Sann kärlek respekterar ens förflutna

mars 8, 2019
Öppna dina ögon. Ignorera inte känslan av obehag och se på situationen objektivt. Sann kärlek fyller oss med lycka och glädje, inte med smärta och obehag.

Då vi möter sann kärlek vet vi att inget som har hänt i ens förflutna kan påverka den närvarande tiden. Men om det inte ligger till så, så är det omöjligt att hindra, eftersom det kommer att förstöra förhållandet.

Många par pratar om och tänker på det förflutna. Det kan vara det förflutna från innan de var tillsammans eller även från under deras tid tillsammans.

Detta kan dock leda till att förhållandet faller ihop. Idag ska vi diskutera vissa av dessa grejer och se varför detta i så fall inte är sann kärlek.

Man är inte ens förflutna; man är ens nutid

ensam i ens förflutna

Om det finns en sak som man bör komma ihåg i vilket förhållande som helst så är det att misstag stannar i det förflutna.

Vi har alla begått misstag vid någon tidpunkt och vi lär oss av dessa misstag. Därför finns det inte utrymme för saker från ens förflutna idag.

Om det förflutna däremot är väldigt påtagbart i ert förhållande kan det skada ert förhållande till exempel genom att man använder det förflutna som ett vapen mot den andra personen.

Hur ofta har vi inte en tendens i ett bråk att ta upp saker som att ”Kommer du inte ihåg att du gjorde också det där” eller ”Har du glömt att du har sårat mig förut”?

Vi använder det vi vet om en person för att försvara oss själva och använda som argument i ett bråk. Det här är ändå ett väldigt smutsigt sätt att spela och det kan förstöra ert förhållande.

Förlåter vi verkligen och försöker vi sträva efter att bygga ett förhållande fri från ilska? Varför tar vi upp det förflutna?

Sann kärlek kritiserar inte vem du är

Partner som kritiserar ens förflutna

Sann kärlek kommer aldrig att kritisera eller döma ens förflutna, och om partnern gör det, om de alltid påminner om det, försöker de kanske manipulera och förödmjuka dig.

Det finns många som slänger ur sig kommentarer som att ”Det är för ditt eget bästa”, ”Du måste förändras”, ”På detta sätt kommer du inte att komma någon vart”, vilket visar på att de inte fullt ut accepterar sin partner som hen är.

Där man finner sann kärlek finner man också full acceptans. Då vill man inte ändra på den andra personen och än mindre påminna dem om vad de gjorde i sitt förflutna.

Ibland kan man missa att se detta om man är emotionellt bunden till den andra personen, eller om man har att göra med någon som är en expert på att manipulera.

Vissa människor har en mask som fungerar så väl att kärleken gör dem blinda.

För att lösa detta behöver vi svara på några frågor: Skäms jag över vem jag är? Vill jag vara så som min partner vill att jag ska vara? Mår jag dåligt av vad som sägs om mig?

Om svaret är ja så är detta inte sann kärlek, det är något annat.

Sann kärlek gör inte ont

Sann kärlek dömer inte

Det enda sättet att få reda på om du har sann kärlek framför dig är att känna efter om det gör ont.

Med detta menar vi: Fyller förhållandet dig med oro, stress, olycka? Gör det dig spänd och osäker?

Sann kärlek kräver en del ansträngning för att gro, skötas och upprätthållas. Denna ansträngning ska dock inte bli en smärtsam plåga.

Den stund då detta händer är det dags att analysera situationen. Kanske din partner utövar psykologiskt missbruk mot dig och du har inte insett det innan. Kanske din partner manipulerar dig.

Ibland är det svårt att acceptera att personen som vi älskar mest inte accepterar oss så som vi är, dömer vårt förflutna, kritiserar oss för det och försöker få oss att förändras.

Öppna ögonen. Ignorera inte känslan av obehag och se på situationen objektivt för att kunna hjälpa dig själv.

Sann kärlek fyller oss med lycka och glädje, inte smärta och obehag.

  • Slater, L. (2006). Amor verdadero. National Geographic En Español.
  • Caro García, C., & Monreal Gimeno, M. C. (2017). CREENCIAS DEL AMOR ROMÁNTICO Y VIOLENCIA DE GÉNERO. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología. https://doi.org/10.17060/ijodaep.2017.n1.v2.917
  • Silverman, J. H., & Gasset, J. O. y. (2010). Estudios sobre el amor. Books Abroad. https://doi.org/10.2307/40119667