Hur lugnar du din bebis hicka på bästa vis

En bebis hicka är ett mer irriterande symptom för föräldrarna än för den lilla. Trots detta är det bra att känna till några åtgärder både för att förebygga och behandla dem.
Hur lugnar du din bebis hicka på bästa vis

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

När en bebis har hicka, kan det kännas lite oroligt för föräldrarna, särskilt när de händer återkommande. Men i motsats till vad många tycker är den känsliga “hip” “hip” inte något seriös, är det inte heller irriterande för din lilla. Läs om hur du kan lugna din bebis hicka.

De flesta nyfödda upplever så småningom det, men det är ofarligt och kräver ingen särskild behandling. I själva verket, som det plötsligt uppstår, försvinner symtomen vanligtvis i sig själv på kort tid.

För vissa föräldrar är det oroväckande att detta stör sitt barn om och om igen. Även om det är sant att det inte är allvarligt, söker de nästan alltid efter en lösning så att det inte kommer att fortsätta.

Lyckligtvis har olika tips delats under åren för att lugna hicka på några minuter.

Vad är hicka?

Hicka, även känd som syngultus, är ett symptom som produceras när membranet upprepade gånger, ofrivilligt och brådskande kontrakterar. Membranet skiljer lungorna från buken och spelar en viktig roll vid andning.

Pappa

När vi har hicka, så andas vi ut luft istället för att andas in. Dessutom är våra stämband också stängda och det kännetecknas därmed av det karakteristiska ljudet “hip”.

Vanligtvis försvinner hickan snabbt. Det är inte farligt, och barnet återfår sin normala andning.

Varför får bebisar hicka?

Det har ännu inte fastställts exakt vad som orsakar barn att få hicka. Men flera teorier har föreslagits under ett antal år. De mest accepterade teorierna antyder att en nyfödds matsmältningssystem och nervsystem inte är fullt utvecklade. 

Du kanske är intresserad av att läsa: Hur man bör reagera när barn biter

Omoget nervsystem

Nervsystemet är det som styr hela kroppens muskler. När en irritation av phrenic nerv och vagus nerv uppstår, utlöser den ofrivilliga rörelser i membranet.

Hur påverkar detta barnet?

Allt tyder på att detta system inte är fullt utvecklat påverkar förekomsten av hicka hos en bebis. I den meningen får prematura barn, vars organ är mer omogna, hicka mer än en vanlig bebis. Dessutom återkommer symptomen oftare innan de är sex månader gamla.

Omoget matsmältningssystem

Bebis äter

Spädbarn har ett “omogent” matsmältningssystem och är mer mottagliga för att ha symtom och obehag som ett resultat av detta. Eftersom matsmältningssystemet ofta översimulerar membranet, är andra orsaker till att förklara hicka:

 • En barns svårigheter med att stänga till runt bröstvårtan, vilket får luft att komma in.
 • Använda lugnande med en olämplig form för barnets fysiologi.
 • Flaskor med mycket stora eller mycket små hål.
 • Olämplig kroppshållning när barnet äter.
 • Gastroesofageal reflux.
 • Ångest eller känslomässig stress.
 • Förändringar i gastrisk och kroppstemperatur.
 • Att barnet sätts ner för tidigt utan att han / hon har rapat minst en gång.
 • Att presentera olämpliga livsmedel i barnets diet.

Hur lugnar du en barns hicka?

Hicka varar bara bara några minuter i spädbarn. Därför är det vanligtvis inte nödvändigt att göra en stor insats för att försöka bekämpa dem.

Men med tanke på att det stör vissa föräldrar är det bra att känna till några tekniker för att göra det snabbare.

Barns hicka

Nu är dessa tricks inte en “mirakulös” formel för att bli av med hicka direkt. Faktum är att de inte fungerar i alla fall. Men de är värda ett försök.

Nedan kommer vi att visa dig de vanligaste:

 • Hur amning fungerar har mycket att göra med uppkomsten av hicka hos nyfödda. På grund av det är det viktigt för modern att mata barnet när han / hon är lugn och innan hen är väldigt hungrig. På så sätt äter din bebis långsammare och kommer inte att svälja så mycket luft.
 • Om barnet får hicka när han / hon äter är det första steget att byta position och försöka få honom / henne att rapa och slappna av. Det bästa är att vänta tills hickan går iväg innan hen återvänder till amning.
 • När barnet äter för fort är det bäst att sluta och starta om efter några minuter. Målet är att hålla barnet från att svälja luft medan hen äter.
 • När han / hon är klar med att äta, är det lämpligt att hålla barnet i vertikalt läge för att bli av med extra luft.
  Med tanke på att temperaturförändringar också kan orsaka hicka, är det viktigt att hålla barnet varmt.

Hicka är ett naturligt fenomen som inte orsakar ditt barn smärta. Du bör bara rådfråga din barnläkare när de åtföljs av intensiv gråt attacker eller om de håller i under många timmar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.