Allt du behöver veta om att använda retinoider

Retinoider är föreningar av naturligt eller syntetiskt ursprung som har samma biologiska aktivitet som vitamin A.
Allt du behöver veta om att använda retinoider
Mariel Mendoza

Granskad och godkänd av läkare Mariel Mendoza.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 23 november, 2022

Retinoider är ämnen som har samma effekt som A-vitamin. Många har idag börjat använda retinoider för medicinska och kosmetiska behandlingar, dock är det många som inte känner till deras kontraindikationer och biverkningar.

Retinoider är föreningar av naturligt eller syntetiskt ursprung som har samma biologiska aktivitet som vitamin A. Dermatologer ordinerar dem för att behandla hudåkommor antingen för medicinsk eller kosmetisk användning.

Medicinska retinoider kan vara upp till 20 gånger mer potenta än de av naturligt ursprung. Retinoinsyra, tretinoin och isotretinoin är vanliga bland receptbelagda retinoider. Retinol är den enda tillgängliga för kosmetisk användning.

Hur fungerar retinoider?

Retinoider är ämnen som ökar tjockleken på epidermis och minskar oljeproduktionen i huden. Av denna anledning erbjuder dessa föreningar liknande fördelar som hydroxisyror.

Det är viktigt att ta hänsyn till koncentrationen när du använder kosmetiska retinoider. Detta eftersom att deras effektivitet och eventuella negativa effekter är relaterade till koncentrationen.

Tänk också på att hydroxisyror och retinoider har exfolierande egenskaper. Därför är det normalt att känna en stickande känsla på huden när du har applicerat dessa krämer.

Det är faktiskt inte så svårt att skilja mellan en negativ effekt och klådan från den exfolierande effekten under varaktigheten av krämen. En biverkning kommer inte att försvinna efter några minuter, men klådan som är en följd av exfoliering gör det.

Att använda receptbelagda retinoider

Se till att du använder säkra preventivmetoder om du genomgår behandling med receptbelagda retinoider. Orala retinoider som acitretin, alitretinoin, isotretinoin och tretinoin påverkar nämligen fostrets utveckling. Av denna anledning måste kvinnor vara säkra på att de inte är gravida i början av behandlingen och under och efter behandlingen.

Även efter avslutad behandling är det viktigt att kontrollera att du inte blir gravid upp till en månad efter att du tar det sista pillret, beroende på vilken retinoid du använder. Detta är fallet för behandlingar med alitretinoin och isotretinoin. Det är bäst att även välja bort behandling med topiska retinoider under graviditeten och när du planerar att bli gravid.

Två personer oroar sig över några piller.
Använd inte receptbelagda retinoider under graviditeten.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Vad är ljusöverkänslighet orsakad av läkemedel?

Att använda kosmetiska retinoider

Retinol är ett derivat av vitamin A, och man använder det ofta som en ingrediens i krämer för att reducera tecken på åldrande. Vitamin A är en av de mest effektiva kosmetiska retinoider för att minska fina linjer, gropar och rynkor.

Denna förening stimulerar kollagenproduktion och även cellförnyelse, som tenderar att sakta ner med tiden, särskilt efter 30 års ålder. Dessutom hjälper denna kosmetiska substans också till att avlägsna döda celler från de ytliga hudlagren, olja och smuts som samlats i porerna.

Hur man kan använda retinoider för kosmetiska syften

De flesta upplever irritation eller rodnad under de första veckorna av behandling med retinoid. Huden vänjer sig vid föreningarna och blir mer tolerant efter ett tag.

Professionella rekommenderar att du börjar med att applicera krämen varannan dag och i ett tunt lager, så att huden gradvis kan vänja sig vid den när behandlingen påbörjas. De rekommenderar också att du använder det i låga koncentrationer, särskilt om huden är känslig.

Vilka är tillämpningarna av dessa ämnen?

Hudläkare ordinerar retinoider för att behandla många olika hudåkommor. Dessa inkluderar akne, tilltäppta porer, stimulering av kollagen- och elastinproduktion samt minskning av skrattlinjer, hyperpigmentering och fotoåldrande.

Man kan använda dem för att behandla vilken del av kroppen som helst, inklusive slemhinnor. Faktum är att vissa skönhetscentra gör retinolpeeling på läpparna och underlivet.

En person som genomgår en peeling med retinoider.
Man använder retinoider i ett flertal olika kosmetiska behandlingar.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Hur man exfolierar med aspirin och honung

När är den bästa tiden på året att använda dessa produkter?

Man avråder för användningen av retinoider under sommaren. Men det finns idag preparat med aktiva ingredienser formulerade som liposomer. Denna sammansättning gör det möjligt att använda dem för kosmetisk användning även under denna årstid, dock måste du komma ihåg att applicera solkräm dagligen.

Vill du börja använda retinoider?

Läkare ordinerar endast retinoidbehandlingar när de anses absolut nödvändiga. De måste också informera kvinnor i fertil ålder om risken för medfödda missbildningar och missfall i samband med användningen av denna typ av ämnen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kong R, Cui Y, Fisher GJ, Wang X et al. A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin. J Cosmet Dermatol. 2016 Mar;15(1):49-57.
  • Chien AL, Qi J, Rainer B, Sachs DL et al. Treatment of Acne in Pregnancy. J Am Board Fam Med. 2016 Mar-Apr;29(2):254-62
  • Mukherjee S, Date A, Patravale V, Korting HC et al. Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety. Clin Interv Aging. 2006;1(4):327-48.
  • Baldwin H, Webster G, Stein Gold L, Callender V et al. 50 Years of Topical Retinoids for Acne: Evolution of Treatment. Am J Clin Dermatol. 2021 May;22(3):315-327.
  • Ianhez M, Fleury LF Jr, Miot HA, Bagatin E. Retinoids for prevention and treatment of actinic keratosis. An Bras Dermatol. 2013 Jul-Aug;88(4):585-93.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.