De olika typerna av vaginala flytningar

Typerna av vaginala flytningar klassificeras vanligtvis enligt deras färg, men de varierar även i konsistens, mängd och lukt.
De olika typerna av vaginala flytningar

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Även om de flesta är omedvetna om det eller tycker det är pinsamt att tala om så är det sant att typerna av vaginala flytningar är många. Detta eftersom de kan skilja sig i färg, lukt och mängd.

Vaginala flytningar är precis som namnet antyder en serie sekret från körtlar i vaginan. Vätskan är helt normal och nödvändig eftersom den uppfyller många funktioner för den vaginala hälsan.

En av dem är att de låter vaginan rengöra sig själv. Med andra ord eliminerar den döda eller och bakterier, vilket hjälper till att motverka infektioner. Vidare är det en bra indikator på hälsan i fortplantningssystemet.

Alla förändringar i detta flöde kan nämligen hjälpa dig att upptäcka sjukdomar. I denna artikel ska vi förklara de olika typerna av vaginala flytningar och vad de innebär.

Varför dyker de olika typerna av vaginala flytningar upp?

Klåda och lukt är viktiga tecken

Vaginala flytningar kan ändras av närvaron av infektioner eller sexuellt överförbara infektioner.

Först och främst ska vi börja med att nämna att flytningarna kan ändras naturligt under menscykeln. Alla skeden i cykeln har egna flytningar, och det är helt normalt.

Ur denna hänseende kan flytningarna orsakas av kvinnliga hormoner, som också varierar under cykeln. När ägglossningen är runt hörnet tenderar flytningarna t.ex. att tjockna och bli rikligare.

När en kvinna blir sexuellt upphetsad ökar också flytningarna och är då vanligtvis genomskinliga eller mjölkvita. De kan dock även vara vattniga och variera i mängd.

Vidare bör du veta att alla typer av vaginala flytningar har en karaktäristisk lukt, och den är inget att skämmas för. Varje kvinna bör veta vilken lukt som är normal eftersom infektioner och sjukdomar kan ändra den.

Typer av vaginala flytningar

Undersök dig själv regelbundet

Typerna av vaginala flytningar kan urskiljas beroende på deras färg, lukt, konsistens och kvantitet. En infektion eller sjukdom kan ändra dessa variabler.

Det viktigaste när det kommer till att skilja mellan vaginala flytningar är färgen. Det är dock även viktigt att kontrollera lukten, konsistensen och kvantiteten. En infektion eller sjukdom kan ändra dessa kännetecken.

Som vi redan nämnt kan flytningarna vara vita, vilket är normalt. Men om de blir gråa och rikliga kan det vara ett dåligt tecken. Om flytningarna är vita men kommer med klåda eller sveda så kan du ha candidiasis.

Candidiasis är en vanlig infektion hos kvinnor som orsakas av jästsvampen Candida. Många studier har slagit fast att det är det vanligaste vaginala tillståndet. Det är bland annat kopplat till förändringar i vaginans pH.

Vidare kan flytningarna vara gulaktiga och kommer i dessa fall ofta med en stark lukt samt obehag som klåda eller sveda. Detta är ett tecken på att du lider av en infektion, antingen sexuellt överförbar eller inte.

De vanligaste är trikomonaskolpit (trik), klamydia och gonorré.

Dina flytningar kan till och med vara bruna eftersom de har spår av blod. Denna typ av flytning dyker ofta upp strax innan eller efter menstruationen, men kan även orsakas av ett litet sår från sexuellt umgänge.

Om denna flytning dock inte byter färg så kan det indikera mer allvarliga sjukdomar, som cancer. Det kan även finnas något främmande i vaginan som orsakar irritation.

Denna artikel kanske intresserar dig: Hur man kan förebygga vaginal herpes

Slutsats

Typerna av vaginala flytningar är många eftersom det är ett sekret som ändras baserat på vad som händer i kroppen. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på alla dess aspekter eftersom färgen kan indikera sjukdomar.

Det är även viktigt att vara uppmärksam på lukten eftersom det är en av de parametrar som infektioner tenderar att ändra. Det är dock rekommenderat att alltid träffa gynekologen om du har några frågor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.