6 situationer när du inte bör ha sexuellt umgänge

6 situationer när du inte bör ha sexuellt umgänge

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2019

Sexuellt umgänge bör vara tillfredsställande och fördelaktigt för båda parterna. När det utgör ett problem måste man överväga om det är en bra idé eller inte. Utöver att lindra stress kan sexuellt umgänge hjälpa till att bränna kalorier, och det sammankopplar dig med din parter.

Och som om det inte vore nog är det vetenskapligt bevisat att sex är bra för den mentala och fysiska hälsan. Men det finns definitivt tillfällen när sexuellt umgänge inte är ett alternativ, och hur mycket du än vill så måste du kontrollera dig själv och lära dig att säga nej.

Det finns stunder i livet när du inte bör ha sex, då det kan vara skadligt för din hälsa. Undvik följande situationer:

1. Det är smärtsamt

bäckensmärta

Smärta under sex är även känt som dyspareuni. Det kan orsakas av organiska problem, såsom bakterieinfektioner, sår i vulvan eller endometrios. Det kan också bero på psykologiska problem, såsom trauma, osäkerhet, brist på lust samt problem med förhållandet eller sexualiteten.

Män kan också uppleva smärta under sex, men det är mindre vanligt. De primära orsakerna inkluderar infektioner, skärsår och andra sår i könsregionen, som även kan orsakas av sexuellt överförbara sjukdomar. Hur det än ligger till och oavsett orsaken är det en god idé att tala med en specialist om det.

Så innan du försöker ha sex med din partner bara för att göra denne nöjd – träffa din läkare. Låt denne utvärdera problemet och berätta vad du ska göra. Kom ihåg att sex är en lek, och båda parter måste kunna njuta lika mycket.

2. Sex under menstruation

Det finns många tvivel om denna fråga. Men svaret är enkelt: om båda parter är friska finns det inga egentliga kontraindikationer för det, speciellt i monogama förhållanden. Vissa känner sig obekväma med blod, och då måste man tala med sin partner och vara väldigt ärlig om det.

Om du inte är i ett stabilt förhållande bör du inte ha oskyddat sex, eftersom det är en period då infektioner lätt sprids via blodet.

3. Om du har en urinvägsinfektion

vaginal infektion

Det är svårt för en kvinna med urinvägsinfektion att ha sexuellt umgänge, och om hon har det är det inte tillfredsställande. Eftersom vaginan sitter så nära urinröret (de två säras av en enkel muskel) kan sex irritera det sistnämnda. Det sker huvudsakligen när sexet är väldigt våldsamt eller snabbt. Det kan ge rivsår i urinröret.

Det är inte rekommenderat att ha sex under behandlingen (som oftast varar i cirka tre dagar, så det är inte så mycket att gnälla om).

4. Sex med låg immunitet

Alla med nedsatt immunförsvar eller låg immunitet löper högre risk att drabbas av infektioner och sexuellt överförbara sjukdomar i samband med sexuell kontakt.

De huvudsakliga orsakerna till låg immunitet är:

  • Bruk av kortikosteroider
  • Graviditet
  • HIV

I dessa fall bör du inte ha sexuellt umgänge med opålitliga partners, och du bör alltid använda skydd. Andra mindre allvarliga sjukdomar, såsom influensa eller denguefeber, kräver också speciell försiktighet under sex, eftersom den fysiska ansträngningen kan påverka återhämtningen.

Att helt enkelt inte vilja ha sex på grund av ditt tillstånd är givetvis en tillräcklig anledning att inte ha sex.

5. Undvik sexuellt umgänge under högriskgraviditeter

gravid kvinna

Det är ett ämne som fortfarande är tabu bland många gifta par. Huvudsakligen är många rädda för att skada bebisen eller bryta fosterhinnan för tidigt under tredje trimestern, då magen har växt avsevärt. Men det är viktigt att du vet att penetration inte räcker för att nå eller skada bebisen.

Hormonförändringar kan faktiskt öka ens sexlust, vilket i sin tur kan stärka bandet mellan paret under denna tid. Kom bara ihåg att det finns flera rekommenderade ställningar för gravida kvinnor. Med det sagt bör du inte ha sex under högriskgraviditeter. Du bör även undvika ställningar som lägger för stor vikt på buken.

6. Utan ordentlig personlig hygien

Det finns mycket prat om personlig hygien efter sex, och många ignorerar det faktum att du inte bör ha sex om dessa områden inte är rena. Ibland kan spontana sexuella möten sprida väldigt starka virus. Substanser som svett, vätskor och sekret är rikligare när man inte tvättat sig ordentligt, vilket kan leda till infektioner.

Det finns även mikroorganismer som normalt kan existera i en persons kropp, men vara skadliga för en annan. Detta utbyte kan därför bli problematiskt. Kondomer minskar denna risk. Du måste inte tvätta dig innan du har sex. Se bara till att du tar hand om din grundläggande hygien.

Om du har chansen, eller om du föredrar, kan du ta en dusch med din partner för att väcka lusten och undvika riskerna.

Var medveten om situationer då du inte bör ha sex

par i duschen

Vissa situationer får en att undra om det är möjligt eller inte att ha sex utan att skapa fler problem. Om du upplever någon av dessa situationer så rekommenderar vi att du väntar.

Lita på din läkare och, framförallt, din partner.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lamas, M. (2000). Diferencias de sexo, género y diferencia sexual. Historia. https://doi.org/ISSN 0185-1659
  • Stolcke, V. (2009). A propósito del Sexo. Política y Sociedad.
  • Real Academia Española. (2017). Sexo. https://doi.org/http://0-dx.doi.org.lib.exeter.ac.uk/10.1076/opep.5.1.7.1493
  • Barajas, S. (2011). Manual de seguridad e higiene. Colima Late Para Todos, Gobierno Del Estado. https://doi.org/10.1016/j.trc.2011.08.012
  • Ramos, C. (2009). Revista cubana de higiene y epidemiología. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.