Avsluta ett förhållande på ett sunt sätt

Eftersom avslut alltid är en aning smärtsamma och svåra att glömma bör du försöka att närma dig dem på ett så lugnt och moget sätt som möjligt.
Avsluta ett förhållande på ett sunt sätt

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Vilket är det bästa sättet att avsluta ett förhållande? Ibland leder gräl, problem och meningsskiljaktigheter till traumatiska uppbrott. Men när så är möjligt bör man försöka att avsluta ett förhållande på ett sunt och moget sätt.

Tänk så här: När du avslutar ett kapitel i ditt liv bör du inte låta känslor som ilska och raseri styra ditt beteende. I följande artikel ska vi ge dig några tips på hur du kan avsluta ett förhållande på bästa möjliga sätt.

1. När du har uteslutit alla andra lösningar: Det slutliga samtalet

Du vet alltid när det är dags. Det kommer en punkt när en relation bara inte kan fortsätta, och båda parterna i relationen är ofta medvetna om detta faktum. Men det är alltid svårt att ta det sista steget. Det är svårt för dig att föreställa dig livet utan personen som har varit vid din sida så länge. Ändå måste du ta dig till slutet, mot er separation.

Men varför har jag svårt att ta steget?

 • Du fasar för att berätta för din partner att du inte längre älskar honom eller henne eller att du inte längre klarar av att vara kvar i förhållandet.
 • Du är rädd för att vara ensam. Det kanske förvånar dig, men massor av människor stannar hellre i olyckliga förhållanden än blir ensamma. Utan deras andra hälft. Det är en mycket omogen men vanlig hållning.
 • Brist på självförtroende. Du är osäker på om du är i stånd att förklara dina sanna känslor när du avslutar relationen. Vissa lider sådan brist på mod att de kan avsluta ett förhållande utan någon förklaring. Det är definitivt inte någon lämplig plan.

Avsluta ett förhållande på ett sunt sätt

Om du vill avsluta ett förhållande på ett sunt sätt måste du ta det ansikte mot ansikte med din partner och förklara situationen. Du kan prova att följa dessa tips:

 • Organisera dina tankar innan samtalet med din partner och var tydlig kring alla tankar som du vill förklara. Ta upp skälen till varför du vill avsluta relationen. Du kanske också vill fundera på möjliga svar på eventuella frågor som han eller hon kan ställa till dig. Om du känner dig osäker bör du åtminstone försöka vara mentalt förberedd.
 • Uttryck dig lugnt och uppriktigt. Du vet att det är dags att avsluta förhållandet. Du har fattat ditt beslut; du känner dig säker på att det är det enda rätta och nu måste du förklara denna insikt för din partner.
 • Det kan leda till att ni grälar någon gång under samtalet. Var beredd på detta faktum, och försök att alltid hålla dig lugn och fokuserad kring dina tidigare utvecklade tankar. Visa honom eller henne att du vet vad du vill, och varför det är det bästa beslutet för er båda.

2. Hantera dina känslor

Hur du väljer att avsluta ett förhållande är något som du kommer att minnas för resten av ditt liv. Så det ligger i ditt egenintresse att det går så smidigt som möjligt.

Att avsluta ett förhållande genom att skrika, skylla problemen på din partner, bli arg och uttrycka negativa känslor gör det bara svårt för er båda att komma över händelsen. Du kommer att behöva mer tid efter avslutet för att komma över ilskan och lugna ner dig för att gå vidare. Av denna anledning bör du försöka att göra det så moget och lugnt som möjligt. Var självsäker.

 • Du bör vara säker på att ett avslut av förhållandet är vad som är bäst för er båda. Att vara säker på detta faktum gör att du känner dig lugnare.
 • Behåll ditt självförtroende. Du vet vad som är bäst för dig, och du måste låta den andra personen få veta att förhållandet i fråga gör mer skada än nytta.
 • Du bör också vara beredd på att du efter avslutet kommer att fyllas av en kombination av konstiga och nervösa känslor. Det är normalt. Det är också normalt att gråta, vara ledsen eller känna sig förtvivlad. Det är en del av processen, och du måste kunna acceptera det. Du bör dock försöka undvika känslor som ilska eller förakt eftersom dessa negativa känslor gör det ännu svårare för dig att komma över ert avslut.
Kvinna med kamera


3. Lägg avslutet bakom dig och gå vidare

Det finns gott om par där ute som, efter att de brutit upp, tar ett steg tillbaka och bestämmer sig för att börja om igen. Självklart är varje par unikt, och de har alla sin egen energi och sina personliga regler. Men om du är helt säker på att din relation bara orsakar dig smärta måste du stänga dörren permanent.

 • Att avsluta ett förhållande innebär att stänga ett kapitel i ditt liv. Det är inte slutet. Det är en ny början, och du måste övertyga din partner att se det på det sättet. Om ni har orsakat varandra skada, vad är då poängen med att fortsätta lida? Det är dags att ni tar mod till er och påbörjar två separata liv.
 • Du måste komma in i en ny livsstil samtidigt som du bearbetar en massa gamla känslor. Det är normalt. Helst bör du hålla fast vid de goda minnena. Om du fokuserar på de dåliga kommer du bara att mata din ilska och frustration, vilket är mycket ohälsosamt.
 • Föreställ dig att det förflutna är det förflutna, något som inte längre existerar. Ta med dig det som var bra och var stolt över dig själv. Du har stängt en dörr, men som ett resultat öppnas många nya för dig. Du är klokare nu eftersom du vet vad som är bra för dig och vad som inte är det. Du är starkare.

Avslutande ord

Acceptera faktumet att livet är cykliskt. Säsonger når sina slut och nya vägar dyker upp. Du måste hela tiden försöka hitta din egen personliga lycka, och om du råkar hitta någon som vill slå in på den vägen med dig, ge det en chans! Kärleken är alltid värd det.

Blåser maskrosfrön

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.