Fem kraftfulla grönsaker du bör äta

Dessa kraftfulla grönsaker utmärker sig för sitt innehåll av fytokemikalier och fiber samt många andra näringsämnen som kan förbättra kvaliteten på din kost. Lär dig om dessa i den här artikeln!
Fem kraftfulla grönsaker du bör äta
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Frukt och grönsaker är viktiga för en hälsosam och balanserad kost. Faktum är att en daglig konsumtion kan förhindra metaboliska sjukdomar. Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att i genomsnitt 1,7 miljoner liv skulle kunna räddas varje år om människor ökade sitt intag av dessa livsmedel. Upptäck fem kraftfulla grönsaker du bör äta ofta i dagens artikel.

Det är på grund av dessa fördelar som kostrekommendationer runt om i världen betonar ett ökat intag av frukt och grönsaker som en strategi för sjukdomsförebyggande och bibehållande av god hälsa. Det är också ett sätt att få i sig viktiga mikro- och makronäringsämnen.

Vilka är då de hälsosammaste grönsakerna? Läs vidare för att hitta svaret.

Kraftfulla grönsaker är fyllda med fytokemikalier

Grönsaker utmärker sig bland livsmedel för att de innehåller ett brett utbud av aktiva föreningar som har många hälsofördelar. Dessa ämnen är ofta kända som “fytokemikalier”.

Det finns olika grupper av fytokemikalier, och i varje grupp finns ett stort urval av ämnen som har antiinflammatoriska effekter. Dessa är också vad som ger de karakteristiska färgerna på våra livsmedel.

De viktigaste fytokemikalierna med antiinflammatoriska egenskaper kan delas in i följande grupper:

kraftfulla grönsaker: gul lök
Vetenskapliga bevis tyder på att lök har komponenter med antiinflammatoriska egenskaper.

Vilka är de mest kraftfulla grönsakerna?

Olika studier har bevisat rollen av dessa ämnen vid förebyggande av hjärtsjukdomar, neurodegenerativa sjukdomar och olika typer av cancer. Bland de hälsosammaste grönsakerna, som har en hög koncentration av dessa ämnen, har vi valt ut några som vi kommer att diskutera nedan.

1. Tomater

Tomater är en källa till lykopen (som ingår i gruppen karotenoider). Detta ämne är ansvarigt för den röda och orange färgen på vissa frukter och grönsaker.

Detta är också ett livsmedel som är väldigt hälsosamt på grund av tomatens låga innehåll av kalorier och fett. Dessutom är tomater också en bra källa till fiber, protein, vitamin A, C och E samt kalium.

Den här artikeln kan intressera dig: Lär dig hur man odlar tomater hemma

2. Kraftfulla grönsaker: Lök

Denna grönsak innehåller fytokemikalier som luteolin, luteolenglykosider och flavanoler.

Det är dock lökarna med en mörk färg och med en mer uttalad smak som har den högsta antiinflammatoriska aktiviteten. De kan också hjälpa till att förhindra uppkomsten av kroniska sjukdomar.

kraftfulla grönsaker: gul lök
Vetenskapliga bevis tyder på att lök har komponenter med antiinflammatoriska egenskaper.

3. Broccoli

Broccoli utmärker sig för sitt höga innehåll av svavelföreningar. Luteolin är den viktigaste och fungerar som en förmedlare för antioxidanter och antiinflammatoriska processer associerade med åldrande.

Vissa studier tyder på att denna grönsak kan utöva en gastrisk skyddseffekt, även i låga koncentrationer.

4. Kraftfulla grönsaker: Morötter

Detta är en kraftig grönsak ur näringssynpunkt. Det är nämligen en viktig källa till vitaminer och mineraler. Dessutom anses morötter också vara en av de grönsaker som har det högsta innehållet av kostfiber.

Du kanske inte vet det, men morötternas vackra färg beror på närvaron av karotener, som bland annat betakaroten, ett naturligt pigment som kroppen omvandlar till pro-vitamin A. Det främjar den visuella hälsan och hjälper till att bilda och underhålla tänder, ben och slemhinnor. Dessutom hjälper det till att hålla huden frisk.

5. Vitlök

Vitlök innehåller svavelkomponenter, såsom allicin, som har viktiga antibiotiska funktioner. Faktum är att studier tyder på att det kan hjälpa till att förhindra tillväxt av patogener som orsakar infektion.

Du måste dock tänka på att denna förening bildas först efter att man hackat, krossat eller tuggat på vitlöken.

Några sista punkter om kraftfulla grönsaker

Grönsaker är särskilt bra livsmedel på grund av deras bidrag av näringsämnen och aktiva substanser. Med avseende på detta bör du helst integrera de som vi berättat om ovan i en hälsosam kost som också innehåller en variation av andra grönsaker och hälsosamma livsmedel.

För att förebygga sjukdomar och upprätthålla en god hälsa är det också viktigt att dricka ordentligt med vatten, leva ett aktivt liv och begränsa konsumtionen av hel- och halvfabrikat och alkohol.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cruz Bojórquez R, Gallego JG, Sánchez Collado P. Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutr Hosp. 2013;28(1):6-15
  • Story EN, Kopec RE, Schwartz SJ, Harris GK. An update on the health effects of tomato lycopene. Annu Rev Food Sci Technol. 2010;1:189‐210. doi:10.1146/annurev.food.102308.124120
  • Caballero Gutiérrez L, Gonzáles GF. Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Med Peru. 2016;33(1):50-64
  • Griffiths G, Trueman L, Crowther T, Thomas B, Smith B. Onions–a global benefit to health. Phytother Res. 2002;16(7):603‐615. doi:10.1002/ptr.1222
  • Ankri S, Mirelman D. Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes Infect. 1999;1(2):125‐129. doi:10.1016/s1286-4579(99)80003-3
  • Who. int. Fomento del consumo mundial de frutas y verduras. Recuperado el 3 de junio de 2020. Disponible en:https://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/es/
  • Roxana María Hernández Rendón1*, Danny Javier Blanco Gómez1. Evaluación de polvos de zanahoria obtenidos por deshidratación por aire forzado a diferentes temperaturas. Volumen 33, Nº 4. Páginas 75-80
    IDESIA (Chile) Septiembre-Noviembre, 2015

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.