10 sjukdomar som kan orsaka vita fläckar i ansiktet

Det finns flera sjukdomar som kan orsaka vita fläckar i ansiktet. Men i de flesta fall är de inte en anledning till oro. Läs mer här.
10 sjukdomar som kan orsaka vita fläckar i ansiktet
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 15 maj, 2023

Vita fläckar i ansiktet orsakas av många orsaker. Ibland beror de på ofarliga orsaker, som mykos eller fräknar. Andra gånger kan problemet vara relaterat till något mer allvarligt, såsom dermatit eller vitiligo.

Därför är vita fläckar i ansiktet inte en fråga som du bara ska låta bli. Det är viktigt att observera dem, leta efter andra symtom som kan åtfölja dem och konsultera en hudläkare om de uppstår.

Om de vita fläckarna i ansiktet åtföljs av flagnande hud eller klåda, är det bästa du kan göra att inte vänta för länge med att konsultera en specialist. Snabba åtgärder är det bästa sättet att förhindra allvarligare problem.

Sjukdomar som orsakar vita fläckar i ansiktet

Det finns flera olika sjukdomar och tillstånd som leder till vita fläckar i ansiktet. Följande är några av de vanligaste.

1. Pityriasis versicolor

Pityriasis multicolor är kanske den vanligaste orsaken till vita fläckar i ansiktet. Dessa ljusa fläckar sitter dock vanligtvis på bålen och armarna, men kan också förekomma i ansiktet.

Ibland är de ljusa i färgen, men de kan också vara bruna eller rosa. Ursprunget är en svamp som oftast förekommer på sommaren.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Behandla solbränna med dessa 5 naturliga huskurer

2. Pityriasis alba kan orsaka vita fläckar i ansiktet

Detta är en sjukdom som först genererar röda prickar, såväl som klåda och fjällande hud. Efter att de röda fläckarna försvunnit lämnar de vita fläckar i ansiktet eller på andra delar av kroppen.

Dessa fläckar har fjäll och en lätt blåaktig nyans. Det är ett sällsynt tillstånd och förekommer mest hos barn.

Mujer con manchas blancas en el cuerpo.
Många sjukdomar som orsakar vita fläckar i ansiktet sprider sig och ger samma symptom i andra kroppsregioner .

3. Hypomelanos

Hypomelanos är namnet som ges till välkända solfläckar. De uppstår där hudpigmentet har försvunnit.

Detta kan orsaka vita fläckar i ansiktet och på andra delar av kroppen på cirka 1 till 3 millimeter. Man har ännu inte hittat vetenskapliga orsaker till detta. De förekommer nästan alltid hos ljushyade personer som ofta utsätter sig för solen.

4. Vitiligo

Vitiligo är en annan sjukdom som orsakar vita fläckar på olika delar av kroppen. De uppträder vanligtvis först i de områden som är mest utsatta för solen.

Det sprider sig ibland långsamt, men kan också spridas snabbt. Det tros vara en autoimmun patologi med genetiska rötter. Det är vanligare hos medelålders vuxna.

5. Millier

Vid denna sjukdom finns det inte bara vita fläckar i ansiktet, utan dessa har också en viss förtjocknad. Dessa kan bli upp till 2 millimeter.

De bildas genom ansamling av hudfett och döda hudceller, fyllda med keratin, under hudens yta. Detta resulterar i små cyctor som syns genom huden. Millier kan också uppstå i tatueringar.

6. Talghyperplasi

Detta är en atypisk tillväxt av talgkörtlarna. Dessa finns i de djupare lagren av huden och producerar talg, ett ämne som smörjer huden.

När de förstoras utövar de tryck och skapar en vit, gulaktig eller färglös bula på hudytan. Detta tillstånd är vanligast hos personer över 40 år.

7. Talgcystor kan orsaka vita fläckar i ansiktet

Talgcystor påminner mycket om talghyperplasi till utseendet. Skillnaden är att cystorna rör sig när du trycker på dem med fingrarna, medan cystorna vid talghyperplasi sitter stadigt på plats.

De ser ut som små bollar med vatten under huden. När de blir stora kan de orsaka smärta.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Tvätta ansiktet med naturliga oljor: Vilka du borde använda

8. Seborroisk keratos

Seborroisk keratos tillhör också den grupp sjukdomar som kan orsaka vita fläckar i ansiktet med en viss förtjockning. De kan bli upp till 2-3 centimeter i diameter.

Med tiden ändrar de färg och blir bruna. De kan liknas vid en vaxdroppe som sitter fast på huden. De är vanligare hos medelålders eller äldre vuxna.

9. Xantelasma

Utmärkande för detta tillstånd är uppkomsten av små knölar på ögonlocken eller runt ögonen. Dessa är oregelbundna och har ibland en gulaktig nyans.

De tros vara resultatet av en hög nivå av kolesterol i blodet. I själva verket är fettavlagringar som är koncentrerade under hudens yta.

10. Hudcancer

Basalcellshudcancer kan börja med bildandet av en pärlvit bula på huden, men denna kan också ha andra färger, såsom rosa, röd eller brun. Ibland förekommer också vita fläckar. Dessa är grova och fjällande. De ser ut som sår som inte läker.

Manchas en la piel del rostro.
Vid regelbunden kontroll av ansiktet kan du upptäcka avvikelser som du kan åtgärda snabbt.

Behandling vid vita fläckar i ansiktet

Behandling av tillstånd som orsakar vita fläckar i ansiktet beror på typen av tillstånd och dess svårighetsgrad. För vissa av dessa kan man använda receptfria produkter, såsom salicylsyra eller retinoider.

Andra gånger krävs manuell borttagning, vid förtjockningar. Dessutom kan specifik medicinering eller mer komplexa metoder med kirurgi, kryoterapi, immunterapi eller kemoterapi behövas.

Oavsett orsaken är sanningen att närhelst vita fläckar dyker upp i ansiktet är det bäst att konsultera en läkare. Du bör inte göra några åtgärder eller applicera några lösningar utan diagnos och läkargodkännande.

Om de vita fläckarna i ansiktet dyker upp mycket plötsligt eller sprider sig snabbt är konsultation brådskande. Likaså om de upptar ett stort område, växa kontinuerligt, kliar, blöder, gör ont eller sitter kvar länge utan att försvinna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Giacaman, A., del Pozo, L. J., Corral-Magaña, O., & Antón, E. (2017). Milia in a multicolored tattoo: dermoscopic findings. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana, 45(1), 72-74.
  • Mendez Mathey, V. E. (2017). Queratosis seborreica. Revista Medica Herediana, 28(4), 266-266.
  • Mazzeo, M., Manfreda, V., Diluvio, L., Dattola, A., Bianchi, L., & Campione, E. (2019). Análisis dermatoscópico de 72 queratosis seborreicas «atípicas». Actas Dermo-Sifiliográficas, 110(5), 366-371.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.