Vad är det som gör att man blir åksjuk?

Åksjuka kan orsaka illamående, svettningar och kräkningar hos dem som lider av det. Läs vidare för att lära dig mer om varför man blir åksjuk!
Vad är det som gör att man blir åksjuk?

Senaste uppdateringen: 25 juni, 2020

De flesta tycker om semestrar, resor och weekendturer. Men en person som lätt blir åksjuk önskar ibland att han eller hon bara kunde teleportera dit eller kunde stanna hemma istället.

Som du kanske vet, är åksjuka mycket vanligt, särskilt hos barn.

Även om det kan hända vem som helst, är vissa människor mer benägna att lida av det. Barn mellan tre och 12 år, personer som lider av ångest och gravida kvinnor är de som oftast blir åksjuka. Men vet du varför man blir åksjuk?

I den här artikeln förklarar vi allt du behöver veta om åksjuka och hur du kan lindra och förebygga den. På så vis kan du njuta av din välförtjänta semester utan att må illa.

Vad är det som gör att man blir åksjuk?

För att förstå varför man blir åksjuk måste vi först förklara kort hur vårt balanssystem fungerar.

Hjärnan behöver veta vilken position kroppen befinner sig i, för att upprätthålla stabilitet. Den använder sig av balansreceptorer, som finns i balansorganen i öronen. Dessutom behöver den också information från sinnena och muskel- och skelettsystemet.

Informationen från din syn och dina muskler och din känsel måste stämma överens när den når hjärnan. Detta får den vanligtvis när du rör på dig frivilligt för att gå eller göra någon övning.

Men när du tittar på en fast punkt, till exempel din mobiltelefon, inuti en rörlig bil eller ett fordon som kör på en ojämn väg, stämmer inte informationen som når hjärnan från dessa två källor överens. Med andra ord får din hjärna olika information från varje sinne. Synen berättar för din hjärna att du är stilla, medan din kropp upplever bilens rörelser.

Man i bil som inte blir åksjuk

Den här artikeln kan intressera dig: Sju naturläkemedel för att stoppa kräkningar

Symptomen på att man blir åksjuk

I denna typ av situation förekommer en ökad stimulans av balanssinnet. Detta organ ligger i vårt mellanöra. När det är överaktivt uppstår symptom på yrsel:

  • Den som blir åksjuk kan bli blek och börja kallsvettas
  • De tenderar också att känna sig illamående och vilja kräkas
  • Det är ganska vanligt att de till slut kräks

Hur man undviker att man blir åksjuk

Som vi förklarade är det som händer att när du tittar på en fast punkt, som din mobiltelefon eller en bok, så tolkar dina ögon det som att du fortfarande är stilla, även om du i själva verket rör dig. Denna rörelse är passiv, eftersom den inte beror på dig utan istället varierar med bilen.

Åksjuka blir ofta värre om vägen är ojämn eller färden är ryckig. I själva verket förvärras den om vägen har många kurvor eller om bilen kör riktigt snabbt. Därför är den bästa förebyggande åtgärden att vara försiktig med hur och var du kör.

Föraren bör försöka köra smidigt och utan att plötsligt bromsa in och naturligtvis kontrollera hastigheten. På samma sätt bör föraren undvika kraftiga accelerationer. Föraren bör vara mycket uppmärksam på detta, särskilt om färden går längs en bergsväg.

Om du lider av åksjuka bör du helst sitta på mittsätet där bak. Det beror på att från den platsen kommer du att kunna titta ut över landskapet och få dina synintryck att bättre stämma överens med den information du får från ditt balansorgan. När du känner att du håller på att bli åksjuk är det bäst att öppna fönstret, blunda och försöka slappna av.

öppna fönstret när du blir åksjuk

Fler tips

Dessutom bör du se till att bilen är väl ventilerad och håller en behaglig temperatur, mellan cirka 20 och 23 °C. Du bör försöka undvika att äta dig proppmätt innan du börjar resan, men det är viktigt att du innan du sätter dig i bilen äter något lätt och dricker mycket vatten. Dessutom är det viktigt att stanna till och rasta ofta, för att få lite frisk luft och koppla av.

Om din åksjuka trots att du gör allt detta  inte låter dig resa bekvämt, är det läge att ta upp det med din läkare. Vissa mediciner kan hjälpa till att minska symptomen. Till exempel antihistaminer som dimenhydrinat eller calma.

Vissa människor använder också naturläkemedel som ingefära eller tuggummi under resor. Det finns även elastiska armband designade för att minska åksjuka.

Slutsats

Om du är en person som ofta blir åksjuk kan du försöka följa de råd vi tar upp i den här artikeln. Glöm inte att alltid ha plastpåsar till hands för att undvika olyckor. Du kan även prova att resa under natten så att du kan sova under resan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.