Hemgjord peeling för kropp och ansikte

oktober 13, 2018

En peeling används för att exfoliera det yttre hudlagret och eliminera döda hudceller som samlas där och ger huden en livlös ton. Du tappar faktiskt fler än 30,000 döda hudceller varje dag. Nedan kommer vi beskriva hur du gör en hemgjord peeling för kropp och ansikte – de olika varianterna är både originella, väldoftande, naturliga och väldigt effektiva.

Fördelar med att använda en hemgjord peeling

  • Hjälper till att förebygga och eliminera hudmärken
  • Ger huden en naturlig lyster
  • Förbättrar utseendet hos nya celler
  • Aktiverar bildandet av kollagen
  • Förbättrar blodcirkulationen
  • Hjälper till att förebygga rynkor och slapphet
  • Gör huden mjukare
  • Tillåter huden att rensa bort gifter och syresätta sig själv

Hur applicerar man en ansiktspeeling?

Applicera lite av peelingen på ett rentvättat och ej torkat område genom att massera i cirkelrörelser. Täck hela området men undvik känsliga delar, såsom runt ögonen. Om du använder peelingen på dina lår eller rumpmuskler så kan du använda lite mer tryck tills du märker att cirkulationen har aktiverats.

Låt ingredienserna verka i en till två minuter och skölj sedan med vatten. Din hud kommer få mer fukt om du använder oljor och lägger till dem i dessa recept, men om du har torr hud så rekommenderar vi att du använder något fuktgivande igen.

peeling från debcil

Hur ofta bör jag använda en hemgjord peeling?

Du bör inte använda dem för ofta eftersom du måste respektera cellregenerationens naturliga process. Därför rekommenderar vi att du inte använder fler än en per vecka.

Peeling för torr hud

Torr hud behöver exfolieras mycket varsammare, och detta bör endast göras var femtonde dag. Därför har vi inkluderat ett recept med bikarbonat som har väldigt fin textur och som även är alkaliserande – perfekt för ansiktshud och känsliga områden.

Blanda bikarbonat med olivolja tills de är väl blandade och bikarbonatet har blivit färgad av oljan. För äldre hud så rekommenderar vi att lägga till nyponolja eller eterisk pelargonolja. Både kommer hjälpa till att regenerera hud på en djupare nivå.

Peeling för kombinerad hud

Kombinerad hud medför större komplexitet eftersom den både har feta och torra områden. Det är därför en peeling måste vara relativt varsam. Vi ska fokusera på att exfoliera de feta områdena, vilket generellt sätt är det så kallade ”T-området” (panna, näsa och haka).

Vi ska använda bikarbonat igen, men i detta fall så blandar vi det med en mindre fet olja, såsom mandel eller sesam. Lägg även till skal från en apelsin, helst ekologisk, vilket kommer ge den en utsökt arom och göra peelingen ännu mer terapeutisk.

Hemgjord peeling för fet hud

Fet hud kräver en peeling varje vecka som kan rengöra på djupet. I detta fall så ska du använda socker som bas, vilket är något tjockare än bikarbonat. Blanda det med aloe vera-gel – naturlig eller butiksköpt. Lägg sedan till skal från en citron och, om du har det, eterisk citronolja.

Citronskal från Emily BarneyPeeling för hud med akne

Hud med akne måste hanteras väldigt försiktigt eftersom akne är en mindre inflammation. Det är även en bra idé att göra det till en vana att tvätta området ifråga för att få bort smuts.

Använd bikarbonat blandat med aloe vera-gel, några droppar kokosolja och några droppar eterisk teträdolja eller palmarosa.

Kroppspeeling

Huden på kroppen är mycket mindre känslig än den i ansiktet, och därför kan det vara bra att använda en djupare peeling för att förbättra cirkulationen i områden såsom lår, mage, rumpmuskler och armar. Det är därför vi ska använda grovt salt som bas, vilket är prefekt för att massera kroppen och bekämpa problem med cirkulation, celluliter, uttänjningar, etc.

Blanda med kokosolja, och som ett annat alternativ kan du även lägga till eterisk rosmarinolja för att ytterligare aktivera cirkulationen.

Foton från debcil och Emily Barney.