Påverkar genital candidiasis ens sexliv?

Även om candidiasis (en jästinfektion) vanligtvis dyker upp på egen hand, kan den även överföras till en partner. Eftersom den kan orsaka smärta och irritation i genitalierna kan det verkligen försvåra sexuella aktiviteter.
Påverkar genital candidiasis ens sexliv?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Genital candidiasis (jästinfektion) är en vanlig infektionstyp som kan påverka ens sexliv. Statistik visar faktiskt att merparten av alla kvinnor kommer utveckla en jästinfektion någon gång i livet.

Men hur påverkar genital candidiasis ens sexliv?

Låt oss ta en titt på faktan.

Genital candidiasis och ens sexliv

Candidiasis är som sagt en infektion som orsakas av en svamp vid namn Candida albicans. Den kan inte bara drabba genitalierna, utan även andra delar av kroppen, inklusive munnen (torsk) och huden.

När den drabbar genitalierna så räknas candidiasis som en av de vanligaste gynekologiska tillstånden, speciellt bland kvinnor. Det är dock inte exklusivt för kvinnor, utan kan även drabba män.

Generellt är candida en svamp som lever bland andra mikroorganismer i vaginan. Där samexisterar de på ett balanserat sätt och utgör en del av vaginans bakterieflora.

Ibland kan dock candida-svampen växa till sig för mycket, vilket leder till en obalans i bakteriefloranDenna obalans leder till genital candidiasis.

Håll bakteriefloran balanserad

När candida drabbar penisen så orsakar den balanit, vilket är en inflammation av förhuden och ollonet. Detta leder i sin tur till rodnad, sveda, klåda och att en vitaktig hinna dyker upp.

Som ett resultat orsakar genital candidiasis obehag och smärta när man utövar sitt sexliv, hos kvinnor såväl som män.

Orsaker till genital candidiasis

Några av de möjliga orsakerna till genital candidiasis är:

 • Ändringar i vaginalfloran (utdragen konsumtion av antibiotika)
 • Diabetes eller fetma
 • Stor alkoholkonsumtion
 • Försvagat immunförsvar (HIV, transplantationer, kemoterapi, etc.)
 • Underkläder av syntetiska material
 • Hormonförändringar (graviditet)
 • För ihärdig tvättning av genitalierna med tvål och/eller aggressiva substanser

Konsumtionen av antibiotika eliminerar även fördelaktiga bakterier i vaginalfloran, vilket främjar tillväxt av candida.

De vanligaste symptomen på genital candidiasis är:

 • Klåda, sveda
 • Irritation
 • Rodnad och svullnad
 • Smärta vid urinering
 • Tjocka vaginala flytningar
 • Balanit, eller inflammation av förhud och ollon

Behandling

Eftersom candidiasis orsakas av en svamp är det vanligt att gynekologen skriver ut en svampdödande behandling. Om du applicerar salvan eller krämen som rekommenderat bör infektionen lägga sig inom några dagar.

Det är dock fortfarande nödvändigt att besöka gynekologen eftersom endast en specialist kan slå fast huruvida det rör sig om genital candidiasis. En läkare kan skriva ut rätt behandling och utesluta andra tillstånd.

Svampmotverkande krämer kan köpas receptfritt, men det är viktigt att inte självmedicinera, utan följa en läkares instruktioner.

Om du inte träffar en läkare löper du risken att missta ett annat tillstånd för genital candidiasis.

Påverkar genital candidiasis ens sexliv?

Använd kondom

Användning av barriärbaserade preventivmedel kan hjälpa till att motverka spridningen av candida.

Svaret är ja.

Candidiasis kan påverka ditt sexliv. Därför måste du ta förebyggande åtgärder om du planerar att ha ett sexliv med genital candidiasis.

Varför?

 • Candidiasis kan orsaka smärta, sveda och irritation. Därför är det inte rekommenderat att ha sex förrän infektionen helt försvunnit.
 • Även så oftast inte är fallet, kan denna infektion överföras vid sexuell kontakt.
 • Därför är det viktigt att använda kondom.
 • Sexuellt umgänge kan även öka irritationen och hämma återhämtningen. Även om du inte riskerar att behandlingen ska misslyckas så är det rekommenderat att undvika sex fram tills att infektionen försvunnit.

Slutsats

Genital candidiasis är en infektion, men inte särskilt farlig. Med rätt behandling kan den försvinna på bara några dagar.

Att ha ses när man lider av den kan dock leda till vissa problem, inklusive att infektera ens partner. Det kan även göra att det tar längre att återhämta sig.

Eftersom candidiasis inkluderar symptom som irritation kan sex dessutom vara obehagligt.

Av alla dessa anledningar rekommenderar specialister att man inte har sex medan infektionen finns kvar. Man måste åtminstone använda kondom för att undvika att smitta andra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.