Är det svårt för dig att uttrycka kärlek till din partner?

Om du har svårt att uttrycka den kärlek du känner mot din partner, kanske du borde se inom dig själv för att försöka hitta orsaken. Förmodligen beror det på dina tidigare erfarenheter.
Är det svårt för dig att uttrycka kärlek till din partner?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att uttrycka kärlek som du känner för en annan person kan vara mycket svårt. Detta kan utan tvekan orsaka olika problem i kärleksrelationer.

Vi har ett behov av att våra partners uttrycker sin kärlek för oss verbalt, inte bara med handlingar. Det gör oss bekväma, får oss att må bra och kan även få oss att känna lite säkerhet.

Men vilken vikt har ord för oss? Om vår partner kan uttrycka sin kärlek med handlingar, varför är det inte tillräckligt för oss?

Anledningen till att det kostar på att uttrycka kärlek

Det kan finnas flera anledningar till att du har svårt att uttrycka kärlek till din partner.

För att upptäcka dem måste du gå tillbaka till barndomen, det stadium där de flesta problem som vi möter i vuxenlivet grundas.

Uttrycka kärlek genom att gråta

Några av dessa anledningar är följande:

Förutom det sista fallet baseras alla på tidigare på erfarenheter eller situationer som har format de steg som du nu tar i kärleksrelationer.

Om dina föräldrar inte använde kärleksord, är det naturligt att du inte har lärt dig att relatera rätt i en parrelation.

På samma sätt, om du har haft smärtsamma upplevelser eller om dina tidigare kärleksrelationer är kopplade till ordet “smärta”, är det möjligt att detta har lett till en rädsla för engagemang.

Även om allt detta har satt spår hos dig så kan du välja hur du ska agera i dina kärleksrelationer. Du är vuxen och ansvarig för ditt liv. Att vara medveten om detta kan göra att du kan lära dig att uttrycka kärlek till din partner.

Det sista av fallen, alexitymi, är exceptionellt. Om du inte kan uttrycka kärlek till din partner eftersom du lider av denna neurologiska sjukdom, bör du konsultera en specialist som kan ge dig stegen du ska följa.

Din partner är en stor hjälp

Om problemet med att inte kunna uttrycka kärlek beror på smärtsamma upplevelser så är det viktigt att du vet att din partner spelar en mycket viktig roll.

Partner

Den naturliga tendensen är att du ser ner på dig själv och inte berättar för din partner vad du känner, men detta hjälper dig inte.

Därför är det viktigt att partners är medvetna om att de har ett viktigt jobb i sina händer. De kan hjälpa den person som inte kan uttrycka vad denne känner att göra det.

För att göra detta måste vi ta hänsyn till vissa punkter:

  • Kommunicera med din partner med kärlek. Använd aldrig ilska för att uppmana honom eller henne att göra något som inte är så lätt.
  • Välj ett lugnt och bekvämt ställe där båda är bekväma. Detta är det bästa sättet att prata om ett ämne så känsligt som känslor.
  • Var empatisk och ha tålamod. För din partner är det mycket svårt att uttrycka kärlek. Tänk dig in i den andres situation.

Det positiva i allt detta är att även om du hjälper den andre att uttrycka kärlek, kommer även du att lära dig uttrycka dina känslor bättre.

Du kommer att upptäcka hur du hanterar dina känslor, hur du uttrycker dem, om du kan minska din ilska eller raseri på rätt sätt.

Uttrycka kärlek ihop

Läk det förflutna

Även om din partner är en stor hjälp så kommer det vara väldigt viktigt att gå till en specialist som kan vägleda dig på rätt väg.

Att läka tidigare sår är aldrig lätt och det är därför du måste vara aktiv i denna process. Om det förflutna inte läks så blir det väldigt svårt för dig att uttrycka känslor.

Kanske är detta intressant för dig: Lär dig leva i nuet, inte i det förflutna

Puss på kinden

Vi måste fråga oss själva vilken vikt och roll vår partners ord spelar.

Kanske uttrycker partnern sina känslor väl i handling, men i vårt sinne har vi en viss tro som ger ord större vikt.

Vilket är viktigast?

Bilder från © wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Comte-Sponville, A. (2015). El amor. Ni El Sexo Ni La Muerte. https://doi.org/10.1021/la1039442
  • Maureira, F. (2011). Los Componentes de la Relación de Pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala.
  • Barrios, A., & Pinto, B. (2008). El Concepto De Amor En La Pareja. AJAYU. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Maureira C, F. (2009). Amor y adicción: comparación de las características neurales y conductuales . Love and addiction : Rev Chil Neuropsicol.
  • Portocarrero, C. I. C. (2012). Intervención al duelo por ruptura de pareja desde la terapia cognitivo conductual a partir del análisis de cuatro casos. Polisemia. https://doi.org/Doi 10.1074/Jbc.M313825200
  • VV.AA. (2009).Effects of Parental Divorce on Marital Commitment and Confidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2704052/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.