Hur du lär ditt barn god tidsplanering

Det är föräldrarnas uppgift att hjälpa och lära barnen att planera deras tid för att hjälpa dem att vara produktiva i studier och kunna njuta av sin fritid.
Hur du lär ditt barn god tidsplanering
Bernardo Peña

Granskad och godkänd av psykolog Bernardo Peña.

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är viktigt att barn lär sig att organisera sina dagliga uppgifter och använda sin tid på ett förnuftigt sätt. Att gå i skola, göra hemläxor, ha tid att leka… Barnet kan ha tid att göra alla dessa grejer om de lär sig att göra simpel tidsplanering och organisering. Föräldrarnas schema påverkar också barnens dagliga liv.

Då båda föräldrarna jobbar utanför hemmet eller bara en förälder tar hand om hushållet fylls ofta barnets vardag med olika aktiviteter. Det kan verka som att deras dagar är väl schemalagda.

Men det att barnet hoppar från en aktivitet till en annan betyder inte att de vet hur de ska använda sin tid väl. Sannolikt vet inte ens deras föräldrar hur man hanterar sin tidtabell väl. Både barn och vuxna borde ha god tidsplaneringsförmåga.

Barnen bör lära sig värdet av tid

Barn som utför yoga.

Dina barn kanske hör dig säga “Tid är pengar” eller “Jag har inte tid” ganska ofta. Om dina barn är unga förstår de säkert inte vad du menar. Barn har ingen känsla för tid och vet inte heller hur den påverkar människors liv.

Då de växer börjar de gradvis och förstå koncept som “idag”, “imorgon”, “just nu” och “senare” bland andra.

Att lära dem värdet av tid börjar vid gryningen. Då finns det en tidslucka då man stiger upp, klär på sig, äter frukost och går till skolan. De första minuterna i början av dagen är en ett bra tillfälle att lära barnet att använda sin tid på ett bra sätt.

Sen när de kommer hem från skolan måste de organisera sig för att få sina hemläxor gjorda, åka till sina hobbyer och fritidsaktiviteter och kanske ha tid att träffa någon kompis och leka. Du kan lära ditt barn att det finns tid för alla aktiviteter och efter att de är klara får dom väl förtjänad vila och tid att göra vad de vill.

Å andra sidan är det fel att fylla barnets hela dagar med aktiviteter. Och det är lätt hänt; många föräldrar översvämmar sina barn med aktiviteter. Barnen kan istället lära sig att om de är ansvarsfulla kan de njuta av fritid då de kan göra precis vad de vill. Det är den bästa belöningen.

Hur man lär sitt barn god tidsplanering

Du vet säkert redan att exemplet som du visar för dina barn är kritiskt. Om du alltid har bråttom att ta ditt barn till skolan eller du är sen till att plocka upp dem så visar du inte det bästa exemplet på bra tidsplanering.

Att organisera din dagliga agenda kan hjälpa ditt barn att se hur du organiserar din tid på jobbet, hemma och för kvalitetstid med familjen.

Du ska också vara med och planera den tid de lägger på hemläxor och studerande. De ska inte göra läxorna precis innan de lägger sig. Projekt som tar flera dagar att slutföra och den tid som krävs för att plugga till ett prov får inte lämnas till sista stunden.

Därför är det bäst att vara med och hjälpa ditt barn att organisera sin tid och sina ansvar för att de så småningom ska lära sig god tidsplanering själva. Det är också bra att få in i barnets mentalitet att ju effektivare de är med hemläxorna och andra ansvar, desto mer fritid har de.

Det viktigaste för barn är deras lekstunder. Vi kan därför dra nytta av detta intresse för att lära dem att värdera att vara välorganiserad för att de då får mera lektid.

Hjälp dem organisera sin tid

Att hjälpa till med läxorna blir en gemensam stund tillsammans

Att ha fritid och tid att leka är den bästa belöningen för ett barn som lyckas tidsplanera väl. Här är tre tips på hur man hjälper dem att använda sin tid väl:

Lägg upp förnuftiga tidsscheman för att underlätta tidsplanering

Ditt barn borde ha ett schema som de lär sig att följa. Det måste inkludera tid att leka, studera, kolla på TV, motionera och surfa på internet mm. Barn gillar scheman. Detta betyder såklart inte att man aldrig får vara spontan eller flexibel.

Lägg upp rutiner och uppmuntra barnet att följa dem

  • Då barnet stiger upp från sängen ska hen veta att det är dags att göra sig redo för skolan.
  • De måste göra sina läxor innan de får leka.
  • De måste städa undan en leksak för att få ta ut en annan.
  • Innan man lägger sig måste barnet lägga fram skolväskan färdigt för följande dag och tvätta sig.

Rutiner hjälper att organisera tiden och skapa harmoni.

Dela ut roller och ansvarsområden

Roller gör barn entusiastiska och motiverade att göra sina ansvarsuppgifter. Ditt barn bör veta att det finns något i hemmet som de har ansvar över. På samma sätt är det bra att ge roller till barnen då man har flera barn så att alla har ansvar över något. Till exempel kan ett barn ha ansvar över att gå ut med hunden och den andra kan ansvara över att vattna växterna.

En sista reflektion kring barn och tidsplanering

Tidsplanering ger njutning i lek

Att lära barn tidsplanering är användbart eftersom man då vet att de alltid kommer att slutföra en uppgift i tid. Dessutom tillåter effektiv tidsplanering dem att uppfylla alla krav och ansvar de har. Då kan de därefter njuta av väl förtjänad vila och fritid med lek och skoj.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Prieto Ruz, T., España, E., & Martín, C. (2012). Algunas cuestiones relevantes en la enseñanza de las ciencias desde una perspectiva Ciencia-Tecnología- Sociedad. Revista Eureka Sobre Enseñanza y Divulgación de Las Ciencias.
  • rodin.uca.es/xmlui/handle/10498/14625

  • Escuela Nacional de Antropología e Historia (Mexico), C. L. (2003). Entre lo colectivo y lo individual: La experiencia de la escuela a través de relatos de vida. Nueva antropología.
  • Murga, H. V. (2014). Tipo de familia y ansiedad y depresión. Revista Médica Herediana.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.