Sju frågor om kondom för kvinnor

Den kvinnliga kondomen är ett alternativ till kondom för män. Eftersom den har samma effektiva nivå, gör den att kvinnan inte behöver förlita sig på sin partner för att skydda sig mot oönskad graviditet och könssjukdomar.
Sju frågor om kondom för kvinnor
Sergio Alonso Castrillejo

Granskad och godkänd av apotekaren Sergio Alonso Castrillejo.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Kondom för kvinnor är ett preventivmedel som förutom att den skyddar mot graviditet också skyddar användaren mot sexuellt överförbara sjukdomar. Det finns en hel del saker du bör känna till innan du testar den.

Frågor om kondom för kvinnor

1. Hur sätter man in den?

En tecknad bild på kvinnans reproduktiva system.
Med en kondom för kvinnor skapar man en skyddande barriär mellan vaginan och livmoderhalsen.

Den består av två ringar, en i den förslutna änden och en vid den öppna änden. För att sätta in den korrekt bör du beakta följande:

  • Den inre ringen bör placeras över livmodertappen. För att göra detta så för du in den förslutna änden i din vagina och skjuter in den tills den når livmoderhalsen.
  • Den yttre ringen täcker vulvan, och du bör därför inte föra in den i vaginan. Se alltså till att den sticker ut ungefär två cm.

2. Hur tar man ut den kvinnliga kondomen?

För att ta ut den ska du ta tag i den yttre ringen, trycka på och böja den och försiktigt dra i den. Det är viktigt att aldrig återanvända kondomer för kvinnor; du måste alltså använda en ny vid varje samlag. Kom också ihåg att du inte får spola ner dem i toaletten, utan kasta dem istället i papperskorgen.

3. Fördelar med en kondom för kvinnor

  • Den skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar.
  • Den skyddar mot oönskad graviditet.
  • Den kräver inget recept.
  • Den är billig och enkel att få tag på.
  • Eftersom det är ett icke-hormonellt preventivmedel, har den mycket få biverkningar.
  • Den gör så att kvinnor kan ta kontroll över sin sexuella hälsa, eftersom de inte behöver förlita sig på att mannen använder kondom.
  • Penisen behöver inte ha stånd och du kan sätta in en kondom för kvinnor upp till 8 timmar innan samlaget.
  • Du kan använda den under menstruation och när du är gravid.
  • Den är enkel att sätta in och ta ut.

4. Vilka är nackdelarna med en kondom för kvinnor?

En bild på glidmedel och en kondom för kvinnor.
För att undvika friktion under samlag, kan du använda glidmedel för att förbättra din sexuella upplevelse.
  • Även om det är ovanligt, kan den orsaka allergiska reaktioner (som till exempel klåda och svullnad).
  • Det finns ingen direktkontakt mellan penis och vagina, vilket kan påverka känslan. Dessutom kan friktion leda till att det känns torrt och obehagligt och att sexet därmed inte är tillfredsställande. Det kan hjälpa att använda glidmedel för att undvika dessa problem.
  • Kondomen kan gå sönder.
  • Den yttre ringen kan åka in i vaginan under samlaget.
  • Den kvinnliga kondomen kan halka ut ur vaginan.

5. Vad är skillnaden mellan en kondom för kvinnor och en kondom för män?

Till skillnad från kondomer för män, som vanligtvis är gjorda av latex, är kondomer för kvinnor gjorda av polyuretan eller nitril. På det viset kan kvinnor som är allergiska för beståndsdelarna i kondomer för män använda dessa. 

De påverkas inte heller av fukt eller förändringar i temperatur, som kondomer för män gör. Dessutom placeras de i kvinnans vagina istället för över mannens penis.

6. Är det ett lämpligt preventivmedel för mig?

Det är viktigt med ett besök hos läkare eller gynekolog så de kan utvärdera din situation och rekommendera ett lämpligt preventivmedel för just dig.

Tack vare det faktum att det finns många olika sorters preventivmedel tillgängliga, kan du välja det som bäst passar dina behov och byta ut det beroende på dina omständigheter. Oavsett bör du ändå utvärdera andra typer av preventivmedel om du:

  • Har en stadig sexpartner och har sex ofta. I så fall kanske du vill överväga ett preventivmedel som inte måste sättas på plats varje gång (spiraler, p-piller) eftersom en kondom för kvinnor är mera lämplig för sporadiskt sex.
  • Är känslig eller allergisk för nitril eller polyuretan.
  • Om du tycker det är svårt att sätta in eller ta ut kondomen på ett korrekt sätt.
  • Om du har anatomiska avvikelser som stör placeringen av en kondom för kvinnor.

Denna artikel kanske intresserar dig: Sanningar och myter om preventivmedel

7. Är en kondom för kvinnor ett effektivt preventivmedel?

En kvinna tar ut en kondom ur paketet.
Korrekt använd är en kondom för kvinnor 95% effektiv.

Säkerheten för den kvinnliga kondomen beror på om den används korrekt. Om du använder dem varje gång du har sex och sätter in dem korrekt, så är de 95% säkra. Du ska inte använda den tillsammans med en kondom för män eftersom friktionen mellan de olika materialen kan leda till att de går sönder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lameiras-Fernández, M., Núñez-Mangana, A. M., Rodríguez-Castro, Y., & Bretón-López, J. (2007). Conocimiento y viabilidad de uso del preservativo femenino en jóvenes universitarios españoles. International Journal of Clinical and Health Psychology (Vol. 7). Retrieved from http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33770114
  • Navarrete, M. A., Salas, A., Palacios, L., Marín, J. F., Quiralte, J., & Florido, J. F. (2006). Alergia al látex. Farmacia Hospitalaria, 30(3), 177–186. https://doi.org/10.1016/S1130-6343(06)73969-1

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.