6 anledningar till att du inte njuter av sex

Detta är inget du ska överanalysera eller bli stressad över. Att njuta av sex involverar avslappning, och om du inte kan göra det kommer du inte njuta av det.
6 anledningar till att du inte njuter av sex

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Sex är ofta inte lika enkelt som det verkar. Många olika faktorer kan påverka oss och göra att vi inte njuter av sex fullt ut. Känner du till dessa faktorer?

I denna artikel ska vi titta lite djupare på dem för att se vad som kan ha inflytande på oss.

Varför du inte njuter av sex

Sex ses alltid som något man måste njuta av till fullo varje gång man har det. Men i verkligheten finns det stunder när vi känner oss otillfredsställda under och efter sex. Men varför?

Det finns flera faktorer som kan påverka din förmåga att njuta av sex till fullo. Det kan vara att du är nervös eller stressad över ditt dagliga liv. Stress är generellt sett den huvudsakliga faktorn som påverkar en persons förmåga att njuta av sex.

Med det sagt finns det många andra möjliga faktorer som kan påverka oss. Nedan diskuterar vi några av dem.

Ångest över att tillfredsställa sin partner

Stress kan göra att du inte njuter av sex

När det kommer till att bibehålla relationen så bör ångest och tabun skjutas åt sidan för att man ska kunna njuta av intimiteten med sin partner till fullo.

Du kan känna dig pressad att tillfredsställa din partner så pass att det gör dig stressad och oförmögen att slappna av.

Om så är fallet måste du komma ihåg att din njutning är precis lika viktig för din partner och att du förtjänar samma uppmärksamhet som denne.

Å andra sidan kan det vara så att du vill prova något nytt i sängen men inte sagt något till din partner än. Det kan vara p.g.a. rädsla eller skam.

Men faktum är att du inte kommer kunna tillfredsställa dina behov om du inte uttrycker dig öppet, vilket kommer leda till stress i relationen.

Vad anledningen än må vara så måste du vara avslappnad för att kunna njuta av sex till fullo. Av denna anledning ska du glömma tabun och undvika stress såväl som ångest.

Glöm heller inte att dela med dig av dina tankar och önskningar med din partner. Hur ska du kunna njuta av sex om du inte först talar om för din partner vad som gör dig upphetsad?

Osäkerhet gör att du inte njuter av sex

Kanske finns det kroppsdelar du ogillar eller känner dig obekväm med. Du kan försöka undvika att de vidrörs eller visa upp andra kroppsdelar du är mer nöjd med.

Det är heller inte helt ovanligt att vara obekväm med att visa sig naken såvida inte ljuset är släckt.

Detta går hand i hand med den tidigare punkten: hur ska vi kunna njuta om vi inte kan slappna av? Därför är det bäst att försöka komma över osäkerheter, stress och ångest med koppling till sex.

Det kommer låta dig njuta av denna akt mer eftersom vi kommer känna oss mer bekväma med både oss själva och den andra personen.

Vaginal torrhet

Vaginal torrhet inträffar bl.a. runt klimakteriet

Vissa kvinnor upplever vaginal torrhet. Glidmedel och geler kan vara till hjälp.

Trots att de är sexuellt upphetsade upplever många kvinnor vaginal torrhet. Detta är normalt under vissa skeden av en kvinnas liv, speciellt vid klimakteriet och när man ammar.

För att motverka detta kan man använda glidmedel för att minska friktionen.

Besatthet av att få orgasm

Ibland blir folk besatta över att nå orgasm, och det får ofta en motsatt effekt – det skapar stress, vilket i sin tur hindrar dem från att få en.

Som du kan se är stress återigen en avgörande faktor till att många inte njuter av sex. Orgasmer må vara bra och tillfredsställande, men det är bättre att slappna av och njuta av allt som sex har att erbjuda.

Vaginism som orsak till att du inte njuter av sex

Kvinna med problem i sängen

Om du upplever smärta vid sexuellt umgänge är det ett problem som bör diskuteras med din gynekolog.

Vaginism är ett tillstånd hos kvinnor som karaktäriseras av ofrivilliga sammandragningar av bäckenmusklerna som omger vaginan. Vaginan kan bli smalare, vilket leder till smärta vid samlag.

Orsaken till vaginism kan vara fysisk (endometrios till exempel) eller psykologisk (depression, ångest, trauma). Hursomhelst bör du tala med din gynekolog för att få råd och rätt behandling.

Anorgasmi hos kvinnor

Detta är ytterligare ett tillstånd som påverkar sexlivet. I detta fall kan kvinnan inte nå orgasm trots stimulans och upphetsning. Det kan orsakas av klimakteriet, men problemet är mer komplicerat än så.

Anorgasmi kan vara rotad i dålig sexualundervisning och okunnighet om ens egen njutning och kropp. Det kan även vara kopplat till perioder av stress och ångest, och är vanligt hos personer med depression.

Slutsats

Som du ser är de flesta anledningarna till att man inte kan njuta av sex kopplade till stress. Därför är det viktigt att bibehålla god kommunikation med din partner och känna dig säker, avslappnad och bekväm.

Sex är njutbart, och att njuta av det till fullo kan vara viktigt för ditt välmående.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.