6 saker en partner aldrig ska be dig att göra

Om din partner beslutar sig för att en dröm, ett mål eller ett intresse inte längre är nödvändigt för dig, är det ett tecken på ett ohälsosamt förhållande där en person har för stor kontroll över den andra.
6 saker en partner aldrig ska be dig att göra

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Älskar du din partner så mycket att du skulle göra allt för denne? Det är vanligt att försöka förbättra oss själva i relationer, men det finns vissa saker en partner aldrig ska be dig att göra.

Om du är osäker på vad dessa saker är ska du fortsätta läsa, så ska vi förklara dem samt när det är hälsosamt att sätta gränser och inte låta personen ta kontroll.

Saker en partner aldrig ska be dig att göra

Svartsjuk partner med telefon

Alla punkter vi listar nedan kan påverka både din emotionella och fysiska hälsa. För att ha en hälsosam relation är dessa saker en partner aldrig ska be dig att göra:

1. Förändra vem du är

En saker din partner aldrig ska be dig att göra är att förändra din personlighet eller kopiera en annan persons personlighet eller beteende.

Det spelar ingen roll om din partner föredrar att du vore blond eller att hon gillade hur hennes ex betedde sig – du måste inte förändra något med dig själv om du inte vill.

Det handlar inte bara om att älska personen du är, utan även om att respektera dig själv, dina rädslor, dina utmaningar och din historia.

Den enda gången det är acceptabelt för din partner att föreslå att du ska förändra en aspekt av dig själv är om den skadar eller påverkar dig negativt.

Om du till exempel är en väldigt negativ person eller har vanor som påverkar din hälsa, är det acceptabelt för din partner att föreslå vissa förbättringar.

Men de bör bara vara förslag, och de ska göras av kärlek för dig och ditt välmående. Om din partner inte älskar dig när du är som värst och bäst, kanske personen inte ska vara med dig.

2. Att ge upp dina drömmar

En annan sak din partner aldrig bör be dig är att ge upp dina drömmar eller intressen.

Det finns många personer som ger upp sina karriärer eller byter karriärer för sin partners eller familjs skull.

Om paret har en öppen konversation om detta och båda parterna är överens om att det är det bästa beslutet för familjen och deras individuella lycka, då är det okej.

Men det är ett problem om din partner beslutar åt dig att en dröm, ett mål eller ett intresse inte längre är viktigt eller nödvändigt.

Detta är ett tecken på ett ohälsosamt förhållande där en person kontrollerar den andra.

3. Att pressa dig att göra något du är obekväm med

Din partner ska aldrig pressa dig att göra något du är obekväm med, speciellt när det kommer till intimitet.

Alla har vi våra egna gränser och intressen att utforska med våra partners. Detta kan hjälpa till att göra oss mer självsäkra. Men en partner får aldrig tvinga dig att göra intima saker du inte är bekväm med.

Detta kommer djupt påverka er relation och är i allra högsta grad en form av övergrepp.

Med hälsosam kommunikation kan du och din partner diskutera dessa gränser och önskning, och tillsammans kan ni bryta ned tabun eller göra varandra mer bekväma med något.

Nyckeln är att kommunicera och vara tålmodig, och endast göra saker som ni båda är bekväma med.

4. Din partner ska aldrig be dig att isolera dig från dina närstående

Dina vänner och din familj är din stödgrupp och utgör en viktig del av ditt liv. Därför ska din partner aldrig be dig att ta avstånd från dina närstående.

Din partner kanske inte kommer väl överens med en vän eller familjemedlem, men det måste inte bli något allvarligt som påverkar din relation med personen.

Din partner ska aldrig be dig att inte gå ut med vänner eller familjer, och istället stanna hemma ensam.

Om du befinner dig i denna situation ska du prata med någon du litar på för att säkerställa att er relation är hälsosam och inte skadlig för dig.

Våldsamma partners får ofta sina offer att ta avstånd från alla som kan ge personen stöd. Därför är det viktigt att vara försiktig i denna situation.

5. Inkräkta ditt privatliv

Vissa personer anser att det inte ska finnas något privat i en relation. Detta är dock något din partner inte ska be dig om.

Det är okej att din partner använder din telefon om han eller hon inte har batteri själv eller har glömt sin hemma och måste göra ett brådskande samtal.

Din partner får dock inte bevaka alla du pratar med på telefonen eller titta dig över axeln för att se varje notifikation. Du ska alltid hålla dina lösenord och annan privat information hemlig.

Om du delar med dig av ett lösenord ska det vara för att du vill, inte för att du känner dig tvingad eller pressad av din partner.

6. Att vara ansvarig för allt

Varje person har sina egna färdigheter och egenskaper som gör individen bra på vissa saker. Därför är det bara normalt att varje person i en relation axlar vissa roller som man är bättre på.

Om en person är bra på ekonomi kan denne t.ex. ha hand om familjens konton. Om en annan är bra på att laga mat kan denne ägna sig mer åt denna syssla.

Men en sak som din partner aldrig ska be dig att göra är att ta ansvar för allt. Detta kommer dränera din energi, överväldiga dig och ofta göra dig bitter och frustrerad i relationen.

Varje person ska ha sina egna ansvar inom relationen.

Finns det något annat en partner aldrig ska be en att göra?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.