Sluta försöka kontrollera allt – låt livet flöda

Istället för att gå mot strömmen och kämpa mot livet, varför inte låta det svepa dig längsmed dess rutt så att du kan dra nytta av lärdomarna det förberett för dig?
Sluta försöka kontrollera allt – låt livet flöda

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Livet flödar, men ibland försöker vissa grabba tag i det med våld för att kontrollera allt i ett tafatt försök att vandra en väg som inte var menad för dem.

När något oförutsett, oväntat händer blir vi upprörda och gör revolt mot det. Vi lägger all skuld på något annat. Vi använder fraser som “Vad har jag gjort för att förtjäna det här?” och gör oss själva till offer vi haft förbestämda förväntningar för.

Som vi alla vet är höga förväntningar otroligt farligt. Oftast inträffar de inte alls, och på grund av det faller vi offer för defaitism och en känsla av besvikelse som tar oss till de djupaste avgrunderna.

Livet kräver inte ordning, utan att vi tror på det

Kvinna med röd mantel

Att vilja kontrollera allt är värdelöst, men vi försöker oss ändå på det nästan vanemässigt.

När allt går bra är allt frid och fröjd. Men när saker och ting börjar gå fel gör vi oss själva till offer. Vi gör det istället för att blotta klorna och peppa oss själva för att komma över det som hänt.

Livet är inte lätt. Vi har den felaktiga uppfattningen att allt måste vara bra för att man ska kunna vara lycklig. Men är inte det lite girigt?

Allt består av goda och dåliga stunder. Båda tjänar ett syfte, även om vissa får oss att må bättre än andra. Vi måste dock påpeka att det är en fråga om perspektiv.

  • Ett misslyckande behöver inte betyda att man måste överge ditt mål.
  • Istället är det ett tillfälle att växa, mogna och lära sig. Det inkluderar att lära sig om allt som gör oss gott.
  • Ett giftigt förhållande är inte en anledning att stöta bort och avfärda kärleken.

Det kan vara en chans att lära sig att vara mer selektiv. Det är också en chans att ta bort ögonbindeln som är resultatet av dina förväntningar.

Simma inte mot strömmen – flöda med livet

Kvinna går längs med tågräls

Tänker du fortsätta slå pannan blodig mot en vägg trots att livet säger “inte här”? Gör inte dig själv till offret i en situation. Den kanske bara försöker säga åt dig att gå i en annan riktning.

Sluta skuldbelägga andra för majoriteten av vad som drabbar dig. Det kan vara så att du är den som låter det hända; det kan vara du som inte kan kapa banden till människor och ta avstånd från dem om de inte är bra för dig.

Du lever livet i autopilot. Därför kan du inte fånga allt det har att berätta för dig med varje steg du tar.

Livet ger dig specifika instruktioner, trots att du inte accepterar dem på bästa möjliga sätt. Men det ger dem till dig. Öppna ögonen, de är där!

Vi tvingar oss själva att upprätthålla relationer som inte är värda smärtan, vi fyller oss själva med klagomål istället för att marschera framåt. Vi binder oss själva till offerroller som får oss att tro att vi är offer, när det i själva verket inte är så.

Varför slutar vi inte försöka kontrollera allt i favör för att flöda med livet?

Stöt inte bort alla negativa saker som händer och börja se det som ett perfekt tillfälle att välja en ny riktning.

Ibland är vi så bekväma i vår komfortzon att vi förlorar vårt perspektiv. Vi hatar förändring! Men de är nödvändiga.

Tänker du ge upp önskan att kontrollera allt?

kontrollera allt

När svårigheter överväldigar din existens kan du tappa kontrollen över hela världen. Du gillar att ha allt planerat, att dagarna har rutin och att inget avviker från det förutsedda.

Men när något händer för att det är oundvikligt kastar du händerna i luften och känner som om du går på lina. Ovisshet är något du inte gillar. Du tänker på ej valda förändringar som motgångar.

Att förändra sättet du ser på situationen betyder allt. Även de mest negativa saker har en positivt sida. Du måste bara veta hur man ser det.

Du kommer inte kunna göra det om du tar den enkla vägen. Det är vägen för klagomål, förnekelse och bortstötning av allt som överväldigar dig.

Lär dig att kontrollera din oro och din stress. Flöda med livet; låt det svepa med dig och var inte rädd för vad som kommer hända. När du minst anar det kommer fantastiska saker hända som du aldrig kunnat föreställa dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Persson, L. O., & Sjöberg, L. (1985). Mood and positive expectations. Social Behavior and Personality: an international journal, 13(2), 171-181.
  • Csikszentmihalyi, M. (2010). Fluir (flow): una psicología de la felicidad. Editorial Kairós.
  • Klingner, R. (2014). Let it flow (Vol. 1). LIT Verlag Münster.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.