Konsumera yoghurt när du har diarré: är det okej?

Yoghurt kännetecknas av att det innehåller både probiotika samt vitaminer och mineraler. Trots att det är en mejeriprodukt har yoghurt fördelaktig verkan vid diarré. Fortsätt läsa för att ta reda på varför!
Konsumera yoghurt när du har diarré: är det okej?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många människor, särskilt de som ofta lider av matsmältningsproblem, undrar om det är en bra idé att konsumera yoghurt när man har diarré. Diarré är vanligtvis ett tecken på en förändring i tarmmikrobiotan. Det kan också vara förknippat med stress eller en specifik infektion.

Det grundläggande är att din kost spelar en viktig roll när det kommer till att hantera detta problem. En bra kost kan även förhindra att andra komplikationer stiger upp till ytan, men ibland kan man behöva komplettera en bra kost med läkemedel.

När vi pratar om yoghurtkonsumtion finns det flera bevis som tyder på att det är ett fördelaktigt livsmedel, så länge det inte innehåller tillsatt socker. Faktum är att yoghurt är ett näringsrikt och probiotiskt livsmedel som gynnar balansen mellan bakterier i mag- och tarmkanalen. Vilka andra fördelar finns det med det? Fortsätt läsa så berättar vi mer!

Yoghurt är en källa till probiotika

En av de viktigaste egenskaperna hos yoghurt är att detta livsmedel innehåller viktiga bakterier (Lactobacillus, för att vara mer specifik). Dessa mikroorganismer kan sätta sig i mag- och tarmkanalen, vilket minskar risken för att utveckla metaboliska sjukdomar. Enligt forskning som publicerats i tidningen Nutrients, kan regelbunden konsumtion av probiotiska bakterier hjälpa till att minska förekomsten av typ 2-diabetes, liksom vissa typer av hjärt- och kärlsjukdomar.

Det finns en del metoder för att säkerställa en konstant tillförsel av bakterier som är gynnsamma för tarmen. Den första är förstås probiotiska kosttillskott. I dessa fall är det bäst att välja en enstammig produkt med ett rikligt innehåll av bakterier. Det kan garantera att dessa når de områden i tarmen som bakterierna måste bosätta sig i.

Det är också möjligt att tillföra dessa mikroorganismer i matsmältningssystemet genom regelbunden konsumtion av fermenterade produkter, såsom yoghurt och kefir.

Yoghurt upphällt i glas.

Att äta yoghurt när du har diarré

Som vi tidigare nämnde så är diarré en gastrointestinal obalans som kan bero på flera orsaker. De flesta av dem har att göra med en obalans i tarmens mikroflora. Av denna anledning kan en regelbunden tillförsel av nyttiga bakterier säkerställa en korrigering av denna process.

Vidare visar en studie av barn att probiotisk konsumtion kan förhindra och behandla diarré orsakad av intag av antibiotika. Denna forskning använde kosttillskott för att uppnå nämnda resultat. Det är dock också möjligt att förhindra tarmsjukdomar med en regelbunden konsumtion av yoghurt.

I allmänhet är det ganska vanligt att vårdpersonal rekommenderar att en patient som genomgår antibiotikabehandling också konsumerar yoghurt. Detta råd har ett tydligt mål: att öka skyddet av mikrobiotan mot de skador som läkemedel kan orsaka. Om det inte finns något skydd mot dessa skador kan man se en ökad risk för processer relaterade till dysbios och uppkomsten av gastrointestinala störningar.

Att äta yoghurt minskar diarré i samband med stress

Tro det eller ej, men stress kan framkalla diarré eller andra tarmstörningar hos en individ. En artikel publicerad i The Chinese Medical Journal förklarar det nära förhållandet som råder mellan det centrala nervsystemet och mag- och tarmkanalen. En förändring i något av de två systemen kan direkt påverka det andra. På detta sätt kan varje process av stress, eller känslomässig störning, allvarligt öka risken för diarré.

Dessutom rekommenderar man att ta hand om tarmfloran, samt förbättra livsstilen, för att minska uppkomsten av känslomässiga störningar. Att konsumera probiotisk berikad yoghurt kan också skydda mot humörsvängningar. Att äta kefir eller probiotiska tillskott fungerar också riktigt bra. Det finns dock en stor skillnad mellan de två: smaken. Det är inte alla som gillar kefir på grund av dess struktur och sura smak, till skillnad från yoghurt som vanligtvis är ganska söt.

Naturligtvis är det viktigt att titta på innehållsförteckningen och välja en produkt som inte har något tillsatt socker. Annars riskerar du att få i dig yoghurt av låg kvalitet, vilket kan påverka både din metaboliska hälsa och blodsockernivå negativt.

Kvinna håller sig för magen.

Du kanske också är intresserad av: 9 olika livsmedel som minskar stress

Att äta yoghurt när du har diarré är helt okej

Att äta yoghurt när du har diarré kan förbättra symtomen på denna process, samt påskynda återhämtningen. Ändå är det något som vi måste tydliggöra: Du måste inte ha diarré för att börja lägga till yoghurt i din vanliga kost. I själva verket rekommenderar man yoghurt i nästan alla kostplaner. Anledningen till detta är att yoghurt innehåller probiotika, hälsosamma fetter samt protein. Dessutom innehåller detta livsmedel kalcium samt andra viktiga mineraler som främjar välbefinnandet.

Det är dock viktigt att komma ihåg att kontrollera produktens innehållsförteckning för att avgöra om produkten är av bra kvalitet. Det är inte alla mejeriprodukter som hamnar under begreppet yoghurt. Vissa innehåller för mycket socker och har lågt, eller saknar helt, näringsvärde.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pereg D, Kimhi O, Tirosh A, Orr N, Kayouf R, Lishner M. The effect of fermented yogurt on the prevention of diarrhea in a healthy adult population. Am J Infect Control. 2005;33(2):122-125. doi:10.1016/j.ajic.2004.11.001
  • Yoo JY., Kim SS., Probiotics and prebiotics: present status and future perspectives on metabolic disorders. Nutrients, 2016.
  • Szajwska H., Canani RB., Guarino A., Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
  • Marotta A, Sarno E, Del Casale A, et al. Effects of Probiotics on Cognitive Reactivity, Mood, and Sleep Quality. Front Psychiatry. 2019;10:164. Published 2019 Mar 27. doi:10.3389/fpsyt.2019.00164
  • Guarino A, Guandalini S, Lo Vecchio A. Probiotics for Prevention and Treatment of Diarrhea. J Clin Gastroenterol. 2015;49 Suppl 1:S37-S45. doi:10.1097/MCG.0000000000000349
  • Hempel S. Probiotics for diarrhoea. Indian J Med Res. 2014;139(3):339-341.
  • Isolauri E. Probiotics for infectious diarrhoea. Gut. 2003;52(3):436-437. doi:10.1136/gut.52.3.436

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.