Sammandragande frukter: Fördelar och användningsområden

Sammandragande frukter: Fördelar och användningsområden
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 03 februari, 2023

Sammandragande frukter är de som hjälper till att bekämpa diarré, vilket förbättrar tarmarnas tillstånd. Dessa innehåller tanniner, och även lösliga fibrer som kan hålla kvar vatten och öka densiteten av fekal bolus. Det är bäst att äta dem råa för att dra nytta av alla deras egenskaper och för att undvika förändringar som kan påverka tarmrörelserna.

Innan vi börjar måste vi konstatera att diarré kan orsakas av många olika orsaker. Infektioner är en av dem. Vissa typer av bakterier orsakar förändringar i vår inre vätskebalans, vilket orsakar potentiell återupptag av vätska i tjocktarmen. Men matintoleranser kan också orsaka denna sorts symtom.

Sammandragande frukter

Här är en lista över sammandragande frukter som vi kan lägga till i vår kost för att lindra diarré. De är inte bara fördelaktiga för detta medicinska tillstånd, utan innehåller också vissa näringsämnen och fytokemikalier som gör att de är värdefulla i nästan alla sammanhang.

Sammandragande frukter.
Lägg till sammandragande frukter i din kost när du lider av diarré för att lindra obehag.

Granatäpple

Granatäpplet är en av de mest sammandragande frukterna som finns. Den innehåller en betydande mängd vitamin C. Detta element är viktigt för att stärka immunförsvaret, enligt en studie publicerad i Nutrients. Därför, när diarré har ett smittsamt ursprung, är det avgörande att säkerställa att nivåerna av detta element är korrekta för att lösa detta problem så snart som möjligt.

Som om detta inte vore nog ger granatäpple en stor mängd antioxidanter, föreningar som neutraliserar bildningen av fria radikaler och deras efterföljande ansamling i kroppens vävnader. Denna mekanism minskar risken för att utveckla kroniska och komplexa sjukdomar, vilket framgår av forskning publicerad i European Journal of Medicinal Chemistry.

Sammandragande frukter: Äpplen

Äpplen har en typ av lösliga fibrer som är mycket fördelaktiga för kroppen – pektiner. Detta ämne ger det vissa sammandragande egenskaper. Lösliga fibrer är avgörande för att mikrobiotan ska upprätthålla sin funktionalitet. Det fungerar som ett energiskt substrat för bakterierna som lever i matsmältningskanalen, vilket stimulerar deras tillväxt. En studie publicerad i tidskriften Current Allergy and Asthma Reports bekräftar detta.

Några äpplen.
Äppletn tillför vitaminer och antioxidanter till kroppen.

Det är också en källa till vitaminer och antioxidanter. På grund av detta bör det inte saknas i vår kost. Det har en mättande effekt som hjälper dig följa en kalorifattig kost om du har målet att gå ner i vikt. Det är bäst att äta äpplen råa, men du kan också använda dem för att göra kompotter eller puréer.

Persimon

Persimon är en annan sammandragande frukt som kännetecknas av dess slemliknande innehåll, en förening som smörjer väggarna i matsmältningskanalen och hjälper till att reglera tarmrörelserna. Det sticker också ut för sitt innehåll av C-vitamin, och är därför särskilt fördelaktigt för att stärka immunförsvaret.

Kvitten

Vi får inte glömma kvitten när vi pratar om frukter som hjälper till att kontrollera diarré. Det konsumeras vanligtvis i form av sylt eller godis, men du kan också inkludera frukten i sin färska form i din kost.

Den har en smak som kommer att glädja alla med sötsug och är en utmärkt källa till fiber. Det kan även ge en betydande mängd antioxidativa föreningar, vilket bidrar till att förbättra den allmänna hälsan.

Sammandragande frukter: Päron

För att avsluta denna lista måste vi särskilt nämna päron. Precis som äpplen utmärker sig päron för sitt innehåll av lösliga fibrer, såväl som pektiner. Av denna anledning kan du äta denna frukt för att minska diarré, förbättra mikrobiotans funktion och för att skydda kroppens inre funktion.

Du kanske är intresserad av: Tillaga en nyttig päronpaj till efterrätt

Lägg till sammandragande frukter i din kost för att kontrollera diarré

Som du har sett är sammandragande frukter väsentliga för att kontrollera diarré och gastrointestinala störningar. De förbättrar tarmrörligheten och slemhinnan i tarmen, förebygger och bidrar till läkning av eventuella skador.

Dessutom innehåller de ett betydande antal antioxidativa föreningar och vitaminer, vilka är viktiga element för att upprätthålla ett gott hälsotillstånd på lång sikt.

Slutligen, glöm inte att diarré ofta går att förebygga genom att optimera processerna för konservering och livsmedelshantering. De flesta av dem uppstår till följd av infektionsprocesser, vanligtvis bakteriell kontaminering.

För att förhindra dessa missöden måste du se till att tillaga animaliska produkter ordentligt. Det finns inget bättre än värme för att döda alla patogener som kan gömma sig i maten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Blanco-Pérez F, Steigerwald H, Schülke S, Vieths S, Toda M, Scheurer S. The Dietary Fiber Pectin: Health Benefits and Potential for the Treatment of Allergies by Modulation of Gut Microbiota. Curr Allergy Asthma Rep. 2021;21(10):43. Published 2021 Sep 10. doi:10.1007/s11882-021-01020-z

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.