Fem tips för att njuta av ett uppfyllande och säkert sexliv

11 december, 2019
Lär dig att njuta av sex utan att oroa dig över något. Ta en titt på tipsen vi delar med oss av i denna artikel för att njuta av ett uppfyllande och säkert sexliv.

Alla kan njuta av ett uppfyllande och säkert sexliv. Men för att uppnå det är det nödvändigt att följa en serie tips som många tenderar att glömma eller förbise.

Det är därför vi har beslutat oss för att dela med oss av fem tips i denna artikel.

Att ta hand om din sexualitet och njuta av den på ett hälsosamt sätt är väldigt viktigt för ditt välmående. Men ibland vet folk inte vad de kan göra för att uppnå det.

Lär dig att få ett uppfyllande och säkert sexliv

Som många studier påpekat är sexualitet en del av vår personlighet. Av denna anledning uttrycker alla den på olika sätt. Det finns dock vissa tips som kan användas av nästan alla.

Några av dem är viktiga att ha i åtanke eftersom oansvarigt beteende i dessa fall kan leda till allvarliga risker för hälsan.

1. Skydda din hälsa

Hälsan är viktig för ett uppfyllande och säkert sexliv

Sexuellt överförbara infektioner är ett allvarligt problem för sexualhälsan bland framförallt yngre personer.

Detta är en av de stora punkterna för att njuta av ett uppfyllande och säkert sexliv. Det handlar om att skydda dig mot möjliga sjukdomar och infektioner som är väldigt vanliga.

Studier pekar på att mänskligt papillomvirus drabbar tusentals personer varje år, och det är allvarligt eftersom en stam av viruset kan orsaka livmoderhalscancer.

2. Lär känna dig kropp

För att njuta av sex fullt ut är det viktigt att känna sin kropp. Detta inkluderar könsorganet, och du skulle bli överraskad om du visste hur många som aldrig granskat eller vidrört det ordentligt.

Att onanera, smeka sig själv och se sig själv på ett hälsosamt sätt är ett hälsosamt sätt att lära känna kroppen för att komma underfund med vad du gillar och inte gillar.

Det kommer låta dig njuta av sex mer.

Läs även: Lär dig om de manliga erogena zonerna

3. Använd preventivmedel för att undvika oönskade graviditeter

Typer av preventivmedel

Preventiva metoder är ett sätt att njuta av sex på ett uppfyllande och säkert sätt.

Om du inte vill skaffa barn men ändå njuta av uppfyllande och säkert sex är det vitalt att använda metoder för att förebygga graviditet.

P-piller är väldigt effektiva, och kombinerade med kondom (som förebygger sjukdomar) kommer du kunna njuta helt av akten.

Vi rekommenderar att du alltid talar med en läkare angående preventivmedel för att komma fram till det bästa alternativet för dig. Kanske är en metod bättre än en annan.

4. Kommunikation är vitalt

Det fjärde tipset för att njuta av ett uppfyllande och säkert sexliv är god kommunikation. Om du föredrar att prova en ny sexposition eller vill att din partner ska röra dig någon annanstans så måste du kommunicera.

Det kommer avsevärt öka din njutning vid sex. När du vet vad du gillar och kan uttrycka det så kommer saker och ting förändras.

Att lära sig att bestämt uttrycka vad man vill är även fördelaktigt för andra delar av relationen.

Missa inte att läsa: 6 anledningar till att du inte njuter av sex

5. Lek och experimentera för att få ett uppfyllande och säkert sexliv

Sexleksaker kan vara roliga

För att höja den sexuella upphetsningen kan ni använda sexleksaker eller smörjmedel för att öka libidon.

För uppfyllande och säkert sex är det väldigt positivt att leka och experimentera med nya saker. Ett av de enklaste sättet att göra det är att välja sexleksaker som kan tända gnistan igen.

Det kanske får dig att skämmas och bli osäker, men om det händer ska du analysera din självkänsla. Vissa åtnjuter inte ett bra sexliv eftersom de är missnöjda med sina kroppar, och då bör man tala med en expert.

Vi hoppas att dessa fem tips har fått dig att ta en lite närmare titt på vissa aspekter du kanske förbiser. Att kommunicera, använda kondom, ta hand om självkänslan och känna sin kropp är viktigt.

Njuter du av ett uppfyllande och säkert sexliv? Av de fem aspekterna vi nämnt ovan, vilka har du aldrig tänkt på? Lyssna på och  upptäck din kropp för att njuta av din sexualitet utan osäkerhet.

  • Álvarez de la Cruz, Caridad. (2010). Comunicación y sexualidad. Enfermería Global, (19) Recuperado en 29 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412010000200018&lng=es&tlng=es.
  • Calero Yera, Esmeralda, Rodríguez Roura, Sandra, & Trumbull Jorlen, Aniocha. (2017). Abordaje de la sexualidad en la adolescencia. Humanidades Médicas17(3), 577-592. Recuperado en 29 de marzo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-81202017000300010&lng=es&tlng=es.
  • Montero V, Adela. (2011). Educación sexual: un pilar fundamental en la sexualidad de la adolescencia. Revista médica de Chile139(10), 1249-1252. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872011001000001