Olika typer av kvinnlig anorgasmi du bör känna till

När kvinnlig anorgasmi uppstår på grund av psykologiska orsaker är det viktigt att man lär sig hur man gör för att bli upphetsad och, om nödvändigt, få terapi för att bryta ner murarna.
Olika typer av kvinnlig anorgasmi du bör känna till
Bernardo Peña

Granskad och godkänd av psykolog Bernardo Peña.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kvinnlig anorgasmi är ett problem som drabbar många kvinnor och hindrar dem från att få orgasm. Som tur är finns det lösningar. Man måste börja med att ta reda på orsaken. De vanligaste orsakerna till kvinnlig anorgasmi är psykologiska, och det är dessa vi ska fokusera på idag.

Har man någon gång varit med om en traumatisk sexuell upplevelse, blivit sexuellt ignorerad eller bara varit väldigt stressad under en tid kan det få sex att bli obehagligt.

Så idag ska vi berätta om flera olika typer av kvinnlig anorgasmi. Vi ska också tipsa om några bra förhållningssätt och lösningar.

Varför drabbas man av kvinnlig anorgasmi?

Jag har svårt att bli upphetsad

Kvinnlig anorgasmi drabbar många

Ju mer man försöker kontrollera någonting, vad händer? Desto svårare blir det att kontrollera. Om ens önskan att nå orgasm kommer från en rädsla att aldrig uppnå det kan det tvärtom resultera i att det heller aldrig kommer hända.

Dessutom är det just perfektionister som vill kunna kontrollera allting som brukar uppleva dessa besvär. Det gör att det inte finns mycket utrymme för improvisation. Problemet med det är också att kvinnan som upplever det inte njuter av intimitet, eftersom hennes fokus är på att uppnå orgasm. Så man tänker inte på att istället fokusera på vidröring, kyssar och stimulering av andra områden som ger njutning.

Var börjar jag?

Många kvinnor upplever anorgasmi på grund av att de inte egentligen känner sina kroppar. Till exempel så kan de ha varit omgivna av myter om sexualitet vilket har gjort att de inte själva har utforskat det och hittat njutning.

Så hur lär du dig känna din kropp? Hur ska du kunna veta vad du gillar? Svaret hittar du med onani. Medan du kanske anser att det behövs två människor för sex kan du lära dig mycket genom att njuta av sexuella upplevelser på egen hand.

För vet du inte var du ska röra vid dig själv för att ge dig själv njutning, eller om du inte vet vad du gillar, hur ska du då kunna få orgasm i samlag? Det är faktiskt inte möjligt.

Lär känna din kropp och bota din anorgasmi.

Tro det eller ej, men att tala öppet om sex är fortfarande tabu i dagens samhälle. Detta tabu är skadligt eftersom det hindrar många kvinnor från att lära sig om sina egna kroppar. Tycker du att det känns fult att röra vid dig själv? Eller skäms du för att våga fråga någon?

Att bryta ner vissa uppfattningar, träffa en psykolog och börja utforska din egen kropp är viktigt för att sätta stopp för kvinnlig anorgasmi. Det är det enda sättet du kan få veta hur du gillar att bli vidrörd, eller vad som behöver göras för att du ska nå den där efterlängtade orgasmen.

Jag har kastat in handduken

En av de svåraste situationerna är när kvinnlig anorgasmi beror på att hon har kastat in handduken. Hon har kanske helt gett upp att hitta en lösning på problemet. I dessa fall har hon gett upp om att någonsin få orgasm. Och kanske till och med tänker hon att orgasm egentligen är någonting påhittat – en lögn.

Det är en frustration som slutar med att man ljuger för sig själv, avvisar alla typer av sexuell kontakt och ignorerar alla sexuella impulser som kroppen sänder ut. Det kan sluta med att man helt och håller slutar uttrycka sexuell affektion.

När en kvinna upplever problem med anorgasmi för att hon har gett upp är anledningarna inte att hon känner sig borttappad eller vill kontrollera situationen. Det kan i själva verket bero på att det ligger ett trauma i botten, ett problem med förhållandet rädsla eller depression.

Därför är det viktigt att söka professionell hjälp så att man kan gå till botten med vad det egentligen är som orsakar ens anorgasmi.

Det går faktiskt att lösa kvinnlig anorgasmi som bottnar i psykologiska orsaker. Man kan göra det med rätt typ av terapi eller i lättare fall, att släppa på rädslor och övertygelser och sedan ta rätt åtgärder för att lösa problemet.

För kvinnlig orgasm är inte en myt, men att bli besatt av problemet ger dig inte det du vill ha.

Terapi kan hjälpa till att gå till botten med vad som orsakar kvinnlig anorgasmi.

Börja lära dig om upphetsning, lägg osäkerheterna åt sidan och njut av sex fullt ut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cabello Santamaría, F. (2008). Evaluación y tratamiento de la anorgasmia femenina. Revista Internacional de Andrologia. https://doi.org/10.1016/S1698-031X(08)75679-6
  • Ballesteros Meseguer, C., Almansa Martínez, P., Pastor Bravo, M. del M., & Jiménez Ruiz, I. (2014). La voz de las mujeres sometidas a mutilación genital femenina en la Región de Murcia. Gaceta Sanitaria. https://doi.org/10.1016/j.gaceta.2014.02.006
  • Antonio, L., Bello, F., Sandra, D. T., Rivero, E., Yaumara, D., & Alvarez, F. (2011). Anorgasmia femenina como problema de salud Female anorgasmy as a health problem. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas.
  • Penagos V, G. E. (2001). Disfunciones Sexuales Femeninas. Revista de Menopausia.
  • Navarro Abal, Y., & Torrico Linares, E. (2005). Trastorno orgásmico femenino. FUENTE: PSIQUIATRÍA NOTICIAS.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.