3 vitlöksbaserade behandlingar för vaginala jästinfektioner

3 vitlöksbaserade behandlingar för vaginala jästinfektioner
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vaginala jästinfektioner är ett vanligt problem för många kvinnor, men som tur är finns det hemgjorda behandlingar för vaginala jästinfektioner som man kan ta till hjälp.

Infektionerna orsakar obehag och klåda som kan det störa kvinnans dagliga rutin eller romantiska relationer. Det är därför alltid bra att behandla dem så naturligt som möjligt.

Vi ska dela med oss av tre vitlöksbaserade huskurer. Vitlök är naturligt och kraftfullt svampmotverkande, och hjälper därför till att göra av med jästinfektioner snabbt och effektivt.

Vaginala jästinfektioner

Infektioner kan vara mycket obehagliga

De flesta kvinnor har fått en jästinfektion någon gång i livet, och många har fått det flera gånger. Även om vaginan har en naturliga flora av mikroorganismer uppstår problem om några sprids för mycket på grund av olika saker:

 • Hormonförändringar (under klimakteriet till exempel)
 • Antibiotika, steroider och p-piller
 • För mycket värme och fukt
 • Diabetes
 • Övervikt
 • Syntetiska underkläder
 • En kost med för mycket socker och raffinerad mat

Det vanligaste symptomet på jästinfektioner är irritation, klåda, svullnad och vita flytningar. När immunförsvaret fungerar som det ska tar kroppens försvar hand om återbalanseringen av mikroorganismerna.

Candida albicans

Den vanligaste typen av jästinfektion orsakas av Candida albicans. Många kvinnor har den till en viss grad, vissa utan att ens vara medvetna om det.

Vi vill betona att nästan alla kvinnor har denna bakterie i kroppen, men den är vanligtvis i balans och orsakar inte några problem.

När du först börjat märka av symptomen kan du testa några naturliga behandlingar för vaginala jästinfektioner, eller behandla infektionen med en annan lämplig metod.

Att förebygga eller behandla candidiasis snabbt är viktigt eftersom den kan sprida sig till andra delar av kroppen: matsmältningssystemet, luftvägarna, etc.

Fördelarna med vitlök

Vitlök har många fördelar

Vitlök är ett medicinskt livsmedel som behandlat många åkommor under historiens gång. Den är känd för sina fantastiska antibiotiska effekter, brist på bieffekter samt sin kapacitet att förbättra blodcirkulation och förebygga kardiovaskulära sjukdomar.

Vitlök är en kraftfull antioxidant som bekämpar cellulärt åldrande som resulterar i fria radikaler. För att inte nämna de renande egenskaperna som hjälper kroppen att bli av med ansamlade gifter.

Allt detta gör vitlök till en bra förebyggande kur för att hålla dig frisk.

När det kommer till jästinfektioner är vitlök en mäktig bundsförvant. Tack vare sitt stora innehåll av allicin bekämpar den en rad olika bakterier och virus.

Utöver att nyttja vitlök genom att äta den kan man även använda den externt.

Tre behandlingar för vaginala jästinfektioner

1. Direkt införsel av vitlök

För in vitlöken direkt i vaginan

Den enklaste behandlingen är att föra in en halv vitlöksklyfta i vaginan.

 • För enkel införsel kan du använda en nål för att fästa en tråd i vitlöken så att den blir lika lätt att ta ut som en tampong. Genom att göra det riskerar du inte att få problem med att ta ut den.

Låt vitlöken vara under natten, så länge den inte orsakar obehag eller irritation. Du kan lägga märke till att det kliar eller svider lite.

Vitlöken släpper ut sitt allicin gradvis, och gör därmed av med jästinfektionen.

2. Vitlökspåse

Om du vill ha en något mer omfattande behandling kan du prova på följande:

 • Krossa 2-3 vitlöksklyftor.
 • Slå in dem i en steriliserad gasbinda för att bilda en liten påse. Knyt igen påsen ordentligt.
 • För in påsen i vaginan som med en tampong, och lämna knuten utanför.
 • Lämna den så i max fyra timmar. Det är extremt viktigt att du inte lämnar den inne längre än så för att undvika allvarlig irritation i intimområdet.

3. Vitlöksolja

Olja från vitlök

Om du vill prova ett lite mer bekvämt alternativ kan du köpa kapslar med vitlöksolja. Butiker säljer det för att underlätta för de som behöver vitlök i sin kost. Men du kan även använda tillskotten för externt bruk.

 • Öppna en kapsel och töm oljan på ett trosskydd.
 • Fäst skyddet i underkläderna och låt den naturliga värmen och fuktigheten aktivera ingredienserna.
 • De kommer komma i direkt kontakt med din vaginalkanal genom att färdas med värmen, utan att du behöver föra in vitlök.

Nu kan du några naturliga behandlingar för vaginala jästinfektioner! Vilken vill du testa?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.