Vet du vilka livsmedel som höjer blodtrycket?

Det finns livsmedel som får blodtrycket att öka, men att äta gott om frukt och grönsaker kan vara till stor hjälp för att kontrollera det.
Vet du vilka livsmedel som höjer blodtrycket?
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vet du att det finns massor av livsmedel som höjer blodtrycket? Blodtrycket är kraften med vilken blodet pumpas genom kroppen. Det är i konstant förändring, men du kan se höga nivåer – vilket kallas för hypertoni – eller låga nivåer – vilket kallas hypotoni.

  • När det är högre än 140 över 90 anses det vara hypertoni.
  • När det är under 100 över 60 talar vi om hypotoni.

Personer med hypertoni behöver vanligtvis medicinering, medan individer med hypotoni vanligtvis inte behöver det. Båda är skadliga för din hjärthälsa, och att äta bra är oersättligt för att få tillbaka trycket till det normala.

Vare sig du behöver sänka ditt blodtryck eller höja det naturligt vill vi idag lista åtta livsmedel som höjer blodtrycket.

Livsmedel som höjer blodtrycket

1. Salt

Undvik salt vid hypertoni

Vissa livsmedel ökar blodtrycket, och salt är ett av de mest effektiva. Om du har hypertoni är det starkt rekommenderat att minska din konsumtion. Om du å andra sidan har hypotoni är det bra att öka saltintaget utan att överdriva.

Kallskuret är en utmärkt källa till salt om du får plötsliga dalar i blodtrycket.

2. Nötter

Nötter såsom valnöt, mandel och hasselnöt är en utmärkt källa till vitamin B – ett essentiellt näringsämne för att hålla blodtrycket balanserat. Om du inte får i dig tillräckligt med vitamin B kan det leda till mycket mer frekventa dalar i blodtrycket. Enligt forskning från bland annat Uppsala universitet har B-vitamin även förmågan att minska påverkan som små luftpartiklar har på oss.

Du kan även hitta det i ägg, spannmål och mejeriprodukter.

3. Kallskuret

Kallskuret har mycket fett

Charkuterier, korvar och skinka är kända för sina höga halter salt och fett, så de är lämpliga för personer med hypotoni. Om du dock har hypertoni är det bra att undvika dem för att slippa plötsliga höjningar av blodtrycket.

Kom ihåg att man aldrig ska äta för mycket av dem eftersom de innehåller stora mängder fett.

Vi rekommenderar även att läsa: 7 naturliga kurer som minskar hypertoni

4. Kaffe och te

Drycker med koffein såsom kaffe, te och till och med läsk ökar hjärtrytmen och därmed blodtrycket. För personer med hypotoni är det rekommenderat att dricka en kopp kaffe eller två om dagen för att hålla nivåerna normala.

Personer med hypertoni bör å andra sidan minska sin konsumtion för att förebygga problem. I båda fallen ska du hålla koffeinkonsumtionen under kontroll – speciellt från kaffe – för att undvika takykardi.

5. Choklad

Choklad kan höja blodtrycket

På grund av det teobromin som finns i choklad är det ett livsmedel som höjer blodtrycket. Det bästa är att äta en eller två bitar mörk choklad med minst 70% kakao på morgonen.

Mörk choklad innehåller mindre fett än mjölkchoklad och är väldigt bra för dig. Personer med hypertoni bör dock minska sin konsumtion.

6. Kött

Kött är ett annat lämpligt alternativ om du lider av ett allvarligt fall av hypotoni. Det är bäst om det är rött kött med högt fettinnehåll. Det är dock väldigt viktigt att inte överdriva, oavsett hur ditt blodtryck ser ut. Annars kan man få ännu större problem, såsom höga kolesterol- eller triglyceridnivåer.

För personer med hypertoni är magert kött bäst, och det är en bra idé att minska konsumtionen till en eller ett par gånger i veckan.

7. Energidrycker eller drycker med elektrolyter

Energi- och sportdrycker

Dessa är väldigt bra för att öka blodtrycket. På grund av deras innehåll av kalium, magnesium och natrium kan de öka blodtrycket om du lider av hypotoni.

8. Alkohol (vin)

Här talar vi specifikt om vin. Man har bevisat att ett glas vin om dagen är utmärkt för hälsan. Om du har hypotoni är ett glas vin om dagen rekommenderat.

Om du dock har hypertoni är det bäst att undvika alla alkoholhaltiga drycker i så stor utsträckning som möjligt.

Huvudbild från wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ndanuko RN, Tapsell LC, Charlton KE, Neale EP, Batterham MJ. Dietary Patterns and Blood Pressure in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2016;7(1):76–89. Published 2016 Jan 15. doi:10.3945/an.115.009753
  • Simonds, S. E., Pryor, J. T., Ravussin, E., Greenway, F. L., Dileone, R., Allen, A. M., … Cowley, M. A. (2014). Leptin mediates the increase in blood pressure associated with obesity. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2014.10.058
  • Ha SK. Dietary salt intake and hypertension. Electrolyte Blood Press. 2014;12(1):7–18. doi:10.5049/EBP.2014.12.1.7 https://doi.org/10.3109/19390210903535035
  • Wu PY, Yang SH, Wong TC, et al. Association of Processed Meat Intake with Hypertension Risk in Hemodialysis Patients: A Cross-Sectional Study. PLoS One. 2015;10(10):e0141917. Published 2015 Oct 30. doi:10.1371/journal.pone.0141917
  • Penn State. “Eating lean beef daily can help lower blood pressure, study suggests.” ScienceDaily. ScienceDaily, 17 July 2014. <www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140717142049.htm>
  • Tzoulaki I, Brown IJ, Chan Q, et al. Relation of iron and red meat intake to blood pressure: cross sectional epidemiological study. BMJ. 2008;337:a258. Published 2008 Jul 15. doi:10.1136/bmj.a258
  • Saleem TS, Basha SD. Red wine: A drink to your heart. J Cardiovasc Dis Res. 2010;1(4):171–176. doi:10.4103/0975-3583.74259

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.