11 orsaker till smärta vid sexuellt umgänge

3 av 4 sexuellt aktiva kvinnor rapporterar att de upplever någon form av obehag under sex. Detta obehag kan bero på olika gynekologiska, fysiska, känslomässiga eller psykologiska tillstånd.
11 orsaker till smärta vid sexuellt umgänge

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att uppleva smärta vid sexuellt umgänge är rätt vanligt och kan ge problem med den sexuella tillfredsställelsen. Enligt information från American Congress of Obstetricians and Gynecologists har tre av fyra sexuellt aktiva kvinnor upplevt någon form av obehag under sex.

Det känns ofta i vulvan eller andra områden kring vaginans öppning. Smärtan eller obehaget sträcker sig ofta till ländryggen, bäckenområdet och till och med livmoder och blåsa. Det påverkar kvinnors sexuella prestationsförmåga och har även en känslomässig verkan.

Det finns många orsaker som alla är kopplade till diverse gynekologiska tillstånd samt brist på upphetsning.

I den här artikeln ska vi diskutera de 11 vanligaste orsakerna till obehag eller smärta vid sexuellt umgänge.

1. Hudproblem kan vara en källa till smärta vid sexuellt umgänge

Problem med huden

En vanlig orsak till smärta vid sexuellt umgänge är sår som utvecklas på vulvans känsliga hud. En annan vanlig orsak är dermatit och allergiska reaktioner som beror på en pH-obalans i vaginalfloran. Du måste vara försiktig när du använder parfymerade tvålar eller glidmedel, eftersom de ibland kan leda till dessa problem.

2. En vaginal bristning under sex

Kvinnor kan även drabbas av flera interna bristningar under sex, som förstås kan vara en källa till smärta. Dessa bristningar beror på stora påfrestningar på vaginalpassagen och ibland på mindre skador. Om smärtan kvarstår och leder till uppkomsten av andra symptom ska du besöka en gynekolog så snart som möjligt.

3. Vaginal torrhet

Vaginal torrhet kan leda till smärta

Vaginal torrhet kan inträffa i alla åldrar. Det är dock vanligare strax innan eller under klimakterietDet beror på en sänkning av östrogennivåerna. En obalans av östrogen påverkar den vaginala smörjningen. Som en konsekvens kan det leda till irritation och en brännande känsla under sex.

I dessa fall är det bäst att köpa glidmedel som säljs på apotek. Du kan också använda olika huskurer för att kontrollera hormonobalanser.

4. Smärta vid sexuellt umgänge kan orsakas av vaginit

Vaginit är en inflammation av vaginan som orsakas av en svamp- eller bakteriell infektion. Kvinnor med denna åkomma upplever inte bara obehag vid sexuellt umgänge, utan även en brännande känsla och ovanliga flytningar.

5. Vaginism

Kvinna med smärta

Vaginism är ett tillstånd som karaktäriseras av ofrivillig spänning av väggarna som omger vaginan, vilket gör penetrering svårt. Det är en av de största orsakerna till smärta efter sex. Det är ibland också ett tecken på ärr eller tumörer inuti vaginan.

Behandling av vaginism inkluderar vanligtvis kontinuerligt utövande av kegelövningar.

6. Episiotomi

Snittet som ibland görs i mellangården vid förlossning eller bristningar i bäckenbotten kan också ge problem vid sexuell umgänge, månader efter att man fött barn. För att behandla det föreslår läkare sjukgymnastik, läkemedel och i speciella fall kirurgi.

7. Allergi mot latexkondomer

Par i sängen

Ett litet antal kvinnor får allergiska reaktioner mot material som hittas i kondomer och latex. Obehaget sätter igång i början av samlaget och hindrar ofta kvinnan från att fullt ut njuta av sexet.

8. Känslomässiga problem kan också leda till smärta vid sexuellt umgänge

Känslomässig hälsa spelar en stor roll i njutningen man får under sex. Rädsla, skuld, skam och stress hindrar kvinnor från att helt slappna av, vilket är viktigt för att bli upphetsad. Som en konsekvens minskas sexlusten, vilket kan leda till smärta vid penetrering.

9. Problem i förhållandet

Problem i sängen

Även om många inte är medvetna om det kan problem i förhållandet störa den sexuella upphetsningen. Brist på kommunikation, sexuella svårigheter eller otrohet kan ha negativa effekter vid sexuellt umgänge.

10. Vissa läkemedel har bieffekter som kan orsaka smärta vid sexuellt umgänge

En av bieffekterna av att ta P-piller är minskad sexlust. Det kan också hända när man får i sig för mycket smärtstillande medel och antibiotika, vilket påverkar den naturliga smörjningen av vaginan.

11. Cystit

Gynekolog

Blåsinflammation, vilket beror på bakterieinfektioner, kan också leda till obehag under sex. En kontinuerlig önskan att urinera och en brännande känsla i vaginan leder till smärta och brist på sexlust. Som kvinna är det viktigt att ta tag i dessa tillstånd i rättan tid för att de inte ska påverka ditt sexliv.

En gynekologisk rådgivning kan fastslå ditt problem och det bästa sättet att behandla samt kontrollera det om du upplever smärta vid sexuellt umgänge.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.