Skador på en tand: Vad ska man göra?

Att veta vad man ska göra när man får skador på tänderna är avgörande för att de drabbade området ska få en bättre prognos. I den här artikeln berättar vi hur du hanterar denna situation.
Skador på en tand: Vad ska man göra?

Senaste uppdateringen: 20 september, 2022

Både barn och vuxna kan drabbas av skador på en tand, dock sker denna typ av skador oftast under barndomen och tonåren. Dessa typer av olyckor tenderar att inträffa när barn lär sig att gå, och under lek och sport.

Vid skador som drabbar munnen och tänderna blir man vanligen väldigt orolig, och ofta vet man inte vad man ska göra. Inte bara den som är drabbad av skadan, utan också de i omgivningen. Men det är viktigt att veta vad man ska göra snabbt för att få kontroll på situationen och förbättra prognosen för den drabbade tanden.

Fortsätt läsa, för i den här artikeln kommer vi att berätta vad du ska göra om du eller någon i din familj får skador på en tand eller i munregionen.

Vad innebär skador på en tand?

En tandskada är en skada som uppstår på en tand, ben och andra stödjande vävnader på grund av inverkan av ett slag eller fysisk påverkan på området. Detta påverkar leendets utseende, men också personens förmåga att tugga, äta och tala.

Dessa typer av skador är vanliga i barndomen och tonåren, som en konsekvens av fall när ett barn tar sina första steg, medan de har fortfarande inte tillräckligt med balans. De orsakas också många gånger av slag under lek eller när man utövar vissa sporter. De mest drabbade tänderna är oftast de övre framtänderna, eftersom de är mest utsatta.

Hur skador på en tand tar sig uttryck kan vara olika och av varierande svårighetsgrad. De kan vara med frakturer på tänderna, att tänderna flyttar på sig, att tanden hamnar i ett onormalt läge eller till och med trillar ut.

Dessutom kan det förekomma skador på mjukvävnaden i munhålan. Dessa kan vara spruckna läppar, en sönderbiten tunga eller kinder, vilket ofta kommer tillsammans med rikliga blödningar och risk för inflammationer. De allvarligaste fallen involverar benen som stöder tänderna. Av denna anledning måste tandläkaren omedelbart ställa en diagnos och utvärdera hela situationen.

Både tillfälliga och permanenta tänder kan drabbas, och vidare behandling beror på vilka vävnader som är inblandade. Om tandskadan involverar en mjölktand är fallet inte lika allvarligt. En permanent tand kan nämligen bildas under roten och senare växa upp där utan problem.

Konsekvenserna av att ådra sig skador på en tand

Som vi redan har nämnt kan skador på en tand och i munnen yttra sig på olika sätt beroende på vilken vävnad som är inblandad. Några av dessa situationer kan uppstå:

  • Fraktur på emaljen eller tandbenet: Tanden är skadad, men det förekommer inte någon förlust av tandstrukturen.
  • En lös tand: Det finns skador på vävnaden som stöder tanden och den rör sig i munnen.
  • Fraktur på tandkronan: Tanden går sönder och förlorar ett segment av kronan. Pulpan kan vara exponerad.
  • Förändringar av tandens normala läge: Tanden kan röra sig åt ena sidan (dental luxation), mot insidan av benet (tandpenetration) eller utåt (tandextrudering).
  • Tandrotsfraktur: Skadorna på tanden sträcker sig under tandköttskanten.
  • Tanden faller ut.
  • Mjukvävnadsskada.

Alla dessa skador påverkar integriteten hos tänderna och den omgivande vävnaden. Detta förändrar utseendet på munnen och hur man talar och äter.

boxare får skador på en tand
Vissa sporter involverar fysisk kontakt och skador i huvudregionen, inklusive munnen.

Skiljer sig tandskador åt mellan barn och vuxna?

Vi har redan nämnt att åtgärder och behandling efter en tandskada är olika om den inblandade tanden är en mjölktand eller en permanent tand. Dessutom är patientens ålder något att ta hänsyn till.

Skador på mjölktänder

Hos barn är de vanligaste orsakerna lek, sport och bristande balans när de börjar gå. De är faktiskt också förknippade med barnmisshandel. Hos vuxna är de däremot oftast förknippade med trafikolyckor, sport och fall.

När det drabbar en mjölktand bör tandläkare uppskatta hur länge den kommer att stanna i munnen för att se om det är värt att behålla tanden eller inte. Ibland är det en god idé att dra ut den eftersom den permanenta tanden är på väg att komma ut.

När frakturen är liten kan specialisten laga den med estetiska fyllningar. Ibland är behandlingarna mer komplexa. När den permanenta tanden behöver mer tid för att komma upp och en specialist behöver ta bort mjölktanden, eller om tanden ramlat ut i ett slag mot munnen, kommer det att vara nödvändigt att skydda platsen genom att placera in en platshållare i munnen.

I de fall då den mjölktanden lossnar helt ska den inte implanteras igen. I processen kan man nämligen skada den permanenta tand som bildas inuti benet.

Skador på en permanent tand

Om tandskadan däremot uppstår i en permanent tand är huvudmålet att behålla den i munnen. Hos både vuxna och barn kan man ofta, om tanden trillar ut ur munnen, implantera den igen. Om detta är möjligt bör man göra det.

Om olyckan med en permanent tand inträffar hos ett barn ska tandläkaren bedöma om skadan har skadat roten på tanden som ännu inte har utvecklats klart. I sådana fall kräver dessa tänder speciell terapi för att stänga rotkanalerna.

I de fall slaget däremot skadar en permanent tand hos en vuxen är rötterna redan bildade. När det förekommer skada på vävnaden i mitten av tanden ska specialisten utföra rotbehandling. Om tanden kan flyttas kommer tandläkaren att stabilisera tanden under en viss tid så att personen inte tappar den.

Tips på hur man bör agera vid skador på en tand

När skador på en tand uppstår är det viktigt att veta vad man ska göra och agera snabbt.

Därför berättar vi nedan hur du går tillväga om du drabbas av denna typ av olycka.

Behåll lugnet

När någon får ett slag mot munnen uppstår vanligtvis spänningar och obehag. Det är oftast smärtsamt, och blod och gråt kombineras och skapar en situation som är full av ångest och rädsla.

Att försöka hålla sig lugn och ta ansvar hjälper dig att fatta rätt och nödvändiga beslut. Men försök att inte vara orolig eller börja skrika – det är viktigt att hålla sig lugn och sansad.

Rengör såret och stoppa blödningen

Mjukvävnaden i munnen är mycket rikt vaskulariserad, varför skärsår vanligtvis orsakar rikliga blödningar. Du bör rengöra såret noggrant med rent vatten så att skadan noggrant kan undersökas.

Det är viktigt att utöva tryck med hjälp av en ren gasväv eller trasa på snittet för att stoppa blödningen. Dessutom ska en tandläkare, som vi nämnde, bedöma skadan som uppstår genom att se om någon bit av tanden saknas, om en tand har trillat ut eller har blivit lös eller om den sitter på fel ställe och inte går att använda för att bita. I dessa fall behöver du gå till tandläkaren så snart som möjligt, inom en timme om möjligt.

Sök efter den saknade tanden

Om slaget fått tanden att falla ut, eller ett fragment brutits av, bör du om möjligt leta reda på det som lossnat. När du har hittat det, rör inte vid rotområdet. Tvätta tanden eller fragmentet i några sekunder under rent vatten utan att gnugga på ytan.

Efter det, lägg det i ett glas destillerat vatten eller varm mjölk för att transportera den till tandläkaren. Om detta inte är möjligt kan den drabbade personen bära det i sin mun, under tungan. Här bör man vara försiktig så att man inte sväljer tanden.

Du bör aldrig återimplantera en mjölktand i munnen eftersom det kan skada den permanenta tanden som utvecklas i benet. Om du är säker på att det är en permanent tand, försök att flytta biten och bita på en gasbinda för att hålla den på plats. Men som vi sa tidigare är det bästa sättet att ta sig till tandläkaren omedelbart, eller i alla fall inom en timme.

Om en tand har lossnat helt, kan tandläkaren implantera den igen i hålet och immobilisera den för att vänta på att den ska växa fast i munhålan igen. Om det som har drabbats är ett fragment av tanden kan tandläkaren försöka fästa det på den drabbade biten. Han eller hon gör detta med hjälp av specifika tekniker och estetiska och självhäftande material.

Gå till tandläkaren

Vi har redan nämnt vikten av att träffa en tandläkare så snart som möjligt. Att göra detta förbättrar drastiskt prognosen för situationen. Det finns ingrepp som tandläkaren bara kan utföra de första timmarna efter dessa typer av skador på en tand.

Ibland kan det verka som att det inte har blivit några större skador, men en tandläkare kan upptäcka problem som inte går att se med blotta ögat. Med en grundlig undersökning och röntgen kan tandläkaren bedöma om rötter och ben har blivit påverkade. Tandläkaren är alltså den som avgör fallets svårighetsgrad, de lämpligaste behandlingarna och de nödvändiga kontrollerna.

I de allvarligaste fallen, när slaget orsakar kräkningar, medvetslöshet eller desorientering, måste man omedelbart föra personen till sjukhus.

barn hos tandläkare
En tandläkare bör utföra en undersökning så snart som möjligt för att främja läkning och vävnadsåterhämtning efter trauma.

Andra tips att tänka på när du har fått skador på en tand

Andra metoder kan hjälpa dig att återhämta dig från tandskador:

  • Mjuk och kall kost: Att äta mat som inte kräver att du tuggar särskilt mycket och som dessutom är kall hjälper till att minska inflammation och gynnar återhämtningen av skadad vävnad. Yoghurt, glass, vaniljsås och smooties är bra alternativ.
  • Upprätthåll god munhygien: Sluta inte rengöra dina tänder efter en skada. Ansamling av bakteriell plack kan förvärra situationen. Du bör borsta försiktigt och din tandläkare kan ordinera ett speciellt antiseptiskt medel eller munvatten.
  • Håll det skadade området under uppsikt: Du måste övervaka det skadade området. Ibland uppstår symptomen först efter några månader. Om det förekommer inflammation i tandköttet, tanden ändrar färg eller om den börjar röra på sig bör du uppsöka din tandläkare.
  • Uppsök specialister vid behov: Om patienten använder någon form av tandställning bör han eller hon gå på en kontroll hos sin ortodontist. Detta för att bedöma tillståndet på tandställningen och om den behöver bli justerad. Denna kan ha blivit felinställd eller ha lossnat på grund av slaget.

Några saker att tänka på när det gäller skador på en tand

Det är svårt att undvika tandskador eftersom olyckor kan ske som ofta inte är lätta att förebygga. Även om de kan uppstå när som helst och i alla åldrar, är de vanligare hos barn.

Därför är det en bra idé att ta bort låga möbler med hårda kanter när de små börjar gå. Det är också en bra idé att undvika våldsamma leksaker och använda tandskydd när man utövar någon sport.

Och om en tandskada inträffar, ha dessa tips i åtanke så att du kan möta situationen med fattning och agera snabbt och lugnt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • PAOLA, CACERES BAQUEDANO JENNIFER. “TRAUMATISMO DENTOALVEOLAR.”
  • Pasarón Pérez, María Victoria, et al. “Nivel de conocimientos en pacientes con traumatismo dental.” Revista Médica Electrónica 39.1 (2017): 24-32.
  • Leyva Infante, Maite, et al. “El traumatismo dental como urgencia estomatológica: a stomatologic emergency.” Correo Científico Médico 22.1 (2018): 66-78.
  • Álvarez Barzola, Andrea Nathaly. Traumatismos dentales en pacientes adultos. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.
  • Zaldivar, Héctor Andrés Naranjo. “Traumatismos dentarios: un acercamiento imprescindible.” 16 de Abril 56.265 (2017): 113-118.
  • Martínez, Ana Karen Garibay, et al. “Traumatismo dental en pacientes pediátricos que acuden a una clínica universitaria de odontopediatría: un análisis retrospectivo de historias clínicas.” Pediatría (Asunción): Organo Oficial de la Sociedad Paraguaya de Pediatría 45.3 (2018): 206-211.
  • Duarte, Luis A. Jeffers. “Reimplante Dentario en Diente Avulsionado. Presentación de un Caso.” Revista Científica Hallazgos21 2.3 (2017).
  • Martínez, Evelyn Roxana Paredes, and María Elena Díaz Pizán. “Avulsión en la dentición decidua:¿ Reimplantar o no?.” Revista Estomatológica Herediana 19.1 (2009): 63-65.
  • Marchena Rodríguez, Leticia, and Odontóloga Máster de Salud Pública Oral. “MANEJO ODONTOLÓGICO DE UNA AVULSIÓN DENTAL.”
  • León Carrillo, Sara. “Reimplante intencional dentario: revisión de la literatura.” (2018).
  • Tatiana, Vidal, Castro Paola, and Nora Bustos. “Trauma dentoalveolar: luxación lateral. Presentación de un caso.”
  • Escobedo, Abner Escobedo. “Odontología deportiva y prevención de trauma dentoalveolar.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 76.6 (2019): 328-331.
  • CHOQUE PILCO, PERCY GABRIEL. “NIVEL DE CONOCIMIENTO Y ACTITUD SOBRE AVULSION Y FRACTURA DENTARIA EN LOS PROFESORES DE NIVEL PRIMARIO DE IE ESTATALES DEL DISTRITO DE CIUDAD NUEVA, TACNA 2020.” (2020).
  • Hernández Suarez, Laura Fernanda, et al. “Alternativas de manejo endodóntico de dientes con ápices inmaduros con traumadentoalveolar: estudio bibliométrico.”

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.