5 proteinrika livsmedel du borde inkludera i din kost

När vi överväger att öka mängden protein i kosten brukar vi vända oss till rött kött. Det finns dock många andra livsmedel som kan ge oss avsevärda mängder protein.
5 proteinrika livsmedel du borde inkludera i din kost

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att höra folk prata om protein är helt normalt, särskilt om man ofta går till gymmet – en plats protein är rekommenderat för att främja muskelutveckling. För att inkludera protein i din kost rekommenderas ofta livsmedel såsom rött kött. Men är kött det enda proteinrika livsmedlet?

Vad är protein?

proteinrika livsmedel

För att förstå lite mer när det viktigt att veta vad protein är och vad kroppen behöver det till. Protein är en serie molekyler bestående av aminosyror som kopplas samman av peptidlänkar. Varje protein innehåller även mineraler såsom:

 • Kväve
 • Syre
 • Kol
 • Väte
 • Fosfor (detta hittas i majoriteten av alla proteiner, men inte alla)

Deras närvaro i kroppen förklarar deras vikt. Varje protein hittas i majoriteten av alla celler. I stort sett deltar de aktivt i de biologiska processerna.

Eftersom de är inblandade i majoriteten av kroppens aktiviteter spelar proteiner en viktig roll i tillväxten. De hjälper även till att transportera syre genom blodet. Protein är en fundamental del av enzymerna, vissa hormoner och till och med antikroppar, som ansvarar för att försvara kroppen från externa attacker.

Proteinrika livsmedel

Med tanke på vad vi just sagt borde man få i sig dessa kraftfulla näringsämnen ganska ofta. Kosten är det huvudsakliga sättet att göra det, och vi rekommenderar en balanserad och väldigt nyttig kostDet är såklart viktigt att veta vilka livsmedel som är proteinrika, så vi ska därför gå igenom de mest rekommenderade, proteinrika livsmedlen.

1. Vattenkrasse

vattenkrasse

Även om alla inte känner till namnet är vattenkrasse en av de vanligaste grönsakerna i världen. Man odlar den mycket i Asien och Europa. För tillfället odlas och säljs den även på andra kontinenter, så vattenkrasse är ett enkelt alternativ för att tillföra protein i din nyttiga, balanserade kost.

Den innehåller 1,6 g protein per 100 g.

2. Nötter

Många brukar tänka att nötter inte är annat än goda, men lyckligtvis har de fler fördelar än så – och många av dessa är tack vare det stora innehållet av protein. Varje nöt må innehålla olika mängder protein, men i snitt rör det sig om 17 gram per 100 gram. Vi rekommenderar följande nötter:

 • Cashew
 • Mandel
 • Pistasch
 • Jordnöt

Det är viktigt att äta dem råa för att få bästa resultat.

3. Kronärtskocka

kronärtskockor i korg

Kronärtskockan är ganska välkänd, inte bara för sina näringsmässiga egenskaper, utan även för sina höga halter protein. Den står ut i mängden för sina matsmältande egenskaper och det faktum att den främjar viktnedgång och också är mättande. Den innehåller 3,3 gram protein per 100 gram.

Generellt är kronärtskocka något av det bästa du kan ha i kosten.

4. Broccoli

Det är dags att lägga förutfattade meningar om smaken på broccoli åt sidan: det står klart att de som lärt sig att äta den bara gagnas av det. En av många anledningar till varför broccoli är en så pass bra grönsak är att den är ett av de mest proteinrika livsmedlen: runt 11,1 gram protein per 100 gram. Därför brukar många jämföra den med en portion rött kött.

5. Fisk

fisk på tallrik

Vi kan självklart inte göra en sån här lista utan att nämna en av de mest populära och också nyttiga livsmedlen i världen. Fisk innehåller inte bara omega 3-fettsyror, utan även avsevärda mängder protein. Man uppskattar att en portion på 85 gam har runt 27 gram protein.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
 • Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Atkin SL, Butler AE, Jafari R, Badeli R, Sahebkar A. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. doi: 10.1002/ptr.6073. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29520889.
 • Luo J, Hendryx M, Dinh P, He K. Association of Iodine and Iron with Thyroid Function. Biol Trace Elem Res. 2017 Sep;179(1):38-44. doi: 10.1007/s12011-017-0954-x. Epub 2017 Feb 3. PMID: 28160243.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.