Allt du behöver veta om fördelarna med fetaost

Har du hört talas om fetaost? Denna mejeriprodukt från Grekland kan ha stora fördelar för hälsan. I den här artikeln får du lära dig om fördelarna med fetaost och hur du äter det!
Allt du behöver veta om fördelarna med fetaost
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Fetaost är en mejeriprodukt från den grekiska matkulturen som gradvis har spridit sig till många andra länder tack vare dess mångsidighet och specifika egenskaper. Den säljs ofta i olja eller saltlake, vilket förlänger hållbarheten. I den här artikeln kan du lära dig allt du behöver veta om fördelarna med fetaost.

Denna mejeriprodukt är gjord av fårmjölk, men man kan också hitta sorter gjorda av hästmjölk och andra typer av mjölk. Den har en karakteristisk, syrlig smak och en hög andel fett i termer av totala kalorier. Man säljer den vanligtvis i glasbukar eller plastlådor.

Näringsinnehållet bidrar till fördelarna med fetaost

Liksom alla mejeriprodukter har fetaost ett mycket högt proteininnehåll, något som aktuell vetenskaplig litteratur tar upp. Dessa är näringsämnen med högt biologiskt värde, och som innehåller alla essentiella aminosyror. Dessutom förekommer de i en form som är mycket lättsmält.

Protein är viktigt för att förhindra sjukdomar och tillstånd som är förknippade med åldrande och degeneration av muskelvävnad. En artikel som publicerats i tidningen Nutrients visar att proteinintag hjälper till att fördröja och förhindra nedbrytning av mager kroppsvävnad och skyddar mot förlust av muskelfunktionalitet.

Som om detta inte var tillräckligt innehåller fetaost också en stor mängd mättade fettsyror i sin komposition. Fram tills helt nyligen skulle detta ha ansetts vara något negativt. Men vetenskapen har ändrat sin syn i denna fråga.

Mättade fettsyror anses inte längre vara skadliga. Idag erkänner forskarna även deras fördelar, eftersom det finns tillräckligt med bevis för att dessa fettsyror hjälper till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt förekomsten av andra komplexa sjukdomar.

fördelarna med fetaost
Fetaost kommer från Grekland och är en mejeriprodukt med mycket protein.

Läs mer i den här artikeln: Fyra recept på blandad sallad du bör prova

Mikronäringsämnen i fetaost

De makronäringsämnen som fetaost erbjuder är viktiga, men denna ost innehåller också mikronäringsämnen såsom mineraler och vitaminer som är fördelaktiga för hälsan. Kalcium är ett exempel på detta.

Forskare har bevisat att intaget av mejeriprodukter hjälper till att minska risken för osteoporos på grund av att de bidrar med kalcium. Fetaost är inget undantag.

Dessutom innehåller fetaost betydande mängder vitamin D i sin komposition. Detta näringsämne är viktigt för att upprätthålla god hälsa och för att förebygga komplexa, kardiovaskulära och metabola sjukdomar. Faktum är att vissa cancerformer till och med har en bättre prognos när kroppen har en tillräcklig nivå av vitamin D. Dessutom finns det bevis som tyder på att detta vitamin kan hjälpa till att skydda huden från cancer.

Paradoxalt nog är nivåerna av detta näringsämne ganska bristfälliga i den allmänna befolkningen. För att garantera det dagliga intaget är det en bra idé att konsumera mejeriprodukter (t.ex. fetaost), fet fisk och ägg. Experter rekommenderar dessutom regelbunden, säker exponering för solen för att stimulera den naturliga syntesen i kroppen.

Vi tror att du kommer att uppskatta den här artikeln: 10 symtom du kan ha vid brist på D-vitamin

Recept med fetaost

Vi ska också dela med oss av två enkla recept med fetaost så att du ser hur lätt det är att inkludera detta livsmedel i din kost. Du 0ch din familj kan börja åtnjuta fördelarna med fetaost redan idag!

I ugnen

Man kan tillaga fetaost i ugn på samma sätt som den italienska osten provolone. Med en enkel kombination av kryddor, som oregano, timjan och peppar samt en dressing med olivolja, har du en mycket god maträtt!

Allt du behöver göra är att baka osten i ugnen vid 200°C i 8 minuter. Kom ihåg att använda både över- och undervärme. När du tar ut ugnsformen rekommenderar vi att du kryddar osten igen med ett stänk olivolja.

Njut av fördelarna med fetaost med en sallad

Sallader är en god ursäkt att äta fetaost. Det är enkelt att tillsätta, skär bara fetaosten i små kuber och lägg till dem till din favoritsallad.

Du kan gärna också droppa över lite olivolja och vinäger så har du en riktigt god och näringsrik sallad. Om du vill öka proteininnehållet ännu mer kan du lägga till lite burktonfisk.

sallad med fetaost
Fetaost i sallader ger en utsökt konsistens som står i kontrast till andra vegetabiliska ingredienser.

Fördelarna med fetaost

Som du ser så är fetaost en mycket fördelaktig mejeriprodukt för vår hälsa när den konsumeras regelbundet. Dess näringsinnehåll i form av protein, fett och mikronäringsämnen gör det till ett livsmedel som kan tillgodose våra dagliga näringsbehov samt hjälpa till att förhindra olika sjukdomar.

Det är ett mycket mångsidigt livsmedel som man kan tillsätta i maten på många olika sätt. Å ena sidan kan du göra denna ost till huvudingrediensen i en måltid. Alternativt kan du använda den som ett tillbehör för att ge en touch av salt och syrlighet och kontrast till dina rätter.

Hur du än väljer att äta denna ost, rekommenderar vi att du börjar inkludera fetaost i din kost från och med nu. Du kommer inte att ångra det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Tessier AJ., Chevalier S., An update on protein, leucine, omega 3 fatty acids, and vitamin D in the prevention and treatment of sarcopenia and fucntional decline. Nutrients, 2018.
  • Szajewska H., Szajewski T., Saturated fat controversy: importance os systematic reviews and meta analyses. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (12): 1947-51.
  • Thorning TK., Raben A., Tholstrup T., Soedamah Muthu SS., et al., Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food Nutr Res, 2016.
  • Anagnostopoulos AK., Tsangaris G., Feta cheese proteins: manifesting the identity of Greece’s national treasure. Data Brief, 2018. 19: 2037-2040.
  • Gilaberte, Y., et al. “La vitamina D: evidencias y controversias.” Actas dermo-sifiliográficas 102.8 (2011): 572-588.
  • Álvarez, A. Alonso, V. Martínez Suárez, and J. Dalmau Serra. “Profilaxis con vitamina D.” Acta Pediátrica Española 69.3 (2011).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.