Skumbehandling mot åderbråck

Bland det mångsidiga utbudet av alternativa behandlingar som finns idag är skumbehandling mot åderbråck en av de mest efterfrågade. Vad består behandlingen av? Vilka är riskerna? Fortsätt läsa för att få veta allt om den saken!
Skumbehandling mot åderbråck

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du hört talas om en skumbehandling mot åderbråck? Åderbråck är lika mycket ett hälsoproblem som ett estetiskt problem. Ådrorna visar sig vid detta tillstånd i kloliknande former i lila eller blått; venerna tjocknar och mörknar.

Lyckligtvis finns det för närvarande ett antal behandlingar som kan hjälpa till med att minska deras storlek. Bland dessa finner vi att en skumbehandling är populär för sin enkelhet och sina fantastiska resultat. Vad består behandlingen av? Hur fungerar den? I den här artikeln går vi in ​​i detalj på detta.

Åderbråck

Åderbråck orsakas av venös insufficiens. Detta gör att venerna på benen svullnar med knutliknande utbuktningar och kurvor, vilket man kan tycka inte är särskilt tilltalande för ögat. Problemet är dock att de kan orsaka obstruktioner i venerna i andra delar av kroppen, och i organ som matstrupen (esofagus åderbråck) och ändtarmen (hemorrojder).

Orsaken till åderbråck är vanligtvis kopplad till ett otillräckligt blodflöde eller en svaghet i venväggarna. Detta kan i sin tur tillskrivas ärftliga faktorer, ålder, vanor eller livsstil.

Den goda nyheten är att det finns flera typer av behandlingar för att motverka dessa faktorer och att de resulterar åderbråck; från kostförändringar till träning specifikt mot åderbråck, till interventioner som laserterapi eller annat.

Nedan ska vi förklara vad en skumbehandling mot åderbråck består av. Dessutom ska vi detaljera återhämtningsprocessen och vilka som är de möjliga riskerna.

Åderbråck.
Åderbråck uppstår på grund av brister i venernas hälsa. För att behandla dem kan du behöva ändra din livsstil.

Skumbehandling för åderbråck

Behandling av åderbråck med skum består av att en läkare injicerar ett ämne i de drabbade venerna. Detta gör man för att försöka skapa en åtstramning och läkning av venernas inre väggar och begränsa och omdirigera blodflödet. Efter detta återabsorberas de behandlade venerna i den omgivande vävnaden, tills de försvinner.

Ämnet som används i denna procedur, polidocanol, även känd som Laureth-9, är ett skleroserande medel. Detta ökar bildningen av blodproppar och ärrvävnad. Som ett resultat minskar utvidgningen av den drabbade venen. Vidgade vener är ett av de synligaste tecknen på åderbråck.

Vi vill här betona att denna behandling inte kräver någon resa till sjukhuset eller bedövning. Den måste dock bli administrerad av kvalificerad vårdpersonal, och dessa måste följa ett fastställt protokoll.

Steg under en skumbehandling mot åderbråck

 1. Läkaren lokaliserar venen som ska behandlas med hjälp av ett Doppler-ultraljud.
 2. Man sätter in en kateter.
 3. Läkaren injicera skummet genom katetern. Processen övervakas hela tiden.
 4. När skummet har injicerats tas katetern bort och ett bandage eller förband placeras vid injektionsstället.

    För att lära dig mer: Lokala och orala behandlingar mot åderbråck

Återhämtningsprocessen och risker med behandlingen

Behandling av åderbråck med skum är minimalt invasiv. Som sådan kräver den inte någon längre återhämtningsperiod. Du som blir behandlad kan till och med återgå till dina dagliga aktiviteter nästan omedelbart. Du bör dock fortsätta få medicinsk övervakning.

Det är möjligt att du kommer att behöva flera behandlingssessioner för att få ett bra resultat. Din läkare kommer att bestämma detta, såväl som mängden substans som ska användas under sessionerna.

I vilket fall som helst är det viktigt att komma ihåg att tillämpningen av denna teknik medför en del risker och möjliga biverkningar. Låt oss ta en titt på de vanligaste:

 • Tillfälliga effekter: rodnad, blåmärken, mörkare vener med ökad synlighet. Detta försvinner normalt efter en kort period.
 • Biverkningar som kräver uppmärksamhet: om du upplever en inflammation, en varm känsla eller en allergisk reaktion så bör du uppsöka läkare omedelbart. I svårare fall kan det nämligen till och med uppstå små blodproppar som en läkare måste stoppa.
Åderbråck.
Efter en skumbehandling mot åderbråck kan det behandlade området uppvisa blåmärken eller rodnad. Detta försvinner vanligtvis över tid.

Vad ska man tänka på vid skumbehandling mot åderbråck?

Att genomgå en skumbehandling mot åderbråck innebär därmed en bättre livskvalitet för patienten ur estetisk synvinkel. Men det kan också hjälpa till med andra symtom relaterade till detta tillstånd, som smärta, svullnad och kramper.

Även om proceduren inte är överdrivet invasiv så måste det vara professionell vårdpersonal som utför den. Vid fall med biverkningar som inflammation eller allergiska reaktioner är det dessutom viktigt att omedelbart söka läkarvård för att undvika ytterligare komplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Antani MR, Dattilo JB. Varicose Veins. [Updated 2020 Apr 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470194/
 • Radhakrishnan N, Jayakrishnan R, Deepu G. Microfoam Sclerotherapy for Varicose Veins: a Retrospective Analysis of a Modified Technique. Indian J Surg. 2015;77(Suppl 3):816-821. doi:10.1007/s12262-013-1013-2
 • Worthington-Kirsch RL. Injection sclerotherapy. Semin Intervent Radiol. 2005;22(3):209-217. doi:10.1055/s-2005-921954
 • Barrett JM, Allen B, Ockelford A, Goldman MP. Microfoam ultrasound-guided sclerotherapy treatment for varicose veins in a subgroup with diameters at the junction of 10 mm or greater compared with a subgroup of less than 10 mm. Dermatol Surg. 2004;30(11):1386-1390. doi:10.1111/j.1524-4725.2004.30430.x
 • Tropper U, Ferrrari D, Torres D. Todo sobre las varices, 1era edición. Buenos Aires; Kier, 2007.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.