Tvätta ansiktet med naturliga oljor: Vilka du borde använda

Naturliga oljor kan användas på fet hy eller blandad hy. Du behöver bara reglera deras användning för att få fördelarna för just din hudtyp.
Tvätta ansiktet med naturliga oljor: Vilka du borde använda

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

För att få strålande hud måste du ta hand om den. En av de bästa skönhetshemligheterna som ofta glöms bort är bruk av naturliga oljor.

Dessa kan hjälpa dig på flera sätt:

 • De återfuktar huden
 • De rengör på djupet
 • De agerar som naturliga sminkborttagare och är bra för alla hudtyper

Naturliga oljor erbjuder alla fördelar du kan önska dig från en produkt för ansiktet. Det bästa är att de är ett väldigt prisvänligt alternativ och lätta att använda. Vi vet att det finns en rädsla för att oljor ska få huden att se fetare ut, men denna rädsla är ogrundad. Tvärtemot vad du kanske tror är naturliga oljor inte bara för torr hud. De kan även användas på kombinationshy och fet hy.

Vilka naturliga oljor borde man använda?

kvinna tar bort smink med bomullstuss

Det är väldigt viktigt att använda vegetabiliska och eteriska oljor. Dessa är de bästa för huden. Du måste även se till att de är så naturliga som möjligt. Det finns kommersiella versioner som är överdrivet bearbetade, vilket gör dem avsevärt mindre effektiva.

Du ska även vara försiktig med att undvika mineraloljor, då de inte är bra för vuxen hud. Det finns det många olika oljor du kan använda, men de bästa för ansiktsvård är:

Du kan även nyttja fördelarna med tea tree-olja och mandelolja, eller till och med blanda dem.

Hur använder man dem?

Beroende på vilken hudtyp du har kan naturliga oljor användas på olika sätt:

 • För torr hy: du kan använda dem varje dag som en rengörare eller sminkborttagare som tillför fukt.
 • För normal och kombinerad hy: använd inte oljor fler än tre gånger per vecka.
 • Fet hy: använd bara oljor som en veckovis rutin för rensning och återfuktning.

Du kan även använda dem som en behandling för att bli av med smink, eller som en återfuktare för huden efter att den utsatts för solen. För att göra det behöver du bara applicera några droppar av din favoritolja på en bomullstuss och sedan varsamt rengöra området.

Fördelarna med naturliga oljor

Helt naturliga oljor återfuktar och gör huden snyggare. Alla ger dig dock inte samma fördelar. Välj oljan som passar dina behov bäst:

1. Kokosolja

kokosolja i skål

Kokosolja har antibiotiska egenskaper som både förebygger och bekämpar hudinfektioner. Den hjälper till att bevara kollagenet och elastinet, och förebygger som ett resultat rynkor. Det är en bra olja för känslig hud. Egenskaperna hjälper trots allt till att förebygga irriterad och inflammerad hud.

2. Olivolja

Olivolja hjälper till att snabbt reparera skadad hudvävnad. Därför är den rekommenderad för att bli av med sårskorpor, märken och ärr. Samtidigt är den återfuktande och tillför vitaminer. Oljan bekämpar även åldrande i förtid eftersom den förbättrar hudens naturliga elasticitet och gör den lenare, vilket får den att se fastare ut.

3. Ricinolja

kvinna tvättar ansiktet med vatten

Ricinolja är perfekt för att öka blodflödet. Det hjälper till att förbättra hudens elasticitet, såväl som att:

Ett enkelt recept för att rengöra huden

Nedan ska vi berätta hur du tar bort smink och rengör ansiktet med naturliga oljor.

Ingredienser

Redskap

 • Bomullstussar

Hur man gör

 • Ta en bomullstuss och häll två droppar mandelolja på den.
 • Gnugga lätt över hela ansiktet med varsamma cirkelrörelser. Börja med pannan och gå nedåt mot kindbenen, kinderna, runt läpparna och andra områden ned till halsen.
 • Upprepa processen om det behövs. Gör det tills du inte ser några spår av smink.
 • Rengör sedan runt ögonen: ta en annan bomullstuss och häll två droppar ricinolja och två droppar mandelolja på den.
 • Gnugga denna tuss mot ögonlocken tills du inte ser några spår av smink. Se till att inte få något i ögat.
 • Avslutningsvis använder du en fuktkräm.

Nu har du sett fördelarna med naturliga oljor. Det enda som finns kvar att göra är att börja använda dem i din skönhetsrutin. På några veckor kommer du börja märka av resultaten. Kom ihåg att det är bäst att skaffa så naturliga oljor som möjligt.  Prova oljor du hittar i specialiserade livsmedelsbutiker. Undvik snabbköpen, såvida de inte har ekologiska märken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Lin, T. K., Zhong, L., & Santiago, J. L. (2018). Anti-inflammatory and skin barrier repair effects of topical application of some plant oils. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms19010070
 • Nevin, K. G., & Rajamohan, T. (2010). Effect of topical application of virgin coconut oil on skin components and antioxidant status during dermal wound healing in young rats. Skin Pharmacology and Physiology. https://doi.org/10.1159/000313516
 • Viola, P., & Viola, M. (2009). Virgin olive oil as a fundamental nutritional component and skin protector. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2008.01.008

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.