Vad är en dildo och hur kan den användas?

Bruket av dildos och andra sexleksaker är rätt populärt, och fler och fler personer använder dem för att ge och få njutning. I denna artikel ska vi ta en titt på vad en dildo är och hur den kan användas.
Vad är en dildo och hur kan den användas?
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Sexleksaker blir allt mer populära, och eftersom det finns så många olika varianter är det inte alltid lätt att skilja på dem efter namn. Vad är en dildo? Vad är en vibrator?

Det finns så många på marknaden i syfte att möta allas behov, och även om de liknar varandra så har de olika syften. De är dessutom gjorda av olika material.

I denna artikel vill vi klargöra vad de är och vilka funktioner de har.

Så vad är en dildo?

En dildo är en sexleksak som kan användas vid samlag eller för att onanera. Den har ingen förmåga att vibrera av sig själv. Som med allt som är kopplat till sexuell njutning så kommer dildon i en rad olika material. Oavsett vad den är gjord av så är det dock bäst att köpa hypoallergena varianter för att undvika hudutslag.

En dildo kan beskrivas som en abstrakt penis som kommer i olika storlekar, både i omfång och längd. Ytan och färgerna skiljer sig också, men det är huvudsakligen av estetiska skäl. Många av dem har olika former i ändarna som kan användas för att penetrera och ge njutning antingen för vagina eller anus.

Vad är en dildo och vad är en vibrator?

Dildo eller vibrator?

När vi talar om en traditionell dildo så är de värt att notera att de inte vibrerar. Det finns dock adaptrar på marknaden så att man även kan använda dem som vibratorer.

Vibratorer har i sin tur inte alltid som syfte att penetrera för att ge stimulans. Det finns till exempel pyttesmå vibratorer som endast stimulerar klitoris. Man kan även hitta andra vibratorer som är till för att massera olika delar av kroppen, och de skiljer sig i storlek, textur och färg.

Hur man väljer en dildo eller vibrator enligt sina preferenser

  • Identifiera först den typ av upplevelse du vill ha. Du kan alltså välja mellan en leksak som penetrerar eller en som vibrerar.
  • Vidare bör du överväga storlek och form. Ta även hänsyn till huruvida du vill resa med den: passar den i väskan? Måste du visa den i säkerhetskontrollen?
  • Vidare är det viktigt att vara uppmärksam på materialen som en sexleksak är gjord av. Den måste vara fri från kemikalier och inte leda till allergier.
  • Kom avslutningsvis även ihåg att alla enheter kräver olika typer av batterier och laddare.

De vanligaste typerna av dildo

1. Anatomiskt korrekta dildos

Dessa är nästan perfekta kopior av en penis. Man kan se ollonet, venerna och nervändarna. Vidare finns det vissa butiker som tillverkar skräddarsydda dildos som simulerar den penis du alltid drömt om.

2. Enkla dildos

Denna typ av dildo är också penisformad, men saknar detaljerna hos en riktig. Den är väldigt enkel att hitta och även den billigaste. Detta kan vara en bra startpunkt för att börja experimentera med, tills man blivit lite mer självsäker.

3. Dubbeldildos

Dessa är avsevärt längre än vanliga dildos och har två likformade ändar som kan föras in samtidigt. Lesbiska par använder dem ofta för att ge varandra njutning på samma gång.

4. G-punktsdildos

Kvinna hittar G-punkten

G-punkten är hos kvinnor en källa för njutning som orsakas extatiska känslor. Det är inte alltid möjligt att få denna typ av stimulans med sina händer, och det är vad som gör denna typ av dildo speciell. Den har en ände med en lätt böj som hjälper dig att hitta och nå denna erogena zon.

5. Analdildos

De är mycket smalare än de tidigare, och vissa modeller av analdildos har till och med en spets som är något vinklad. Detta så att denna dildo inte ska kunna passa helt och hållet i anus, eftersom det medför en risk. Varje år kommer personer trots allt till akuten för att få hjälp att få ut dem.

Analdildon kan penetrera vaginan, men kom ihåg att vaginala dildos inte bör penetrera anus eftersom det kan leda till skador. Tänk även på hålla det sanitärt, eftersom du inte vill ha bakterier från anus i vaginan.

Generella dildos

De säger att det finns två typer av människor: de som onanerar och de som nekar till att onanera. Om du tillhör den första gruppen bör du veta att det finns dildos du kan placera på fingrarna för att få andra effekter. Det finns även förlängningar du kan använda på andra delar av kroppen vid samlag.

Känner du en man som anser att hans penis är för liten? Berätta att det finns förlängande proteser man kan sätta på sin penis för att ge sin partner en helt annan upplevelse då och då.

Låt oss heller inte glömma att oralsex också är en vanlig aktivitet, och det finns till och med dildos man fäster vid hakan.

Avslutande tankar

Vissa säger att dildos är mänsklighetens äldsta sexuella inslag. Vi tenderar att tro att de uråldriga fertilitetsfigurerna endast är skulpturer, men deras användning som dildos har inte uteslutits.

Sexleksaker har utvecklats tillsammans med människor och kommer utvecklas ännu mer i takt med att vi börjar spräcka de många myterna om sex. Variationen är nu så stor att det främsta problemet ofta är att lyckas välja!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Macey K, Gregory A, Nunns D, das Nair R. Women’s experiences of using vaginal trainers (dilators) to treat vaginal penetration difficulties diagnosed as vaginismus: a qualitative interview study. BMC Womens Health. 2015 Jun 20;15:49.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.