Krämer mot pigmentfläckar: Allt du behöver veta

Pigmentfläckar uppträder vanligtvis i ansikte, på halsen eller händerna. Förutom att ta till krämer mot pigmentfläckar är det en bra idé att använda solkräm året runt för att bekämpa dem.
Krämer mot pigmentfläckar: Allt du behöver veta
Maria del Carmen Hernandez

Granskad och godkänd av hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 25 november, 2022

Har du någonsin tyckt att fläckarna på din hud förstört en sommaroutfit du verkligen ville ha på dig? Tro det eller ej, detta är ett vanligt kosmetiskt problem. För att bekämpa dessa oprydande fläckar finns det olika krämer mot pigmentfläckar som du kan du prova.

Hur verkar dessa krämer?

Effekterna av krämer mot pigmentfläckar beror på vilken typ av fläck du behandlar. För att få resultat måste du vara konsekvent och komma ihåg att kombinera dem med solskyddsmedel. Vissa av dem kan dock bara användas på kvällen.

Dessa typer av krämer innehåller depigmenterande medel som minskar produktionen av melanin och stimulerar cellregenerering.

Typer av hyperpigmentering eller pigmentfläckar

En kvinna med fläckar på huden.

Som en artikel från Mayo-kliniken förklarar, uppstår solfläckar när melanin samlas eller produceras i höga koncentrationer. Melanin är ett naturligt pigment som ger huden dess färg. Det finns två typer av hyperpigmentering:

De vanligaste fläckarna

De fläckar som uppträder oftast på huden är:

 • Lentigo solare. De är solfläckar som bildar platta fläckar som är större än fräknar, och är även kända som leverfläckar.
 • Fräknar. De är små, oregelbundna bruna fläckar.
 • Kloasma eller graviditetsfläckar. Det uppstår vanligtvis på sidorna av ansiktet, pannan, övre delen av läpparna och kinderna. Det är också känt som Chloasma gravidarum eller melasma.
 • Berloque dermatitis Enligt en artikel publicerad i Medicina de Familia är dessa fläckar som uppstår på halsen på grund av användningen av vissa parfymer, speciellt när de kommer i kontakt med ultravioletta strålar.
 • Ärr eller postinflammatorisk hyperpigmentering efter akne, herpes zoster eller allergisk kontaktdermatit.

De aktiva ingredienserna i krämer mot pigmentfläckar

krämer mot pigmentfläckar på en handduk

Krämer för pigmentfläckar finns i olika former: serum, gel, emulsion, hydroalkohollösning och ansiktsmasker. Det finns krämer som är anpassade för alla hudtyper.

Dessa krämer för pigmentfläckar innehåller olika aktiva ingredienser. För att se vilka ingredienser som din kräm innehåller, läs bara etiketten. Dessa inkluderar ofta:

 • Antioxidanter, som 5%-15% C-vitamin.
 • Mequinol. Med en koncentration på mellan 2% och 10%. Detta ämne producerar en reversibel depigmentering av huden, genom att förhindra metaboliska processer av melanocyter. En studie publicerad av Therapeutics for the Clinician bekräftar effekten på Lentigo solar.
 • Azelainsyra. Med en koncentration på mellan 10%-20 %. Enligt en publikation i MedlinePlus är detta ämne antibakteriellt.
 • 5 % niacinamid
 • Kojinsyra
 • Olika växtextrakt. Bland andra björnbär, arbutin, lakrits, kamomill och mullbär.
 • Syror. Bland andra 1 %-2 % fytinsyra, 2%-8 % alfa-liponsyra och 1 % ellaginsyra.
 • Alfa-hydroxisyror. Som en NIH-publikation visar har de förmågan att exfoliera huden och minimera uppkomsten av fläckar.
 • Keratolytika, som salicylsyra.

Utöver de vi nämner ovan kan också andra receptbelagda ingredienser tillsättas, som retinsyra och hydrokinon. På grund av de olika användningsområdena de kan ha, bör man alltid konsultera en hudläkare angående användningen av en produkt.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: De 5 bästa kurerna för att behandla åldersfläckar

Kombinera krämer mot pigmentfläckar med solkräm

Fläckar är en kronisk förändring som kan förvärras av solexponering. Experter rekommenderar att man applicerar solskyddsmedel en halvtimme före exponering och sedan igen varannan timme, på våren och sommaren under dygnets ljusa timmar.

Man rekommenderar också att göra om processen om du simmar eller utövar en intensiv sportaktivitet under vilken du svettas. Kom ihåg vikten av att använda solskyddsmedel varje dag. Bland andra fördelar är solkräm en mycket effektiv anti-rynkkräm, eftersom den skyddar huden från skador som kan uppstå från UVA-strålning.

En kvinna som använder solskyddsmedel

Hur man applicerar krämer mot pigmentfläckar

Den allmänna riktlinjen är att använda dessa krämer på kvällen, under en till två veckor, tills huden vant sig. Det är normalt om du känner av en lätt brännande känsla under de första appliceringarna. Om irritationen kvarstår bör du dock sluta använda krämen och rådfråga din hudläkare som skrivit ut den åt dig.

Även om vissa krämer mot pigmentfläckar inte kräver recept, är det mycket viktigt att konsultera en professionell rörande användandet, eftersom det garanterar större behandlingssäkerhet och effektivitet. Dessutom tenderar vissa produkter att vara mer irriterande och känsliga för solen, varför läkare generellt rekommenderar att man använder dem på natten.

När du har uppnått önskat resultat är det en bra idé att fortsätta med solskyddsregimen, enligt din hudläkares instruktioner. Dessutom kan din hudläkare rekommendera kosttillskott som hjälper till att förhindra nya fläckar och minska befintliga.

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: Bästa tipsen för att skydda håret mot solen

Krämer mot pigmentfläckar: Vanor kommer att göra skillnad

Krämer mot pigmentfläckar hjälper till att minska fläckar och jämna ut hudtonen. Men resultatet du får av behandlingen beror till stor del på om du använder solskyddsmedel i ditt dagliga liv.

Det är också viktigt för att du gör en korrekt identifiering av fläckarna. Medan vissa inte blir bättre av krämer mot pigmentfläckar, kommer andra att svara bra på denna typ av behandling. Av denna anledning är det alltid bäst att rådfråga en professionell inom hudvård innan du påbörjar någon behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.