Vilken verkan har ansiktsmasker på huden?

Ansiktsmasker kan vara ett utmärkt komplement till din hudvårdsrutin. De har kosmetiska effekter och vissa kan även verka som behandlingar för vissa hudåkommor.
Vilken verkan har ansiktsmasker på huden?

Senaste uppdateringen: 08 maj, 2021

Ansiktsmasker är väldigt populärt när det gäller dagliga hudvårdsrutiner. De många användningsområdena och olika sorterna som finns att välja mellan gör detta till ett mycket attraktivt val för att ta hand om huden. I dagens artikel tittar vi närmare på hur ansiktsmasker verkar på huden.

I handeln kan du hitta lermasker, masker med kol, hyaluronsyra och enzymer, och ansiktsmasker som bara är fuktgivande. Du kan därför välja utifrån just din huds behov.

Nedan berättar vi hur de fungerar.

Hur absorberar huden näringsämnen?

Ansiktsmasker kan ge dig många fördelar när du gör dem till en del av din hudvårdsrutin. Det är dock viktigt att notera att de som enskild metod inte skapar några större förändringar som håller sig någon länge tid.

De grundläggande delarna av hudvård är rengöring, solskydd och återfuktande. Olika ansiktsmasker har olika funktioner beroende på vilka ingredienser de innehåller. Samtidigt behöver man kombinera dem med korrekt rengöring av huden i förväg. Och efteråt behöver du också återfukta huden.

Att applicera ansiktsmasker innebär direktkontakt mellan ingredienserna och hudens yta. När porerna är rena kan huden absorbera mer av produkten. Det kan skapa en omedelbar effekt som man kan märka gällande exempelvis glans och klarhet i huden.

Det är emellertid endast en tillfällig effekt, vilket är varför det är en bra idé att göra ansiktsmasker till en regelbunden del av hudvårdsrutinen.

man med ansiktsmask
Ansiktsmasker verkar på huden beroende av hur lång tid de är i kontakt med huden, men du måste upprepa deras applicering för att bibehålla effekterna.

Kanske kommer den här artikeln också att intressera dig: Tre kurer med gurkmeja för hudhälsan

Vilka ansiktsmasker kan du använda på huden?

Innan du applicerar ansiktsmasker på huden bör du rengöra ansiktet försiktigt för att ta bort smink, smuts eller andra rester. Micellärt vatten är ett bra medel när det gäller att utföra detta steg före applicering.

Efter rengöring med micellärt vatten, skölj ansiktet med varmt vatten, vilket gör att porerna kommer att hålla sig mer öppna. Din hud absorberar därmed ingredienserna lättare.

I de flesta fall ska produkten lämnas i kontakt med huden under en period av mellan 20 och 30 minuter. Detta ger ingredienserna mer tid att tränga in i hudytan och uppnå sin effekt där.

Ansiktsmasker baserade på hudtyp

När du väljer en mask bör du ta hänsyn till de resultat du vill uppnå. Du bör välja ingredienserna utifrån hudtyp och anpassa dem till specifika fokusområden.

Effekterna ansiktsmasker har på torr hud

Torr hud kräver en hudvårdsrutin med mer återfuktande effekt, så denna typ av kosmetisk behandling är mycket användbar. Tänk på att om du har torr hud bör du applicera fuktgivande ansiktsmasker varannan vecka. Ingredienser som hyaluronsyra, avokado och sheasmör bidrar till hydrering och behåller vätska.

Akne och inflammerad hud

Ansiktsmasker är inte en långvarig behandling för akne. De kan dock hjälpa till att minska inflammation och förhindra akuta utbrott.
Salicylsyra, bensoylperoxid och alfahydroxisyra (AHA) avlägsnar döda celler från hudytan och smuts som blockerar porerna. När det gäller det sistnämnda ämnet visar forskning en positiv effekt på ärr från akne.

Effekterna ansiktsmasker har på fet hud

För denna typ av hud är de bästa produkterna de som tar bort överflödig olja och därmed ökar porernas genomtränglighet. Några av de produkter som ger fördelar för fet hud är salicylsyra, glykolsyra, svavel och kol.

Fina rynkor

Ansiktsmasker tar inte bort fina rynkor i ansiktet helt. De kan dock hjälpa till att minimera uppkomsten av fina rynkor. Experter rekommenderar C-vitamin för denna typ av hud på grund av dess utmärkta antioxidantpotential. Med tiden skapar det en konstant stimulans för hudens egna kollagenproduktion.

E-vitamin är också ett effektivt medel för föryngrande behandling tillsammans med resveratrol och ferulinsyra. Båda verkar för att skydda huden från yttre ämnen som orsakar fina rynkor, som föroreningar och solskador.

Rosacea

Niacinamid har antioxidativa egenskaper, minskar erytem och förbättrar hudfärgen. Enligt studier utförda av British Journal of Dermatology, bidrar det faktiskt till att hämma skadliga, oxidativa processer.

Fläckar och hyperpigmentering

Du kommer inte att se omedelbara resultat när det gäller denna typ av tillstånd. Du bör därmed komplettera användningen av ansiktsmasker med andra behandlingar för missfärgning. De mest användbara ingredienserna i detta fall är kojicsyra, tranexamsyra och azelainsyra.

ansiktsmasker på huden på kvinna
Du kan applicera ansiktsmasker på huden med en borste. Var noga med att välja rätt typ av ansiktsmask för din hudtyp för bästa resultat.

Vi rekommenderar att du också läser den här artikeln: 6 peel off-masker med gelatin som återupplivar huden

Välj ingredienserna i ansiktsmasker för huden med omsorg

Många ansiktsmasker är attraktiva i sina estetiska och sensoriska aspekter. Men de lyckas inte alla uppfylla de funktioner de påstår sig kunna erbjuda.

Man bör med andra ord vara försiktig så att man inte blir offer för kommersiella bedrägerier.

De som innehåller parfymer, färgämnen eller parabener kan vara skadliga för huden, särskilt i de mest känsliga fallen. Det är bäst att läsa etiketterna och analysera innehållet för att undvika dessa produkter och i stället välja produkter som är allergivänliga.

Hemlagade masker kan vara säkra och effektiva så länge du är medveten om vilka ingredienser du bör och inte bör använda. På grund av deras skadliga effekter är det att föredra att undvika följande:

  • Citron: Liksom vinäger är citron en sur produkt som kan ge upphov till pigmentering och irritation.
  • Äggvita: Detta kan orsaka hudinfektioner, särskilt om du har öppna sår.
  • Natriumkarbonat: Detta ämne har hög alkalinitet som förstör hudbarriären och får den att förlora sin egen fukt.

Ansiktsmasker kan ha en positiv inverkan på huden

Ansiktsmasker kompletterar en bra hudvårdsrutin. Tillsammans med rengöring, fuktgivare och solskydd är de utmärkta komplement som man gärna kan använda för att förbättra hudens utseende och struktur.

Man bör dock komma ihåg att priset inte alltid anger produktens kvalitet eller effektivitet, så kom ihåg detta när du väljer din ansiktsmask.

Det bästa du kan göra är dock att identifiera din huds egenskaper och behov. På så sätt kommer du att kunna välja rätt produkter för din hud och njuta av maximal effekt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Nilforoushzadeh MA, Amirkhani MA, Zarrintaj P, Salehi Moghaddam A, Mehrabi T, Alavi S, Mollapour Sisakht M. Skin care and rejuvenation by cosmeceutical facial mask. J Cosmet Dermatol. 2018 Oct;17(5):693-702. doi: 10.1111/jocd.12730. Epub 2018 Aug 21. PMID: 30133135.
  • Fu JJ, Hillebrand GG, Raleigh P, et al. A randomized, controlled comparative study of the wrinkle reduction benefits of a cosmetic niacinamide/peptide/retinyl propionate product regimen vs. a prescription 0.02% tretinoin product regimen. Br J Dermatol. 2010;162(3):647-654. doi:10.1111/j.1365-2133.2009.09436.x
  • Bukhari SNA, Roswandi NL, Waqas M, Habib H, Hussain F, Khan S, Sohail M, Ramli NA, Thu HE, Hussain Z. Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. Int J Biol Macromol. 2018 Dec;120(Pt B):1682-1695. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.09.188. Epub 2018 Oct 1. PMID: 30287361.
  • Smit N, Vicanova J, Pavel S. The hunt for natural skin whitening agents. Int J Mol Sci. 2009;10(12):5326-5349. Published 2009 Dec 10. doi:10.3390/ijms10125326
  • Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013;4(2):143-146. doi:10.4103/2229-5178.110593
  • Asz-Sigall, Daniel, Isabel C. Sánchez-Yarzgaray, and Pilar Simón-Díaz. “Dermocosmetic therapy of acne and management of scars.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 46-52.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.