8 möjliga tecken på problem med matsmältningen

Det kan verka galet, men din mage är som din andra hjärna. Lär dig om åtta tecken din mage använder för att signalera att du har matsmältningsproblem.
8 möjliga tecken på problem med matsmältningen

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Din mage är som din andra hjärna. Det kan verka lite galet, men det är sant. När du lider av problem med matsmältningen kan systemet överbelastas av gifter. Det berättar det för dig, men ibland är det väldigt subtilt.

Din mage är ett väldigt intelligent organ som till viss grad är ansvarigt för hälsan och funktionen hos alla dina inre organ, samt för att försäkra att allt svarar som det ska. Allt handlar om balans och att veta vilka näringsämnen du ska välja.

Det är därför du måste vara uppmärksam på följande symptom som kan indikera ett problem med matsmältningen, som i sin tur kan påverka din generella hälsa.

1. Konstant känsla av trötthet

En kontinuerlig känsla av utmattning är ett tydligt tecken på att något inte står rätt till i din kropp. Om ditt matsmältningsproblem har försvagats av en dålig diet minskar din immunförsvarsaktivitet. Din kropp består av bakterier, men om din mage är fylld med skadliga mikroorganismer och de goda bakterierna hamnar ur balans blir din immunförsvarsaktivitet bristfällig och svag.

Det är därför en bra idé att ta en titt på ditt matsmältningssystem för att upptäcka eventuella problem om du märker att din hälsa försämrats.

2. Du har regelbundna hudproblem

Problem med huden

Har du hört talas om kartläggning av ansiktet? Det slår fast vilka delar av ditt matsmältningssystem som det kanske är fel på, baserat på vissa prickar som bildas i vissa delar av ansiktet. Din hud är det största organet i kroppen. Om något är fel internt kommer ditt ansikte definitivt att reflektera det.

Dina kinder är en utmärkt indikator på att ditt matsmältningssystem behöver hjälp. Var uppmärksam på rodnad, irritation eller andra symptom.

3. Du känner dig ängslig eller irritabel

Grubblande kvinna

Hjärnan är direkt kopplad till din matsmältningshälsa. Om du känner dig ängslig, deprimerad eller lättirriterad kan det vara ett tydligt tecken på att du lider av problem med matsmältningen. Det finns miljontals nervceller i tarmarna, som utgör en del av hela ditt nervsystem.

Bra magbakterier är typen som har positiva effekter på ditt sinne. Om du har brist på dessa bakterier kommer de dåliga göra som de vill med din hjärna, vilket kan leda till ångest, depression och irritation.

4. Du drabbas ofta av infektioner

Det liknar känslan av konstant trötthet. Frekvent eller återkommande infektioner är ett tydligt tecken på att ditt matsmältningssystem upplever fel. När ditt immunförsvar är svagt och försöker tacklar skadliga bakterier kommer du inte ha tid att bekämpa maginfektioner.

Om du generellt har god hälsa kommer dock dina försvar att vara tillräckligt starka för att balansera dina bakterienivåer och skydda dig så att du kan bekämpa problemen.

5. Du har dålig andedräkt

Kvinna med dålig andedräkt

När det är fel på ditt matsmältningssystem börjar jäst, infektioner och dåliga bakterier ansamlas. Det kan orsaka dålig andedräkt och sura smaker i munnen. Även om dålig andedräkt kan bero på många olika tillstånd är det en tydlig indikator på att det finns för många skadliga bakterier i din mag-tarmkanal.

Dessa kan försämra din hälsa väldigt snabbt. Om du har ihållande dålig andedräkt bör du börja med att identifiera anledningen.

6. Förstoppning är ett tecken på problem med matsmältningen

Om det händer regelbundet kan förstoppning vara väldigt skadligt för hälsan. Kom ihåg att din avföring är avfallet som din kropp försöker bli av med för att den har extraherat alla användbara näringsämnen från det. Om detta avfall får ligga kvar i kroppen så börjar det släppa ut gifter i dig. Det kan bli väldigt smärtsamt. När dina tarmar är friska har du regelbundna, smärtfria tarmtömningar.

Förstoppning är faktiskt ett av de mest uppenbara sätten din kropp använder för att säga att ditt matsmältningssystem upplever problem.

7. Det är svårt att koncentrera sig

Det kan givetvis vara relaterat till känslan av konstant trötthet. När du är irritabel eller har en konstant upprörd mage så kan du förmodligen inte ignorera det och till 100% koncentrera dig på dina dagliga aktiviteter. Det beror på att din kropp faktiskt är väldigt intelligent. När den vet om att din hälsa håller på att försämras skickar den signaler till dig så att du kan fixa problemet.

Allt du behöver göra är att bli mer uppmärksam.

8. Du har sömnproblem

Person som inte kan sova

Precis som dina tarmtömningar kan dina sömncykler vara en nyckelindikator på bra eller dålig hälsa i matsmältningssystemet. Om du sover bra under natten har du förmodligen frisk matsmältning. Om du har frekventa sömnproblem kan det å andra sidan vara ett tecken på ett problem med matsmältningen.

De goda nyheterna är att det inte är speciellt komplicerat att återställa matsmältningen. Allt du behöver göra är att börja ta hand om ditt matsmältningssystem på större allvar, äta mer probiotika och följa en kost som passar din kropps behov för att få bättre intern balans.

Håll koll på dessa tecken om du vill undvika problem med matsmältningen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Galarza, V., & Cabrera, G. (2008). Hábitos alimentarios saludables. Nutrición, Salud y Alimentos ….

  • Cossio, M. L. T., Giesen, L. F., Araya, G., Pérez-Cotapos, M. L. S., VERGARA, R. L., Manca, M., … Héritier, F. (2012). Sistema digestivo: anatomía. Infermera virtual. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2.

  • Tortora, G., & Derrickson, B. (2006). El aparato digestivo. In Principios de Anatomía y Fisiología. https://doi.org/9789687988771.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.