8 symtom på livmoderhalscancer: upptäck i tid

Livmoderhalscancer är den näst vanligaste formen av cancer bland kvinnor. Det är dock lätt att behandla om det upptäcks i ett tidigt skede. Det är därför viktigt att kunna symptomen och be om ett cellprov om du märker något konstigt.
8 symtom på livmoderhalscancer: upptäck i tid

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2019

Livmoderhalscancer är den näst mest vanliga formen av cancer bland den kvinnliga befolkningen. Även om siffrorna kan verka höga kan livmoderhalscancer motverkas och behandlas om det upptäcks tidigt. Vi kommer idag att titta på cancerns 8 möjliga symtom på livmoderhalscancer.

Symtom på livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer börjar oftast i cellerna utanpå livmoderhalsen. Cancern kan upptäckas i tid med en vanlig vaginalundersökning eftersom framfarten är ganska långsam. Det första steget är känt som dysplasi. Det tar sedan en lång tid innan det utvecklas till cancer.

Den främsta orsaken är det mänskliga papillomviruset, som är en sexuellt överförbar sjukdom. Vissa infektioner kan försvinna av sig själva, men de kan även leda till onormal celltillväxt i livmodern.  Det har till en början oftast inte några uppenbara symtom på livmoderhalscancer, m en det finns några varningstecken som kan vara viktiga att tänka på för att upptäcka cancern i tid. Låt oss titta lite närmare på dem.

1. Oväntad viktminskning

kvinna förundrad av en våg

Plötsligt viktminskning utan diet eller träning ska aldrig ignoreras under några omständigheter. Ja, det stämmer, även om du har velat gå ner i vikt! Den onormala celltillväxten kan ha en negativ påverkan på din matsmältning. Det gör att kroppen inte kan processa näringsämnen ordentligt och du går ner i vikt som ett resultat.

2. Inflammation och vätskeretention

Förändringar i livmoderns celler kan även synas i en obalans i kroppens inflammationsprocesser. Det kan göra så att vävnaden drar till sig vätska. Patienter med livmoderhalscancer märker av en inflammation i det lägre magområdet samt benen och den nedre delen av kroppen. Det beror på att sjukdomen även påverkar blodkärlen.

3. Cystit

värmekärl på magen

Kvinnor med regelbundna episoder av cystit bör vara medvetna om att det kan vara relaterat till livmoderhalscancer. Även om det är sällsynt kan cystit vara ett resultat av inflammation i livmodern. Tumörer tenderar att pressa ihop dessa organ vilket förhindrar urinpassage och orsakar smärta i urinvägen.

4. Könsvårtor

Könsvårtor är ett tydligt tecken på det mänskliga papillomviruset, vilket kan leda till livmoderhalscancer. Dessa hudförändringar ser inte bara illa ut, utan tenderar även att sprida sig väldigt snabbt.

5. Onormala flytningar

kvinna i underkläder

Förändringar i dina vaginala flytningar kan vara symtom på livmoderhalscancer. De är oftast ett resultat av jäst eller en bakterieinfektion som beror på obalanser i ditt naturliga pH. När flytningen är väldigt vattnig eller har en ovanlig lukt innebär det en större risk för cancer. Anledningen till det är att förändringar i cellaktiviteten i livmoderhalsväggarna kan skapa onormala flytningar.

6. Smärta under sex

Det finns många olika saker som kan orsaka smärta under samlag. Men tillväxt av tumörer i livmoderhalsen är en möjlighet som inte kan uteslutas. Det kan vara ett resultat av inflammation i livmoderhalsväggarna. Det påverkar i sin tur den vanliga smörjningen.

7. Smärta i nedre delen av ryggen

person tar sig för nedre delen av ryggen

Som med andra typer av cancer kan livmoderhalscancer ha en allvarlig påverkan på de inflammatoriska processernas i din kropps vävnad. Du kan även ha svårigheter med din cirkulation, dina muskler samt vävnad som inte får tillräckligt med syre och andra näringsämnen. Det gör att musklerna trycks ihop, vilket leder till konstant smärta. Smärtan är dessutom nästan alltid lokaliserad i den nedre delen av ryggen och extremiteterna.

8. Anemi

Allteftersom sjukdomen fortskrider slutar din kropp att använda näringsämnen som den borde och du märker av en brist på aptit. Det ger dig först och främst en känsla av utmattning. Det kan även påverka din kognitiva hälsa, samt andra saker.  

Det är också vanligt att cancer orsakar oregelbundna blödningar eller väldigt kraftigt mens.  Som kvinna är det viktigt att du tänker på dessa symptom på livmoderhalscancer. Be om ett cellprov om du har några misstankar. Regelbundna läkarkontroller är viktiga för att kunna behandla sjukdomen, speciellt om du har det i släkten.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.