13 strategier för att frigöra ditt sinne & hantera känslor

Även om vi inte tenderar att relatera till dem så kan praktiska aktiviteter vara till stor hjälp när vi måste rensa våra sinnen och få ordning på tankar och känslor. Lär dig mer i denna artikel!
13 strategier för att frigöra ditt sinne & hantera känslor

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Det är inte lätt att frigöra ditt sinne. Hjärnan är trots allt inte som en låda du bara kan tömma och fylla när du känner för det.

Detta är huvudsakligen på grund av att det finns många känslor som kan ta ifrån oss vår inre frid, balans och förmåga att hålla oss fokuserade på vad som är viktigt. Oftare än inte finns det negativa känslor.

Faktorer såsom ångest och långa perioder av stress får oss ofta att känna oss frustrerade, utmattade och till och med arga på världen. Detta har drabbat oss alla någon gång: du kommer hem men kan inte slappna av eftersom ditt sinne konstant fylls av flera ihärdiga tankar, en virvelvind av ångest, huvudvärk och ett dåligt humör som vägrar försvinna.

Om du går genom faser när du känner så här och inte vet hur du ska hantera ett så pass dränerande tillstånd, kommer här några enkla råd du kan börja utöva för att frigöra ditt sinne.

De hjälper verkligen!

Ta reda på vilka känslor som plågar dig

Kvinna med tuppkam

Innan du börjar med dessa övningar måste du identifiera vilken känsla eller vilka känslor som är i kärnan av hur du mår. Ibland är det en blandning av många småsaker: lite ångest, en nypa rädsla, ett knippe sorg, en aning besvikelse och lite oro. För att nysta upp denna boll måste du centrera dig själv och slappna av. Det finns inget bättre än att börja meditera.

Med det sagt är det inte lätt att lära sig att meditera, även om det låter konstigt. Det kräver tid och tålamod. Vi rekommenderar personligen en serie alternativ för att hjälpa dig etablera kontakt med dig själv, för att identifiera vad som händer med dig och vilka känslor som fyller ditt sinne.

Här kommer de:

  • Ta en promenad. Många personer finner det lättare att meditera medan de springer, går eller utför lätt träning.
  • Ta ett avslappnande bad. Det är ett perfekt sätt att tänka på saker.
  • Avvara en timme för dig själv, på egen hand och i tystnad. Ta ett anteckningsblock eller en bit papper och rita två kolumner. I den första kolumnen skriver du “vad jag känner”, och i den andra “vad som får mig att må så här”. Utför övningen lugnt. Var ärlig mot dig själv.

Hur du kan frigöra ditt sinne i linje med känslorna du hittar i det

Kvinna och fågel

1. Du känner ilska eller vrede

Ta en bit färgat papper och riv det i bitar. Gör det långsamt och fokusera uppmärksamheten på uppgiften. När du har rivit det i band ska du ta banden och fläta dem. Sakta men säkert kommer du finna en lösning på din ilska.

2. Du måste förstå något

Måla mandalas. Det kommer låta dig komma i kontakt med dina tankar, lugnt och utan att rusa, medan du färglägger formerna i dina mandalas. Sakta men säkert kommer du finna svaret.

3. Du känner dig ledsen

Rita ett träd med långa rötter och höga grenar som når solen.

4. Du känner dig ängslig

Gör en trasdocka. När du skapar varje del kommer du finna en viss frid i att identifiera dig själv med den mänskliga form du har skapat med dina egna händer.

5. Du känner dig oroad

Om du känner dig oroad kommer det hjälpa dig mycket att utöva origami. Denna sköra konst består av att vika papper utan att använda saxar eller lim – bara med händerna.

6. Du behöver komma ihåg något

Om du vill komma ihåg något ska du rita labyrinter.

7. Du känner dig mentalt utmattad

Rita blommor.

8. Du behöver finna en lösning på ett problem

Rita ett hav med vågor och måla det sedan i lämpliga färger.

9. Du känner dig blockerad och vet inte hur du ska komma ut

Om du genomgår en komplicerad fas där du upplever mycket inre spänning och ångest, och sällan får chansen att rensa och frigöra ditt sinne, ska du rita spiraler för att må bättre. Det är väldigt avslappnande.

Träd

10. Du behöver veta vad du vill ha i livet

Om du kommer på dig själv med att vara vid ett vägskäl utan att veta vad du vill ha eller vad du verkligen förväntar dig av dig själv, ska du göra ett kollage. Skär ut bilder du gillar, arrangera dem tillsammans och tänk på dem.

11. Du behöver organisera dina idéer

I det här fallet kommer du finna det användbart att rita rektanglar.

12. Du känner dig desperat

Vi har alla upplevt stunder när allt överväldigade oss och det kändes som om vi bar hela våra liv på våra ryggar. När du befinner dig i en sådan situation kan det vara väldigt bra att rita vägar. Rita stigar och vägar som leder till hinder, men som förenas av starka broar.

13. Du är irriterad

Färger

Irritation är inte lika intensivt som ilska. Det är ett jobbigt tillstånd, som ett moln som fyller oss med en negativ känsla vi inte kan bli av med. Varje gång detta drabbar dig är det användbart att ta färgade pennor och rita linjer längs med ett tomt ark.

Prova det! Du kommer förundras över hur dessa enkla råd kan hjälpa dig att frigöra ditt sinne.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.