Hur man lugnar en bebis som inte slutar gråta 

När det gäller att lugna ner ett barn som inte slutar gråta måste du förbli lugn. Annars kan du överföra din stress och negativitet till barnet.
Hur man lugnar en bebis som inte slutar gråta 

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

I den här artikeln tar vi en titt på hur man lugnar ner en bebis som inte slutar gråta.

Barn gråter av många olika skäl. För det mesta är vi inte helt säkra på varför. Men som föräldrar måste vi veta orsakerna, handlingarna och följderna av barn som gråter.

Det är svårt att ta reda på vad en bebis vill om det enda sättet barn kan uttrycka sig är genom att gråta. Men som föräldrar bör du lära känna orsakerna till att din lilla gråter.

När en nyfödd gråter kan det vara väldigt stressande. Men om du försöker lugna ned ditt barn måste du se till att du blir avslappnad. Annars kan situationen bli värre för både dig och din bebis.

Varför är det viktigt att veta hur man lugnar en bebis?

Spädbarn kan bara uttrycka sitt obehag genom att gråta. Om du inte tillfredsställer deras behov så kan de börja utveckla olika psykiska och känslomässiga problem, antingen på kort eller lång sikt.

Om du vet hur du lugnar din bebis har du ett bättre förhållande med den. Detta eftersom du kommer kunna ta hand om den bättre, och du skapar därmed ett bättre band med din lilla.

Du bör även undvika stressiga situationer som kan få den att gråta.

Det finns inget som gör oss lyckligare än att se vårt barns leende. Om du lär dig att lugna en bebis som inte slutar gråta så kommer du märka att ditt barn blir mycket lyckligare.

Spela, prata, ät och gör fler dagliga aktiviteter tillsammans. Detta kommer skapa ett starkt band mellan föräldrar och deras barn.

Anledningar till att en bebis inte slutar gråta

inte slutar gråta moder

Omgivningen har förändrats mycket sedan människan först uppstod. Din bebis kan vara allergisk eller vara känslig för vissa material som bomull, paljetter eller metaller.

Om du märker att ditt barns gråt åtföljs av symptom på allergier ska du därför ta det till läkaren så snart som möjligt.

Barn kan snabbt utveckla väldigt djupa känslomässiga band till människor. Om ditt barn inte gillar att hållas av personer det inte känner kommer detta uttryckas i form av gråt.

När det händer är det bäst att du håller din bebis istället så att den förstår att den andra personen inte har dåliga avsikter.

Hunger och törst

Människor behöver äta och bibehålla vätskebalansen för att kunna överleva. Men eftersom barn inte kan göra det åt sig själva kommer de att gråta när de är hungriga eller törstiga.

De kommer inte sluta gråta förrän deras mest brådskande behov har tillfredsställts.

Sömn

Buller och ljus kan störa ditt barns sömn. Om din bebis vill sova men inte befinner sig på en bekväm plats kommer den inte sluta gråta tills förrän du har korrigerat detta.

Vid dessa tillfällen rekommenderar vi att du håller din bebis i dina armar tills den slappnar av. Låt den dock somna i sängen, så att den inte lär sig att den endast kan somna i din famn.

Smärta eller kolik

I värsta fall kan ditt barn gråta är för att det har ont. Barn är benägna att drabbas av kolik, infektioner och andra tillstånd. Därför är det bäst att regelbundet ta ditt barn till läkarundersökningar.

Om din bebis gråter över något som du inte kan slå fast bör du hålla ett öga på den ett tag. Om du inte kommer på vad det är eller inte kan behandla det själv bör du ta den till läkaren.

Vad man ska göra för att lugna en bebis

Lite tillgivenhet kan hjälpa till lugna ned vem som helst. Det bästa sättet att lugna ned en bebis som inte slutar gråta är därför att använda kärlek.

Till exempel kan några mjuka klappar på rumpan hjälpa till när din bebis lider av kolik. Kramar kan också hjälpa. Detta kommer göra ditt barn leende och hjälpa till att stoppa tårarna.

Även om du inte har den vackraste rösten så älskar varje barn att sjungas till. Varje gång du märker tårar på barnets kinder kan du sjunga ditt  barns favoritlåt tills det somnar eller blir glad igen.

På så sätt kommer ditt barn att känna sig tryggt och älskat.

Konsekvenserna av att låta ett barn gråta länge

inte slutar gråta konsekvens

Om du inte tar hand om ditt barn när det inte slutar gråta kan det få kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser. En av dem är att det kommer få problem med att uttrycka känslor, eftersom ingen svarade på dess gråt som barn.

Detta kan påverka dess personliga och jobbmässiga relationer eftersom det inte kommer att ha möjlighet att fritt uttrycka sig för andra.

När en bebis gråter kan föräldrar bli stressade. Denna stress kan orsaka att de reagerar på impulsiva sätt. Till exempel kan de agera våldsamt mot barnet eller skrika på det.

Föräldern kommer inte bara känna sig extremt skyldig om den agerar på detta sätt, utan barnet kommer sannolikt även att utveckla psykiskt eller fysiskt trauma.

Det är självklart att detta borde undvikas till varje pris.

Slutsats

Att lugna en bebis kan låta som en svår uppgift för en förstagångsförälder. Men med tiden kommer du att se att det blir enklare med övning.

Med lite tålamod och kärlek kommer du kunna stoppa tårarna och skapa fler leenden.

Dessa tips kan hjälpa alla som väntar barn. Med dem kan ni dela fler glada minnen tillsammans utan tårar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Eberly, S., Lanphear, N., Lawrence, R. A., Lanphear, B. P., & Howard, C. R. (2006). Parental Responses to Infant Crying and Colic: The Effect on Breastfeeding Duration. Breastfeeding Medicine. https://doi.org/10.1089/bfm.2006.1.146
  • Tirosh, E., Scher, A., Sadeh, A., Jaffe, M., & Lavie, P. (1993). Sleep characteristics of asthmatics in the first four years of life: A comparative study. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/adc.68.4.481
  • Radesky, J. S., Peacock-Chambers, E., Zuckerman, B., & Silverstein, M. (2016). Use of mobile technology to calm upset children: Associations with social-emotional development. JAMA Pediatrics. https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2015.4260

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.