Sluta röka med nikotinersättningsterapi: Hur går det till?

Nikotinersättningsterapi ger patienten detta ämne, men inte de skadliga tillsatserna i cigaretter. Hur går det till? Vilka är fördelarna? Fortsätt läsa för att få veta mer.
Sluta röka med nikotinersättningsterapi: Hur går det till?
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 17 november, 2022

Nikotinersättningsterapi är en behandling för att sluta röka. Syftet är att ge kroppen detta ämne i form av tuggummi, plåster, sprayer och tabletter. Den största fördelen med dessa val är att en person kan undvika de skadliga effekterna av de andra kemikalierna som finns i cigaretter och de reaktioner som uppstår när man röker.

Hur fungerar metoden med nikotinersättningsterapi?

Nikotinersättningsterapi kan hjälpa till att dämpa abstinensbesvär och det sug som människor känner när de slutar röka. Det tar vanligtvis rökare flera försök innan de kan sluta för gott.

De flesta rökare får återfall under den första månaden. Detta beror främst på de symptom som de upplever som ett resultat av nikotinabstinens. Substitutionsterapi handlar bara om det fysiska beroendet. Personer som vill göra sig av med denna vana kommer också att behöva strategier för att övervinna den psykologiska biten.

Studier gjorda på nikotinersättningsterapi visar att chanserna att sluta röka är mycket högre när människor går igenom ersättningsterapin tillsammans med psykologiskt stöd.

Denna form av ersättningsterapi är ett av de terapeutiska alternativen för att lindra symptomen som uppstår efter att du slutat röka.

Typer av nikotinersättningsterapi

Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA) har godkänt ett flertal olika former av nikotinersättningsterapi för att sluta röka:

1. Plåster

Detta är ett sätt att administrera nikotin genom huden och ger en adekvat dos nikotin till personen som bär det. Med tiden är tanken att man ska använda plåster med lägre doser, vilket minskar nikotinberoendet gradvis.

16-timmarsplåster passar dig som röker lite. Var dock medveten om att de inte ger nikotin på natten och inte kommer att vara lika användbara som behandlingsmetod om dina abstinensbesvär är som värst tidigt på morgonen.

Nikotinbidraget till 24-timmarsplåstret är konstant vilket gör att abstinensbesvär är lättare att undvika.

Du måste byta plåster varje dag på morgonen och sätta dem på ett rent, torrt område på huden. Möjliga biverkningar inkluderar hudirritation, yrsel, huvudvärk, illamående och sömnsvårigheter.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Fri från sockerberoendet – så ändrar du dina sockervanor

2. Tuggummi

Ett paket rök och tuggummi med mintsmak

Denna typ av tuggummi bör endast användas under en period av högst sex månader. Dessutom bör man inte tugga dem hela dagen.

Munslemhinnan absorberar nikotin från tuggummit, som finns i koncentrationer på 2 mg och 4 mg, och personen som vill sluta röka bör tugga dem långsamt tills han eller hon kan känna av smaken.

Sedan ska man ha tuggummit på ena sidan av kinden, inne i munnen, tills man inte längre känner smaken. Därefter gör man om processen igen genom att byta sida och upprepar detta om och om igen under en timmes tid.

Eftersom munslemhinnan absorberar nikotin kan eventuellt intag av mat och dryck påverka upptaget. Av denna anledning är det bäst att inte äta eller dricka minst 15 minuter innan du tuggar tuggummit.

Det är inte tillrådligt att tugga mer än 24 tuggummin om dagen, och behandlingen bör inte pågå i mer än sex månader. Den idealiska tiden att använda dem är mellan två och fyra månader. Detta är även för att vissa biverkningar uppstå, inklusive otäck smak i munnen eller irritation i halsen.

3. Nikotinspray som nikotinersättningsterapi

Denna behandling skickar snabbt in nikotin i blodomloppet genom nässlemhinnan. Det är användbart för att snabbt lindra abstinensbesvär och hjälper till att kontrollera rökbehovet.

FDA rekommenderar att du använder dessa sprayer i tre månader och inte längre än sex månader. De vanligaste biverkningarna av nikotinspray är irritation i halsen och näsan. Dessa effekter försvinner efter några veckor efter att användningen av sprayen har upphört.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Varför mentolcigaretter kan vara skadligare än vanliga cigaretter

4. Sugtabletter

Dessa finns i två olika doser för att möta olika rökares nikotinbehov. På grund av detta kan man välja mellan en koncentration på 2 mg eller 4 mg, och du bör använda den typ som bäst motsvarar dina behov.

Det brukar rekommenderas att du tar en sugtablett med en eller två timmars intervall i en och en halv månad och sedan en sugtablett med två till fyra timmars intervall i nästan två månader och slutligen en sugtablett med fyra till åtta timmars intervall i tre månader.

Precis som med tuggummit absorberar munslemhinnan nikotinet i dessa sugtabletter. Det är därför inte tillrådligt att äta eller dricka minst en kvart innan du ska ta en, eller medan du har en i munnen. Observera att du måste suga på pastillen tills den är helt upplöst – i ungefär en halvtimme.

Slutsats

Vi kan dra slutsatsen att det inte finns någon nikotinersättningsterapi som är bättre än någon annan. Du måste helt enkelt välja den som bäst passar din livsstil och rökstil.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bello, S. (2011). Tratamiento del Tabaquismo. Revista Chilena de Cardiología. https://doi.org/10.4067/s0718-85602011000300007
  • Ciencias, F. D. E., & Sociología, P. Y. (2012). eficacia de la terapia cognitivo conductual, las parches de nicotina y su combinación para dejar de fumar. Uni Complutense de Madrid.
  • Perkins, Kenneth A., Joshua L. Karelitz, and Margaret C. Boldry. “Reinforcement enhancing effects of nicotine via patch and nasal spray.” Nicotine and Tobacco Research 21.6 (2019): 778-783.
  • PG, M., & HA, L. (1992). Una evaluación de los chicles de nicotina como un complemento a la libertad de las clínicas para dejar de fumar. Addictive Behaviors.
  • Wadgave, Umesh, and L. Nagesh. “Nicotine replacement therapy: an overview.” International journal of health sciences 10.3 (2016): 425.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.