Hälsoeffekterna av solens strålar

Effekterna av solens strålar på en persons hälsa sträcker sig från mindre hudskador till att vara en faktor i utvecklingen av cancer såväl som störningar i immunsystemet. Dagens artikel diskuterar några försiktighetsåtgärder du kan vidta för att skydda dig mot solens strålar.
Hälsoeffekterna av solens strålar

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Solen är stjärnan närmast jorden och den har varit föremål för drömmar, poesi och många vetenskapliga studier. Det är sant att solljus är en källa till liv och värme, men dess strålning främjar inte alltid god hälsa. I dagens artikel tittar vi närmare på hälsoeffekterna av solens strålar.

Den energi som solen släpper ut fördelas i form av strålning, men alla strålar når inte jorden. Detta beror på att atmosfären absorberar mycket av den. Men strålarna som når jordens yta är orsaken till olika hälsotillstånd, som värmeslag och hudcancer.

Hur fungerar solens strålning?

Det finns många typer av strålning från solen. Men bara två av dem är ansvariga för de flesta hälsoproblem.

  • För det första har infraröd strålning låg energiintensitet och liten kraft att tränga in i huden. Denna typ av strålning leder därför vanligtvis inte till några hudproblem. Dessutom värmer den upp dig och stimulerar blodcirkulationen. Den främjar också termoreglering och kan ge upphov till svettning.
  • Därutöver har vi ultraviolett strålning (UV), som knappt når jorden men som lätt kan tränga igenom huden. Beroende på typ kan den antingen orsaka en lätt solbränna på huden eller allvarligare skador.
Hälsoeffekterna av solens strålar: kvinna i solhatt och solglasögon
Ultraviolett strålning kan vara skadlig och tränga in i huden.

Hälsoeffekterna av solens strålar

Exponering för solen främjar processer som syntes av D-vitamin, men det kan skada vår hälsa om vi utsätter oss för mycket för solen. Världshälsoorganisationen (WHO) har varnat för de allvarliga effekterna av solstrålning på hälsan.

WHO har också angett att några av de negativa effekterna är följande:

  • En större sannolikhet för att utveckla hudcancer.
  • Olika grader av solbränna.
  • För tidigt och accelererat åldrande eftersom hudens strålar kan främja skapandet av fria radikaler och orsaka irreversibel skada på kroppsmolekyler och cellstrukturer.
  • Olika ögonsjukdomar, som grå starr.

Andra möjliga skador från solstrålning har att göra med immunsystemets ineffektivitet:

  • Ändring av funktionerna hos antigenpresenterande celler, en grupp celler i immunsystemet som påverkar immunsystemets korrekta svar.
  • Ökad bildning av cytokiner som stimulerar eller minskar immunsystemets respons. Dessa modifierare minskar eller multiplicerar försvarseffekterna, beroende på de miljöberoende behoven och infektioner av externa ämnen.
  • Förändringar i cirkulationen av lymfocyter som också kan påverka immunsvaret. Detta beror på att de ändrar fördelningsvägarna för de vita blodkropparna i vävnaden.
  • Aktivering av T-lymfocyter, som är försvarscellerna som skyddar kroppen mot infektioner och hjälper till att bekämpa cancer. De orsakar reaktioner i andra delar av kroppen som kan leda till sjukdom om de avaktiveras.

Läs också den här artikeln: Hur man vet om solglasögon är bra

Hälsoeffekterna av solens strålar på huden

Hudcancer är en av de huvudsakliga effekterna av solens strålar på huden. Antalet fall av onkologiska hudsjukdomar har ökat under de senaste 50 åren och verkar vara relaterade till hål i ozonlagret.

Fotoåldring (för tidig åldrande av huden) är en annan hudskada orsakad av överdriven solexponering. Denna effekt av solens strålning manifesterar sig genom ökad elasticitet i de områden som har blivit utsatta för solen (ansikte, hals och urringning). Det leder också till tjockare och torrare hud såväl som djupa rynkor.

En fotoåldrad hud har fläckar och hyperpigmenterade områden på grund av en förändring av melanocyterna. Huden blir tjock och grov och porerna blir stora. Detta beror på ett fenomen som kallas hyperkeratinisering.

Hälsoeffekterna av solens strålar: förälder smörjer in barn med solkräm
Att barn använder solskyddsmedel är viktigt på sommaren för att mildra hälsoeffekterna av solens strålar.

Vi berättar mer i den här artikeln: Solens skadliga effekter på din hud

Förhindra skador orsakade av solens strålar

Människor reagerar olika på solen. Benägenheten att drabbas av strålningsrelaterade skador beror på en persons hudtyp. Det är därför det är viktigt att ha just din fototyp i åtanke. Blek hud har till exempel mindre melanin och är därför känsligare för strålning än mörk hud, även om den senare är mer benägen att utveckla hyperpigmentering.

Hur gör du för att förhindra de skadliga hälsoeffekterna av solens strålar på huden? I princip måste du komma ihåg att denna typ av skada är kumulativ. Det betyder att du är född med en viss mängd solkapital som inte bör överskridas under din livstid. Du måste använda produkter som skyddar dig från solen och som är anpassade för din hudtyp.

Barn under tre år bör inte vara i solen under längre perioder. Du måste ta hänsyn till rekommenderade tidsperioder, geografisk plats och säsong. Kom ihåg att solens strålningsintensitet varierar beroende på solens höjd och årstid.

Vi hoppas att du har haft nytta av den här artikeln!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • González-Púmariega, M., Tamayo, M. V., & Sánchez-Lamar, Á. (2009). La radiación ultravioleta. Su efecto dañino y consecuencias para la salud humana. Theoria, 18(2), 69-80.
  • Romero, O. C., Rojas, G. Q., Rojas, M. R., Barreto, I. R., Centeno, J., & Solís, N. P. (2009). Envejecimiento prematuro de la piel. Universitas (León). Revista Científica de la UNAN-León., 3(1), 30-33.
  • Guerrero Abreu, J., & Pérez Alejo, J. L. (2006). Las radiaciones no ionizantes y su efecto sobre la salud humana. Revista Cubana de Medicina Militar, 35(3), 0-0.
  • Deserio Cuesta, Julio Alberto, et al. “Identificación de variantes genéticas asociadas a la sensibilidad solar.” (2018).
  • Cela, Bioquímica Eliana Maitén. Exposición cutánea a la radiación Ultravioleta. Implicancias sobre funciones del sistema inmune. Diss. Universidad de Buenos Aires, 2016.
  • Gómez González, Mª. “El color y la edad de la piel: el fotoenvejecimiento.” (2017).
  • Honeyman, Juan. “Efectos de las radiaciones ultravioleta en la piel.” Rev. Peru. Dermatol 12.2 (2002).
  • Zapater López, María. “Radiación solar y prevención del cáncer de piel.” (2017).
  • Saucedo, Gloria M. Garnacho, Rafael Salido Vallejo, and Jose Carlos Moreno Giménez. “Efectos de la radiación solar y actualización en fotoprotección.” Anales de Pediatría. Elsevier Doyma, 2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.