10 symtom du kan ha vid brist på D-vitamin

Är du trött? Har du ett svagt immunsystem? Du kanske har brist på D-vitamin! Läs mer om olika symtom vid brist på D-vitamin i den här artikeln.
10 symtom du kan ha vid brist på D-vitamin

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Brist på D-vitamin är vanligt förekommande. D-vitamin är ett fettlösligt näringsämne som tillsammans med andra vitaminer och mineraler hjälper till att reglera funktionerna i kroppens viktigaste system.

Du får i dig D-vitamin på ett naturligt sätt när du exponerar huden för solens strålar men det finns också i en del livsmedel och tillskott.

Det är känt att D-vitamin är nödvändigt för upptagningen av kalcium och fosfor, två mineraler som håller ben och tänder starka.

Bland annat är det nödvändigt för muskler, hjärna, hjärta och andra organ vars funktion är en förutsättning för hög livskvalitet.

Problemet är att inte alla människor får i sig tillräckligt, något som kan utlösa vissa symtom och hälsoproblem som kan förvärras om du inte åtgärdar bristen i tid.

Av det skälet är det viktigt att veta hur du kan identifiera brist på D-vitamin och vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra upptaget varje dag.

Ta reda på hur du kan avhjälpa brist på D-vitamin!

Symtom vid brist på D-vitamin

1. Svaghet i muskler och ben

Ryggsmärta

Dina muskler och ben blir svagare när du lider väsentlig brist på D-vitamin.

Det beror på att bristen triggar en obalans i magnesiumnivåerna, vilket är ett annat grundläggande mineral för att hålla ben och muskler starka och friska.

2. Depression

Låga nivåer av D-vitamin är kopplat till irritation, depression och plötsliga humörsvängningar.

Det är involverat i utsöndringen av hormoner som främjar välbefinnandet, vilket innebär att en brist på D-vitamin kan påverka din mentala hälsa.

3. Inflammation och smärta

Inflammation

Precis som många andra essentiella näringsämnen är D-vitamin involverat i regleringen av kroppens inflammatoriska processer och hjälper dig att undvika problem som känslighet mot smärta och besvär med lederna.

Låga nivåer kan öka risken för dessa problem och göra det svårt att bekämpa kronisk smärta.

4. Tandproblem

Som vi redan varit inne på kan brist på D-vitamin hindra upptaget av kalcium i tänderna, vilket ökar risken för infektioner och hål. Det kan också leda till tandlossning.

Detta kan, förutom problem med inflammation, leda till symtom som rodnad, irritation och blödande tandkött.

4. Högt blodtryck

Högt blodtryck

En sak du bör tänka på om ditt blodtryck ökar är om det kan finnas någon näringsbrist som hänger samman med problemet.

Även om denna hjärt- och kärlsjukdom kan bero på ett flertal faktorer kan brist på D-vitamin bidra till komplikationerna.

5. Trötthet

Ett dåligt upptag av D-vitamin kan påverka dina fysiska och mentala resultat och leda till trötthet.

Ofta kan man känna sig trött och oförmögen att utföra vardagliga uppgifter.

6. Viktökning

Viktökning

D-vitamin är ett fettlösligt näringsämne och därför behöver de som är överviktiga eller lider av fetma få i sig större mängder av det.

Minskade nivåer kan leda till problem med den metaboliska aktiviteten och göra det svårt att upprätthålla en lagom vikt.

7. Astma

Brist på D-vitamin kan leda till problem med att behandla astma eftersom det är kopplat till dålig lungfunktion.

Ett adekvat upptag hjälper till att reglera problemen med astma eftersom det blockerar de proteiner som orsakar inflammation i lungvävnaden.

8. Högt kolesterolvärde

Bland de många funktioner D-vitamin har i kroppen hänger det också samman med avlägsnandet av dåligt kolesterol (LDL) från blodet.

En person som inte får i sig tillräckliga mängder löper högre risk att få problem med högt kolesterolvärde.

9. Förkylningar och influensa

När man har brist på D-vitamin påverkar det produktionen av antikroppar i immunsystemet, vilket gör att du lättare kan drabbas av förkylningar och influensa.

När du inte har tillräckligt med antikroppar blir andningsvägar och vävnader lättare mer irriterade.

10. Problem med mage och tarmar

Problem med upptag av fett kan kopplas till brist på D-vitamin, något som i sin tur påverkar utvecklingen av problem med mage och tarmar.

Det är viktigt att öka ditt intag av D-vitamin om du har följande:

  • En känslighet för gluten (oavsett om det är celiaki eller inte)
  • Crohns sjukdom
  • Inflammatoriska tarmsjukdomar
  • Överdriven svettning

Om du får i dig för lite D-vitamin kan du få hormonsvängningar som kan orsaka symtom som överdriven svettning.

Det är vanligt att de som lider av brist på D-vitamin upplever överdriven svettning, i synnerhet på huvudet.

Har du upplevt några av dessa symtom? Om du misstänker att du har brist på D-vitamin kan du försöka öka konsumtionen av livsmedel som innehåller det – och dessutom vistas lite mer i solen.

Kom ihåg att du alltid ska ta det försiktigt när du solar eftersom solens strålar kan ge skadliga effekter efter lång och oskyddad exponering.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lee JS., Kim JW., Prevalence of vitamin D deficiency in postmenopausal high and low energy fracture patient. Arch Osteoporos, 2018. 13 (1): 109.
  • Umar M., Sastry KS., Ali FA., Al Khulaifi M., et al., Vitamin D and the pathophysiology of inflammatory skin diseases. Skin Pharmacol Physiol, 2018. 31 (2): 74-86.
  • Zdrenghea MT., Makrinioti H., Bagacean C., Bush A., et al. Vitamin D modulation of innate immune response to respiratory viral infections. Rev Med Virol, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.