Behandla fräknar: använd dessa huskurer

Även om dessa behandlingar kan användas när som helst är det rekommenderat att applicera dem på kvällen eftersom solexponering ibland kan främja uppkomsten av fler fräknar.
Behandla fräknar: använd dessa huskurer
Lourdes Martínez

Granskad och godkänd av farmaceut Lourdes Martínez.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

När vi var små var fräknar söta, men i vuxen ålder kan de vara farliga om de ändrar utseende. I den här artikeln ger vi dig några naturliga huskurer du kan använda för att behandla fräknar utan biverkningar.

Konventionella behandlingar för att behandla fräknar

Det finns en hel del blekningskrämer och kemiska exfolianter på marknaden som kan hjälpa dig att bli av med fräknar. Men dessa typer av produkter är elaka mot huden och kan skada den på lång sikt.

Andra metoder som laser eller kryoterapi är också populära idag. Vi rekommenderar alltid att du samråder med din hudläkare. Vi ska här dela med oss av några 100% naturliga metoder som hjälper dig att gradvis behandla fräknar.

Fräknar-i-ansiktet

Varningstecken

Fräknar och fläckar är vanligtvis inte något större problem, men du måste vara uppmärksam på om någon av dem ändrar storlek, form eller färg, alternativt om de är smärtsamma eller obekväma vid beröring. I dessa fall bör du inte applicera någon huskur. Istället bör du träffa en hudläkare så snart som möjligt.

De som är mer utsatta är de med en ljusare hy och en predisposition för fräknar, liksom de som ofta exponeras för solens strålar.

Det första steget är att förebygga dem

Den bästa lösningen för att behandla fräknar är att undvika de faktorer som orsakar dem:

  • Överdriven solexponering: Du bör alltid använda solskydd för din hudtyp, en hatt och solglasögon vid behov samt om möjligt undvika solen när den står som högst.
  • Hormonella förändringar under graviditet: Under graviditetsmånaderna är det normalt att fräknar visar sig på huden på grund av överproduktion av melanin. I vissa fall försvinner dessa fräknar efter graviditeten.
  • Användning av p-piller: Dessa förändrar också hormonnivåer, liksom graviditet, även om fräknarna ofta försvinner efter behandling.
  • Kronisk akne: I dessa fall kan ärr orsakade av kronisk akne orsaka uppkomsten av fräknar om det inte behandlas på rätt sätt.
  • Åldrande: Brist på näringsämnen, torr hud, exponering för klimatförändringar samt olika sjukdomar kan på lång sikt påverka din hälsa och hud.
Fläckar-på-händerna


Citroner, rika på C-vitamin

Citroner används i antifläckkrämer för att de innehåller C-vitamin och antioxidanter. Applicera färsk citronsaft på fräknar och fläckar med en bomullstuss. Du kan även gnida insidan av skalet mot huden. Låt torka.

Ansiktsbehandling-med-citron


Nyponolja för att jämna ut huden

Nyponolja är den bästa huskuren för toning av huden på kvällen. Den är perfekt för både ljusa och mörka fläckar. Oljan kan appliceras ren och outspädd på huden två gånger dagligen. Förvara oljan i en mörk glasflaska med en hermetisk förslutning för att förhindra att den förlorar sina egenskaper.

Jordgubbsmask

Denna läckra röda frukt har förmågan att gradvis minska uppkomsten av mörka fläckar på huden. Eftersom det är lite mer komplicerat jämfört med att använda citron eller nyponolja ska vi här ge dig två sätt du kan använda jordgubbar:

  • Gör en mask med mosade jordgubbar, applicera och låt verka i en timme. Använd denna mask en gång i veckan.
  • Frys mosade jordgubbar i en iskubsform och gnid en kub mot huden. På så sätt har du dem alltid till hands.
Jordgubbar


Aloe vera för akne

Den naturliga gelen från aloe vera är en utmärkt huskur för de som lider av kronisk akne och vill förebygga och behandla fläckar på huden. Gelen innehåller läkande och återfuktande egenskaper, så den passar utmärkt för personer med känslig hud. Den kan appliceras två gånger dagligen.

Använd inte någon av dessa huskurer före solexponering.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.