Recept för utsökt hemlagad labneh, en yoghurtost

Labneh eller yoghurtost kommer från Mellanöstern. Det är bredbart och perfekt tillsammans med söta eller salta rätter.
Recept för utsökt hemlagad labneh, en yoghurtost
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Finns det en nyttig och god cream cheese med låg fetthalt? Svaret är ja! Det finns många alternativ, som bland annat labneh, en yoghurtost från Mellanöstern. Det här läckra alternativet är dessutom lätt att tillaga själv!

Fortsätt läsa den här artikeln för att lära dig hur du gör denna ost steg för steg. Du får en perfekt bredbar och nyttig ost som du kan krydda efter dina önskemål för att variera smaken.

Labneh, en yoghurtost från Medelhavet

Denna krämiga ost ingår i traditionella rätter i många länder, som bland annat Syrien, Turkiet, Jordanien, Libanon och Grekland. Den går att hitta i specialbutiker, men många tillagar den också själva hemma.

Det är ett enkelt recept av flera skäl. Du behöver bara två ingredienser: yoghurt och salt. Du behöver också ett par köksredskap, men receptet kräver inte värme eller att du hettar upp något. Lite tid och tålamod ger dig fantastiska resultat!

På grund av sin konsistens och neutrala smak är labneh, eller yoghurtost mycket mångsidig. Precis som hummus är den perfekt för att dippa pitabröd, rostat bröd eller grönsaksstavar i. Du kan också använda den som ett krämigt pålägg på en smörgås eller i en matig sallad.

Vi är säkra på att du och hela familjen kommer att älska denna ost, eftersom den både är enkel att göra och passar till det mesta.

Upptäck fler recept i den här artikeln: Recept på hemgjord grekisk yoghurt

Recept på labneh, en yoghurtost

Labneh eller yoghurtost med granatäpple
Labneh eller yoghurtost lagar du enkelt med yoghurt och salt, men det krävs lite tid och tålamod.

Som med alla recept varierar mängden beroende på hur många som ska äta och hur mycket du behöver för rätten du vill använda det till.

Ingredienserna och redskapen du behöver

 • 500 gram naturell yoghurt
 • 1/4 tesked salt
 • För servering: extra jungfruolja, kryddor eller färska örter efter smak.
 • Ostduk gjord av bred och tjock bomull, gasbinda eller liknande tyg (annars sipprar yoghurten igenom den).
 • 1 stor skål
 • 1 stor sil

Så här gör du:

 1. Placera först ostduken över silen. Det är bäst om också silen har ett finare rutnät. Placera detta ovanpå skålen så att det finns tillräckligt med utrymme mellan dem för att sila yoghurten.
 2. Häll yoghurten i en behållare, tillsätt saltet och blanda med en visp.
 3. Häll försiktigt blandningen över ostduken. Dra åt väl och gör en knut som du fäster på toppen med ett snöre eller en klämma. Förvara i kylskåp.
 4. Om du vill få en smidig kräm låter du din labneh rinna av i 8 till 10 timmar. Ta yoghurten ur ostduken och krydda med olivolja och kryddor eller färska örter efter smak. Om du inte ska äta den direkt, förvara den i en lufttät behållare.
 5. Du kan också göra din ost hårdare och fastare genom att låta den rinna av under längre tid. Mellan 24 och 36 timmar ger dig en fast ost som du kan skära eller forma små bollar av med en sked. Lägg i en glasburk med olivolja och andra kryddor om du vill ha mer smak.
 6. Vissa använder gammeldags mjölk till receptet. Om du gillar det här alternativet, koka bara upp mjölken först och blanda den sedan med yoghurten. Resultatet kommer att vara lika utsökt och krämigt.

Så äter du labneh eller yoghurtost

Labneh eller yoghurtost
Du kan äta labneh med rostat bröd, pitabröd, grönsaker eller i söta eller salta rätter.

Du kan använda denna yoghurtost till söta eller salta rätter. Det är mycket vanligt som tillbehör till mezze eller klassiska aptitretare från länder i Medelhavet eller Mellanöstern. Faktiskt så är det också en ingrediens i en klassisk frukost bestående av oliver, tomater och gurkor.

Många gillar att dippa pitabröd, rostat bröd eller grönsaker i labneh, precis som man gör med hummus eller baba ganoush.

Du kan också använda det för att göra såser och salladsdressingar. I båda fallen är det en god idé att krydda den med andra ingredienser. Testa att smaksätta din ost med färska örter, kryddor eller hackade nötter. Att tillsätta kummin eller za’atar är det perfekta sättet att få fram den ursprungliga smaken i många rätter som kommer från de länder som labneh kommer ifrån.

Vissa använder också labneh för att baka ostkaka eller cheesecake. Om du gillar sötsaker, eller är sugen på en efterrätt, passar den här ingrediensen perfekt tillsammans med frukt, kompott, nötter eller lite honung.

Ett annat alternativ är kryddiga labnehbollar, som du kan skära upp och ha i sallader, rulla i sesamfrön och servera som aptitretare eller ha i pastarätter.

Fler saker att tänka på när du ska göra labneh

För bästa resultat, se till att du väljer en yoghurt av hög kvalitet. Detta eftersom att råvaran är en viktig aspekt för ett lyckat recept. Var noga med att välja en yoghurt som innehåller mjölk med en högre fetthalt och mjölksyra utan andra tillsatta ingredienser. Bra alternativ är turkisk eller grekisk yoghurt.

Denna maträtt är gjord med yoghurt från fårmjölk eller komjölk i länder där den anses vara traditionell. Du kan dock också använda yoghurt från getmjölk om du föredrar det. Komjölk ger den en mjukare och mer neutral smak. Om du vill använda komjölk måste du lägga till syrad mjölk och proteinrik yoghurt med extra fett och 0% socker.

Du kan använda yoghurt med låg fetthalt eller med en högre andel fett. Att välja yoghurt med låg fetthalt ger dock en lättare, lite mindre smakrik och inte så krämig labneh. Grekisk yoghurt (utan tillsatt socker) eller hemlagad yoghurt är andra bra alternativ.

Förvaring av labneh

Du måste förvara din färdiga labneh-ost i kylskåp efter att du har tillagat den. I sin krämigaste version kan denna typ av ost förvaras i högst tre till fyra dagar om den förvaras i en lufttät behållare. Marinerad i olivolja kan den hålla lite längre och det går bra att äta den upp till en månad senare.

Det är en god idé att ta ut det ur kylen i cirka 15 minuter innan du äter den för att låta den bli mer rumstempererad så att smakerna kommer helt till sin rätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Al-Kadamany E, et al. Determination of shelf life of concentrated yogurt (labneh) produced by in-bag straining of set yogurt using hazard analysis. Journal of dairy science. Mayo 2002. 85(5):1023-30.
 • Atamian S, et al. The characterization of the physicochemical and sensory properties of full-fat, reduced-fat and low-fat bovine, caprine, and ovine Greek yogurt (Labneh). Food science & nutrition. Marzo  2014. 2(2):164-73.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.