Hur man kan förebygga vaginal herpes

Vaginal herpes är en vanlig sexuellt överförbar infektion. Idag ska vi berätta om några sätt att förebygga den.
Hur man kan förebygga vaginal herpes

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vaginal herpes är en sexuellt överförbar infektion. Nuförtiden är det ett stort hälsoproblem, men det är relativt enkelt att förebygga vaginal herpes så länge man tar vissa åtgärder.

I denna artikel ska vi lära oss mer om vaginal herpes.

Vaginal herpes är en sexuellt överförbar infektion

Herpes kan orsaka smärta och klåda

Detta tillstånd visar sig som genitala sår och kan leda till smärta och klåda.

Herpes huvudsakliga kännetecken är närvaron av ett smärtsamt öppet sår som även kan vätska sig.

Denna typ av infektion är dock oftast asymptomatisk. Det innebär att vissa personer kan drabbas av herpes utan att ens känna till det. Det leder till att många inte tar åtgärder för att skydda sina sexpartners.

Även om ett sår uppstår så kan man avfärda det som något annat.

Det bästa man kan göra är att åka till läkaren och testa sig regelbundet. Då kan man utesluta närvaron av alla sexuellt överförbara infektioner, alternativ påbörja behandlingen så snabbt som möjligt.

Brist på medvetenhet kommer bara leda till att du sprider smittan vidare.

Det finns inget botemedel för vaginal herpes

Vaginal herpes har inget botemedel. Detta är viktigt att ha i åtanke och något som bör öka din motivation att skydda dig mot dessa infektioner. Det går dock att kontrollera symptomen.

Med det sagt ska du tänka på att herpes kan komma tillbaka närsomhelst. Anledningen till att det inte finns något botemedel är att herpes är ett virus. Så tro inte att allt är över när symptomen försvinner.

Förebyggande

Använd alltid kondom

Kondomer är alltid den bästa formen av skydd mot sexuellt överförbara infektioner.

För att undvika att smittas av vaginal herpes ska du alltid följa en serie skyddande åtgärder. Här kommer några att ha i åtanke:

  • Använd alltid kondom vid vaginalt, analt och oralt sex.
  • Rör inte några öppna sår. Om kondomen inte täcker ett sår vid genitalierna så ska du undvika att ha sex. Risken att drabbas av herpes är hög i detta fall.
  • Tvätta händerna ofta och ordentligt.

Om du redan har infekterats ska du fråga din läkare om läkemedel som hjälper till att läka sår och minska smärtan.

Rekommendationer för att förebygga vaginal herpes

Kondomer är väldigt effektiva för att skydda dig mot dessa typer av infektioner. Därför är de viktiga även när du tar p-piller för att undvika graviditet.

Du bör veta att kondomer är viktiga vid alla typer av sex (även oralt och analt). Framförallt om du har många sexpartners.

Du måste även ta vissa åtgärder om du vet att du är drabbad av vaginal herpes. Informera dina sexpartners om att du är drabbad innan du har någon form av sexuell kontakt med dem.

Det mest effektiva sättet att inte sprida infektionen är att undvika sex under utbrottet. Du bör dock kunna undvika utbrott om du följer rätt behandlingsplan.

Kom ihåg att det inte finns något botemedel för vaginal herpes, och därför kan du drabbas av utbrott närsomhelst. Det är viktigt att skydda dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hernández Cortina, Abdul. (2008). INFECCION POR HERPES SIMPLE GENITAL: REVISION GLOBAL. Revista Habanera de Ciencias Médicas7(4) Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2008000400019&lng=es&tlng=es.
  • Navarro, D., Navalpotro, D., & Fraile, O. (2005). Actualización en el diagnóstico del herpes genital.
  • Sánchez-Crespo Bolaños, José Ramón, & González Hernando, Carolina. (2010). Herpes Genital. Revista Clínica de Medicina de Familia3(2), 124-126. Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2010000200013&lng=es&tlng=es.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.