Hur man blir av med diarré naturligt

Hur man blir av med diarré naturligt
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Diarré är bland de vanligaste matsmältningsbesvären. Det kännetecknas av lös avföring tre eller fler gånger om dagen. Vet du vad man kan öra för att bli av med diarré naturligt?

Traditionellt rekommenderas det att använda olika naturläkemedel för att förbättra de obehagliga symtomen på diarré. Nedan berättar vi om de mest populära och utforskar om de verkligen har vetenskapligt stöd. Låt oss ta en närmare titt.

Diarré: Orsaker och konsekvenser

bli av med diarré
Vissa sjukdomar som ulcerös kolit, Crohns sjukdom och  irritabel tarm kan orsaka diarré.

När matsmältningssystemet inte fungerar korrekt kan resultatet bli en ökning av tarmrörelserna; med detta menar vi att gå mer än tre gånger om dagen på toaletten.

US Library of Medicine uppger att de vanligaste orsakerna till dessa besvär är:

Samtidigt kan vissa sjukdomar som ulcerös kolit, Crohns sjukdom och irritabel tarm också orsaka diarré.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Konsumera yoghurt när du har diarré: är det okej?

Läkemedel för att bli av med diarré naturligt

Förutom att det hindrar oss från att göra våra aktiviteter normalt, kan diarré vara irriterande och smärtsamt. För att minska symtomen föreslår specialister inom alternativmedicin att dra nytta av egenskaperna av följande huskurer:

1. Risvatten för att bli av med diarré naturligt

Detta är ett av de mest kända recepten för bli av med diarré. Det finns dock inga aktuella studier om detta botemedel. Faktum är att den enda studie vi har kunnat spåra är från 1981.

Forskning utförd av Världshälsoorganisationen (WHO) drog slutsatsen att användningen av risvatten var effektivare för att minska diarré naturligt hos barn än andra vanliga ämnen.

Ingredienser

 • 1 liter vatten
 • 2 dl ris (185 gram)

Tillagning

 • Häll vattnet i en kastrull och värm upp det.
 • När det börjar koka, tillsätt riset och koka på låg värme i 20 minuter.
 • Efter den tiden, sila vattnet i en annan kastrull och ställ åt sidan.
 • Vänta tills det når rumstemperatur och drick en kopp.
 • Du kan dricka upp till tre koppar risvatten per dag.

Yoghurt

Yogur naturlig för att bli av med diarré
Två naturliga yoghurtar om dagen kan minska diarrésymptomen.

Detta kan vara ett bra botemedel mot alla mag- eller tarmproblem vi har, på grund av dess innehåll av “snälla” bakterier som Lactobacillus acidophilus eller Bifidobacterium. Enligt en studie kan probiotika  få diarré att försvinna på bara en dag.

Dessa mikroorganismer kan återställa balansen i tjocktarmen och kan även hjälpa kroppen att bli av med skadliga bakterier. Det rekommenderas att konsumera två naturliga yoghurtar (ca 1,5 dl er portion) om dagen för att minska diarrésymptomen.

3. Vatten med citron och bakpulver

Att dricka mycket vätska är viktigt när vi har diarré, eftersom kroppen tenderar att torka ut vid ett överskott av avföring. Här kan du dessutom testa en annan huskur genom att blanda vatten med citron och bakpulver.

Det sägs att det bidrar till återhämtning; vi har dock inte hittat tillförlitliga vetenskapliga data om denna fråga.

Ingredienser

 • 1 liter vatten
 • 3 medelstora citroner
 • 1 nypa bakpulver
 • 10 gram socker (1 matsked)

Tillagning

 • Häll rumstempererat vatten och den pressade citronen i ett glas.
 • Tillsätt bakpulver och salt. Blanda väl.
 • Tillsätt sedan sockret och blanda.
 • Drick flera gånger om dagen.

4. Drick blåbärssaft för att bli av med diarré naturligt

Saften av dessa bär används i vissa länder för att behandla diarré på en regelbunden basis. Dess sammandragande och antioxiderande egenskaper gör den till ett bra val för att mjuka upp tarmrörelsen, vilket visas av djurstudier.

5. Ingefära

Forskning visar också att konsumtion av ingefära kan bidra till att minska kramper och buksmärtor i samband med diarré. Du kan konsumeras detta på olika sätt, till exempel i form av te.

Ingredienser

 • 1 liten skiva ingefärsrot
 • 2,50 dl vatten
 • 1 matsked honung (25 gram)

Tillagning

 • Lägg vattnet och ingefärsskivan i en kastrull.
 • Värm tills det kokar och låt sedan dra i 15 minuter.
 • Därefter, ta bort kastrullen från värmen och låt svalna i 10 minuter.
 • Sila, söta med honung och drick så varmt som möjligt.

6. Kamomillte för att bli av med diarré naturligt

bli av med diarré naturligt
Studier har visat att kamomill är kramplösande och kan hjälpa mot diarré.

Kamomillblommor har olika medicinska egenskaper. Förutom att lugna nerver och oro – perfekt om dessa är orsaken till din diarré – kan växten också mildra tarminflammation.

En publikation i Journal of Ethnopharmacology visar att kamomill är kramplösande och kan hjälpa mildra diarré. Även om studien utfördes på djur och mer data om dess verkan på människor behövs, drar man slutsatsen att dess verkan skulle vara liknande.

Ingredienser

 • 1 tepåse med kamomill eller
 • 1 rågad matsked torkade kamomillblommor

Tillagning

 • Värm en vattnet tills det kokar.
 • Häll sedan upp det i en kopp och lägg i kamomilltepåsen. Låt det stå i två till tre minuter, ta sedan bort påsen drick.
 • Om du använder torkade blommor, lägg ned dem i kastrullen när vattnet kokat upp och du tagit av den från värmen och låt stå i 3 minuter. Därefter, sila vattnet i en kopp.

7. Äppelkompott

ät äpplen
Att äta äpplen kan hjälpa kroppen när du har diarré.

Äpplen är en av de frukter som innehåller mycket pektin. Denna förening har absorberande egenskaper, och är därför bra mot diarré.

Det bästa sättet att konsumera frukten när du lider av detta problem är tillagad, eftersom den på så sätt är lättare att smälta och ger vila till mag-tarmkanalen.

Ingredienser

 • 2 äpplen
 • 2,5 dl vatten
 • 1 kanelstång
 • Saften av 1 citron

Tillagning

 • Skala äpplena och skär dem i stora skivor.
 • Häll vattnet och lägg äpplena och kanelstången i en kastrull.
 • Koka tills äpplena är mjuka.
 • Pressa ut citronsaften och tillsätt den till beredningen.
 • Ta bort kanelstången och mixa i en mixer. Om du föredrar det kan du äta det kokta äpplet utan att mixa.

8. Bockhornsklöverfrön hjälper dig att bli av med diarré naturligt

Bockhornsklöverfrön (eller bockhornsklöver)har kramplösande egenskaper på mag-tarmkanalen, och har därför en lugnande effekt på smärta och kramper i samband med diarré.

Att konsumera dessa har också visat sig kunna minska förekomsten av diarré hos kvinnor med olika premenstruella symtom.

9. Morot och risvatten

Denna blandning har testats som en återfuktande formel hos barn med diarré. Det visades kunna minska avföringsproduktionen och förbättra vätskeabsorptionen jämfört med andra orala återfuktningslösningar.

En morots- och rissoppa är en av rätterna som man kan testa när magen börjar tåla mat igen.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Kronisk och akut diarré: orsaker och behandling

10. Bananer

Detta är en annan frukt som man kan använda för att minska diarré naturligt. Det rekommenderas att konsumera den något grön, på grund av dess höga innehåll av tanniner som ger den en sammandragande kapacitet. Lägg alltså gärna till bananer i kosten om du har diarré.

11. Probiotika

Användningen av probiotika för behandling och förebyggande av detta tillstånd har studerats omfattande under de senaste decennierna, särskilt när det gäller barn.

De vetenskapliga bevisen visar positiva resultat i detta avseende, framför allt i fallet med Lactobacillus GG och S. boulardii. Dessa kosttillskott hjälper också till att återställa balansen och ger en större mängd nyttiga bakterier.

I detta fall bör probiotika intas i form av tillskott. Därför är det bäst att rådfråga din läkare om vilket som är lämpligt för dig, och följa instruktionerna som står på etiketten.

Tips för att bli av med diarré naturligt

Detta vanliga problem kan uppstå av olika anledningar. Hur som helst finns det några enkla metoder att testa på för att förhindra en eventuell smitta och för att upptäcka orsakerna till att det uppkommer.

När diarré uppstår efter att du ha tagit ett nytt läkemedel, är det nödvändigt att informera en läkare för att undersöka möjligheten att ändra din behandling eller ändra dosen.

Å andra sidan, om du misstänker en risk för en födoämnesallergi eller intolerans, kan det vara mycket användbart att föra en matdagbok.

Denna kan du sedan se över tillsammans med en läkare som kan utföra diagnostiska tester vid behov. Det är inte tillrådligt att starta en eliminationsdiet utan att först rådfråga en specialist.

Om ursprunget är ett virus eller en bakterie kan smittorisken minska. För att göra detta är det nödvändigt att upprätthålla ordentlig handhygien och att inte dela matredskap med andra. Matförgiftning kan du förebygga genom att tillaga din mat ordentligt och följa adekvata hygienråd i köket.

I vilket fall som helst, om dina symtom inte avtar, du upplever smärta eller andra associerade tecken (blod i avföringen, feber, minskad urinering eller allmän sjukdomskänsla), bör du kontakta sjukvården. På så sätt kan du få en ordentlig undersökning och förhoppningsvis en korrekt diagnos.

Det är möjligt att bli av med diarré naturligt med huskurer

Dessa metoder för att bli av med diarré har alla sina fördelar, så ditt val bör bero på dina behov och preferenser.

Dessa livsmedel och drycker är emellertid endast komplement till lämplig medicinsk behandling om du lider av någon sjukdom som orsakar din diarré. Dessutom bör du kombinera dem med en adekvat kost och tillräckligt med vätskeintag under hela dagen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.