Hur länge ska man träna varje dag?

När du bestämmer hur du ska utföra din dagliga träning, bör du ta hänsyn till ditt nuvarande fysiska tillstånd. Du behöver också bestämma dig för vilken typ av träning du vill ägna dig åt och hur mycket tid du har att lägga ner på den.
Hur länge ska man träna varje dag?

Senaste uppdateringen: 20 februari, 2020

Det är många som har den goda vanan att träna dagligen. Denna vana håller dig frisk och hjälper dig att hålla dig aktiv och fyller dig med energi. Det förebygger också olika typer av sjukdomar. Men det är viktigt att veta hur mycket tid man bör lägga ner på att träna varje dag.

I den här artikeln ska vi dela med oss av några tips för att hjälpa dig sätta upp ett effektivt dagligt träningspass som är bäst för din hälsa. Det finns trots allt en del olika faktorer som har betydelse för vilken träningsrutin du helst bör välja. Det är viktigt att känna till dessa för att få ut det mesta av din träning.

Är det hälsosamt att träna varje dag?

Att träna varje dag är inte bara bra för din hälsa. Det är nödvändigt.

Under de senaste åren har vi fått se mer och mer av de riktigt hemska effekter som en stillasittande livsstil har på hälsan. Att arbeta på ett kontor med långa timmar framför en dator utsätter kroppen för tortyren att inte röra på sig. Detta kan ha många skadliga effekter på hälsan.

En stillasittande livsstil är en mycket betydande riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Kolesterol, hypertoni, höga triglyceridnivåer, fetma och insulinresistens är någonting som blir allt vanligare. Dessa förhållanden är lätt bland de stora farorna i vårt århundrade, och härrör från vår alltmer stillasittande livsstil.

Därför bör de som tvingas spendera mycket tid sittandes följa dessa rekommendationer och stiga upp minst en gång i timmen. Det räcker att bara gå omkring lite, sträcka på sig eller gå upp och ner i några trappor.

Stig upp minst en gång i timmen

Riskfaktorerna med daglig träning

Att träna varje dag innebär också risker ifall det innebär att man tränar för mycket. Är du inte en professionell idrottare och du inte har en tränare, håll följande försiktighetsåtgärder i sinnet:

 • Du kan inte gå från att göra ingenting till att börja träna varje dag. Du måste gradvis göra denna förändring för att förhindra skador.
 • Korrekt näringsintag är viktigt. Glöm inte bort att regelbundet äta proteiner, kolhydrater och högkvalitativa fetter. När man tränar mer, måste man öka mängden kalorier man äter, även om man vill gå ner i vikt. Supermat är alltid ett effektivt, snabbt och nyttigt tillskott till kosten.
 • Du måste bestämma vilken typ av träning som passar bäst för dig med tanke på din ålder, hälsa, livsstil och dagliga rutin. Kom också ihåg att vad du behöver kan förändras med tiden.
 • Om du lider av någon sjukdom måste du rådgöra med din läkare för att bestämma din träningsrutin. Som en tumregel bör personer som lider av hjärtproblem undvika intensiv träning mellan kl 11:00 och 13:00.

Vilken träning ska jag välja?

Det är viktigt att bestämma sig för vilken typ av träning man vill ägna sig åt innan man försöker räkna ut hur länge man ska hålla på med den.

 • Du kan träna medelintensiv, mild träning, som att gå eller jogga, varje dag. Vi rekommenderar att du gör det mellan 20 minuter och en timme.
 • Högintensiv träning som är ansträngande för ditt hjärta bör endast utföras i högst en halvtimme.
 • Det finns ingen maximal tidsgräns för lågintensiv träning, som yoga, tai chi eller stretching.
 • Styrketräning med vikter, om du gör det varje dag, måste träna olika muskler varje dag. Du kan sätta upp en rutin på 5 dagliga muskelövningar och träna varje muskelgrupp två gånger i veckan.
Träna inte samma muskler varje dag.

Praktiska tips för att träna varje dag

När du börjar träna varje dag, håll följande tips i åtanke:

 • Glöm inte bort att du måste stretcha före och efter varje session. Detta är viktigt för att förbättra flexibiliteten, tona musklerna och förebygga skador.
 • Du måste dricka vatten under hela träningen, liksom under dagen.
 • Försök kombinera aerob och anaerob träning.
 • Det är viktigt att andas korrekt medan du tränar. Andas in när du släpper på motståndet, och andas ut i rörelsen där du anstränger musklerna.
 • Träna inte direkt efter att du har ätit. Du måste smälta maten innan du börjar röra på dig.
 • Dessutom rekommenderas det att äta mycket protein (vegetabiliskt eller animaliskt) en halvtimme efter träning.

Slutligen, kom ihåg att om du tränar varje dag, ger det dig energi och hjälper dig att slappna av. Eftersom du faktiskt kan njuta av ett träningspass när som helst på dagen, varför inte göra den här sunda vanan till en del av din dagliga rutin?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.