7 intressanta fakta om vaginan inte alla känner till

Tack vare de tabun som alltid har existerat rörande den kvinnliga sexualiteten är vaginan ofta ett mysterium - även för många kvinnor!
7 intressanta fakta om vaginan inte alla känner till

Senaste uppdateringen: 13 december, 2018

Vaginan är det kvinnliga könsorganet. Utöver den sexuella funktionen spelar den även en roll för kroppens reproduktiva- och hormonella system. Det finns även andra intressanta fakta om vaginan.

Den har en slemaktig vävnad som håller den smord och balanserar pH-värdet, vilket hjälper till att blockera infektioner av virus och skadliga bakterier.

Det finns många tabun och myter rörande vaginans funktion som redan har motbevisats, men det finns vissa fakta om vaginan som många fortfarande inte känner till.

Är du redo att upptäcka dessa fakta om vaginan?

Fakta om vaginan: Storleken förändras vid orgasm

Vaginan är ett elastiskt organ

Vaginan är ett elastiskt organ som för många kvinnor expanderar under samlag eftersom blodet koncentreras runt området för att underlätta penetration. De inre väggarna utgörs av veck som öppnar sig som paraplyer under samlaget.

Men när man når orgasm ökar den i storlek med upp till 30% eftersom musklerna i vulvan dras ihop.

Den har självrenande förmågor

Vaginan har en bakterieflora som verkar som en skyddande barriär mot virus, svamp och skadliga bakterier som ger upphov till infektioner.

Förekomsten av genomskinliga flytningar är helt normalt. Det kan vara obehagligt för vissa, men det är en naturlig del av vaginans självrenande process.

Användningen av parfymerade tvålar, deodoranter och andra hygienprodukter kan dock påverka vaginans pH-balans. Det har förstås en påverkan på dess funktion.

Det är därför mycket bättre att man använder naturliga ingredienser med probiotika. Dessa motverkar bakterier samtidigt som de främjar kroppens naturliga självrenande process.

Musklerna kan stärkas

Musklerna kan tonas och stärkas

Ett av flera intressanta fakta om vaginan är att musklerna kan tonas och stärkas om man väljer att utföra övningar som fokuserar på bäckenbotten.

Övningarna minskar risken för problem som urininkontinens och andra tillstånd som kan påverka livskvaliteten.

Minst en av tre kvinnor får problem med bäckenbottenmuskeln när de når klimakteriet.

Knipövningar och stretchningar är effektiva men enkla sätt att arbeta med denna del av kroppen.

Klitoris är en stor lustkälla

När vi nu har tagit oss förbi några tabun kommer vi till klitoris. Detta är det enda mänskliga organ vars enda syfte är njutning. Faktum är att de flesta kvinnliga orgasmer kommer från stimuleringen av klitoris.

Klitoris har fler nervändar än alla andra delar av kroppen (runt 8000). Den kan bli mellan 6 och 12 centimeter lång och 6 centimeter bred.

Sex kan hjälpa dig att hålla vaginan frisk

Att ha sex tränar vaginans muskler

Att ha sex regelbundet är ett av de mest hälsosamma sätten att träna vaginans muskler. Förlängd abstinens får de interna musklerna i vaginan att bli sköra. Detta minskar deras flexibilitet och förmåga att självsmörja.

För kvinnor kan långa perioder utan sex leda till att musklerna drar ihop sig mer än normalt. Det kan göra så att penetreringen blir smärtsam i framtiden.

Vaginan kan kollapsa

Det finns ett tillstånd där livmodern, äggledaren och vaginan kollapsar, vilket skapar ett intensivt tryck på vaginalområdet.

Det uppstår för det mesta under barnafödseln på grund av försvagning av bäckenbottenmuskeln eller vid kirurgiska ingrepp som kan påverka livmodern.

Om du upplever symptom på vaginal kollaps bör du direkt uppsöka läkare. I annat fall riskerar du allvarliga komplikationer.

Den är mer känslig efter födseln

Efter barnafödslar behöver vaginan en viloperiod

Efter barnafödslar behöver alla kvinnor en viloperiod innan de börjar ha sex igen. Musklerna får gradvis tillbaka sin normala storlek. Det är bra att vänta mellan fyra till sex månader efter födseln innan man har penetrerande sex.

Anledningen är för att pH-värdet i vaginalfloran tar lite tid att återfå sitt normaltillstånd. Tills det händer löper du större risk för bakterier och svampinfektioner.

Under denna period är det även viktigt att man undviker alkohol eller för mycket socker. Undvik även tajta underkläder.

Dessa fakta om vaginan kan hjälpa dig att upptäcka mer om hur det känsliga kvinnliga könsorganet fungerar. Om du har fler frågor bör du prata med en gynekolog.

Detta kanske intresserar dig
Naturliga kurer för vaginal sveda och klåda
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
Naturliga kurer för vaginal sveda och klåda

Det är normalt att drabbas av vaginal sveda och irritation ibland, men som tur är finns det naturliga kurer mot dessa problem.