Tips för att resa långt med en bebis

Att resa långt med en bebis är en källa till mycket stress för många föräldrar. Idag vill vi ge dig några tips för att underlätta detta förehavande.
Tips för att resa långt med en bebis

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att tänka på att resa långt med en bebis är något som gör de flesta föräldrar ängsliga. Och inte undra på det, för det är inte lätt, oavsett transportmedlet. Men det är inte omöjligt.

Med det i åtanke ska vi idag ge dig några tips för att göra det enklare att resa långt med en bebis. Ta ett djupt andetag, skaka av dig ångesten och fortsätt läsa.

Att resa långt med en bebis med flygplan

Flygresor med barn

Att flyga med bebisar kräver planering, så notera dessa tips.

För att göra resan med din småtting så njutbar som möjligt måste du vara förberedd. Resor handlar trots allt om förberedelse och planering, så se till att ha så mycket kontroll som möjligt (även om mycket ligger bortom vår kontroll).

När du planerar er resa ska du ta hänsyn till följande två faktorer: bebisens ålder och transportmedlet. Även om det kan verka konstigt så är detta två pelare som kommer hjälpa dig att planera.

Med det sagt ska vi nu ta en titt på lite mer specifika tips:

1. Var kommer bebisen sova?

Beroende på ditt barns ålder kan du ibland be om en liten säng åt barnet på flyget. Transatlantiska flygningar erbjuder generellt denna tjänst om bebisen är nyfödd eller under åtta månader gammal.

Se till att reservera i förväg, för du kommer inte kunna nyttja denna tjänst i sista minuten. Kolla flygbolagets hemsida för att se vilka krav angående ålder och vikt de har.

Om du inte har tillgång till en dylik säng så måste bebisen sova i din famn, såvida du inte vill lägga en massa pengar på en extra biljett.

Om du väljer att hålla i bebisen under hela flygningen ska du se till att ta med dig en ergonomisk kudde till nacken.

2. Barnmat

Amma vid start och landning

Start och landning är ypperliga tillfällen att amma eller mata din bebis med flaska.

Att amma bebisar är enkelt eftersom man inte behöver packa någon speciell mat för dem. Om du istället matar med flaska måste du ha med dig mjölkersättning och sedan be kabinpersonalen om lite vatten.

Det är tillåtet att ha med sig barnmatsburkar på planet, så med dig några stycken.

3. Du behöver blöjor i handbagaget

Du måste ha med dig tillräckligt många blöjor för hela flygningen i handbagaget. Packa även en filt till bebisen och minst två klädbyten för bebisen och ett för dig.

Glöm heller inte våtservetterna och eventuella mediciner ditt barn behöver, såväl som en termometer. Bebisens mat, en flaska vatten och någon form av leksak måste finnas nära till hands.

Ett annat tips är att ha två stora plastpåsar i handbagaget ifall dina kläder skulle bli nedstänkta, så att du kan lägga dem i påsarna.

4. Resekläder

När du ska resa långt med en bebis är det viktigt att ni är bekväma. Glöm moderiktiga kläder och låt istället bebisen resa i sin mest bekväma pyjamas.

Klä den i lager så att du kan ta bort och lägga till kläder beroende på temperaturen. Ha även en filt i närheten eftersom det kan bli riktigt kallt i kabinen.

5. Det är normalt att bebisar gråter lite under resor

Bebisar gråter

Om din bebis gråter på planet ska du inte förtrösta; försök bara att lugna den varsamt.

Att bebisar gråter är ett faktum, så oroa dig inte när det händer. Glöm den snorkiga gamla damen och hennes tjurige make, och förbli lugn. Ta ett djupt andetag och försök lugna din bebis.

Bibehåll fokus på ditt barn och koncentrera dig på vad nu behöver just nu.

6. Sugande för att undvika lock för öronen

Vid start och landning ska du låta bebisen amma eller suga på en flaska eller napp för att minska risken för lock för öronen.

Se till att ha flaskan redo vid dessa tillfällen.

Att resa långt med en bebis i bil

Att resa långt med en bebis i bil

Bilresor med bebisen ger dig mycket mer flexibilitet.

Den största fördelen med att resa med bil är att du har mer kontroll över takten. Och inte bara det, för du kan kontrollera temperaturen och ta så många raster du vill..

1. Välj det bästa klockslaget för att resa långt med en bebis

Det bästa är att resa medan bebisen sover. På så sätt behöver du inte oroa dig för dess bekvämlighet. Om du inte har något emot att köra på natten är det ett bra alternativ.

2. Se till att bebisen har ett bekvämt säte

Bilbarnstolen måste vara anpassad till barnets ålder och storlek. Innan avresan bör ni kolla att allt är justerat och att barnet är bekvämt. Se till att trepunktsbältet är korrekt positionerat.

3. Ta så många raster ni behöver

Bebis i bilbarnstol

Låt inte bebisen spendera långa perioder i bilbarnstolen.

Räkna ut när barnet kommer bli hungrigt och försök att organisera pauser runt dessa tider så att det kan få en paus från sittandet och samtidigt äta och få lite kontakt med dig.

Kom ihåg att det inte är rekommenderat att låta bebisar sitta i bilbarnstolar under väldigt långa perioder.

4. Se till att ha klädbyten när du ska resa långt med en bebis

Precis som när man reser med plan är det viktigt att ni har med er tillräckligt med blöjor och kläder. Det kanske är lätt att stanna och köpa blöjor, men situationen blir lätt obehaglig om ni har långt till närmsta butik.

5. Bekväma kläder för långa resor

Bekväma, lämpliga kläder för att resa är viktigt för att bebisen ska vara bekväm. Undvik ull och tjocka eller tunna jackor. Kom ihåg att bebisen kan bli för varm eller kall, eller till och med obekväm av säkerhetsbältet.

Att resa långt med en bebis kräver tålamod och noggrann planering både innan och under resan. Ta ett djupt andetag och njut av ert äventyr. Förbli positiv: det kommer vara lättare än du tror!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.