Risker med & symtom på endometrios – en tyst sjukdom

Den kan dyka upp med smärtsamma symtom eller inga alls, men problemet med endometrios är att det är en sjukdom utan botemedel, som dessutom kan leda till kardiovaskulära problem.

Endometrios påverkar en av tio kvinnor, och är ett tyst och försvagande problem för många.

Endometrios är en sjukdom som har att göra med den godartade tillväxten av endometrial vävnad utanför livmodern, som ofta når äggstockarna, bäckenet, äggledarna och till och med organ i bukhålan, såsom tarmarna.

Det är ett kliniskt problem som det inte finns något botemedel för i dagsläget. Det är vanligtvis ärftligt, och utöver det kan det enligt en studie som publicerades av Brigham Women’s Hospital vara orsaken bakom många hjärtattacker bland kvinnor under 40 år.

Vi ska ge dig all information du behöver i dagens artikel.

Endometrios – en tyst sjukdom som drabbar många kvinnor

Det kan komma som en överraskning, men det finns flickor så unga som tolv eller tretton som har genomgått operationer för endometrios, vilket kanske skvallrar om hur svår denna sjukdom kan vara och att det är på tiden att den får det medicinska erkännande den förtjänar.

Det var inte förrän 2013 som den första guiden utvecklades för att informera och utbilda allmänheten om endometrios.

Det är viktigt att förstå att endometrios är en väldigt ”speciell” sjukdom. Vissa kvinnor kan lida av otroliga smärtor medan andra kan vara helt utan symtom.

Vi rekommenderar att du läser 5 saker som påverkar äggstockarna

Kanske är det därför som föreningar över hela världen nu kräver att man etablerar en multidisciplinerade lag (urologer, experter på matsmältningshälsa och psykologer) för att bättre försöka upptäcka detta tillstånd inom sina respektive fält.

Låt oss nu ta reda på vilka de vanligaste symtomen är.

buksmarta

Symtom på endometrios

 • Väldigt smärtsam menstruation
 • Stark smärta i ländryggen som strålar upp mot buken. Den kan bli intensivare innan och under menstruationen.
 • Smärta under eller efter sexuellt umgänge.
 • Svårigheter eller smärta vid tarmtömning eller till och med urinering.
 • Det är vanligt att 30-40% av de drabbade upplever infertilitet.

Vi bör återigen nämna att alla kvinnor inte upplever samma symtom – vissa märker knappt något. Sjukdomen diagnostiseras vanligtvis under en rutinmässig gynekologisk undersökning eller under bukoperationer, såsom kejsarsnitt eller borttagning av blindtarmen.

Att leva med endometrios

Vi står inför en sjukdom som saknar botemedel. För alla kvinnor som tvingats leva med denna komplexa sjukdom är den viktigaste behandlingen utan tvekan en som kan hjälpa dem att återfå bra livskvalitet.

I vissa fall kan smärtan vara så allvarlig att det till och med blir svårt att gå. De möts av brist på förståelse bland allmänheten, arbetskollegor och till och med sina partners, som kanske inte förstår varför sexuellt umgänge åsamkar dem så stor smärta.

Läs även: Råd och kurer för att behandla bensmärta

Hormonbehandlingar för endometrios är ett alternativ, men de har bieffekter: många kvinnor upplever depression och liknande.

 • Några av de smärtsamma symtomen kan behandlas med läkemedel, och en behandling som liknar den för prostatacancer administreras ibland.
 • En annan vanlig lösning är att genomgå kirurgi för att ta bort skadad vävnad, men i de flesta fall växer den helt enkelt tillbaka, varpå smärtan återkommer.

Endometrios ökar risken för hjärtattack

Vi nämnde detta i början; enligt en studie som genomfördes vid ett sjukhus i Boston löper kvinnor som lider av endometrios och som genomgått kirurgi för att ta bort sin livmoder eller sina äggstockar högre risk att drabbas av en hjärtattack.

 • Forskarna analyserade journaler från 116,430 kvinnor över 20 år, varav 11,903 hade endometrios.
 • De fann att kvinnor som tvingats in i klimakteriet tidigt på grund av kirurgi löpte högre risk att drabbas av igentäppta artärer, hjärtattack eller angina.

Kom ihåg att endometrios kan drabba kvinnor som är avsevärt yngre än 40 år.

promenad

Behovet att leda en hälsosam livsstil

Läkare rekommenderar att alla kvinnor som drabbats av endometrios tar god hand om sin fysiska och känslomässiga hälsa för att förebygga kardiovaskulära problem.

 • Kom ihåg att smärtan och bristen på medvetenhet hos allmänheten kan leda till känslor av ensamhet och frustration, som till slut leder till depression. Om du låter immunförsvaret lida på det sättet ökar risken för hjärtsjukdom.
 • Att påbörja klimakteriet tidigt utsätter dig för samma risker som kvinnor som når klimakteriet naturligt.

Oavsett om du är 30 eller 55 år gammal måste du ta god hand om din diet och leda en aktiv livsstil för att förhindra att du drabbas av problem.

Läs även 8 kurer mot värmevallningar under klimakteriet

Periodiska undersökningar, din läkares stöd och att gå med i en förening för kvinnor som drabbats av endometrios kan vara till stor hjälp om du ställs inför denna komplexa sjukdom.

MER FÖR DIG