Att göra allt för kärleken och tvingas ta tillbaka det

Även om det kan vara svårt att tro finns det inte bara en enda kärlek i livet. Vi kan hitta kärleken många gånger och man kan även vara lycklig utan att ha en partner.
Att göra allt för kärleken och tvingas ta tillbaka det

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2019

Det är inte lätt att göra allt för kärleken när den andra personen inte gör likadant och begränsar dig som person. Ibland måste vi gå vidare för att kunna andas och bli lyckliga igen.

Ibland räcker inte kärleken till, och då är det dags för något nytt.

Gör en sak klar för dig: ditt livs kärlek finns inte bara i en enda person. Det finns ingen perfekt eller idealisk kärlek. Relationer bryter ibland ihop och det är värt besväret att försöka hitta den som verkligen förtjänar att vara i ditt liv.

Kärleken i ditt liv kan göra dig besviken

Kyssande par

När man tycker om någon ger man allt utan gränser. Emotionell psykologi och gurus såsom Walter Riso säger dock tvärtom att man inte bör hålla fast vid någon och att man själv kommer först, inte ens partner. Det verkliga livet är dock betydligt mer komplicerat än så.

Vi rekommenderar att du läser: Goda människor har aldrig några baktankar

När du hittat kärleken i ditt liv är du beredd att släppa allt, förbise alla hinder och prioritera din älskade över allt annat.

 • Att älska någon är också att ta risker och det är normalt att man ger stora löften för att man ska kunna uppnå lyckan med denna nya person.
 • Alla relationer har överenskommelser och förväntningar, men när man känner att man har hittat den verkliga kärleken blir det betydligt mer intensivt.

Då man har hittat kärleken fokuserar man sig mycket på drömmar och det man vill göra i framtiden. Det är sådant som kan försvagas något när man upptäcker att kärleken även kan göra ont.

Det man kan slå fast är att kärleken är blind och att man ibland kan fastna hos fel person. Men fundera lite på det. Är det verkligen kärleken som är blind? Är det inte de förväntningar man konstruerar som är det?

Det du borde veta om kärleken i ditt liv

Par och fåglar

Kärleken i ditt liv är inte perfekt och ej heller du

Det första du måste komma ihåg är att inte ha för höga förväntningar. Försök att inte idealisera den andra personen. Det är ett fel som många begår.

 • Försök att se den andra personen objektivt. Ingen är perfekt och ej heller en själv. Det handlar om att acceptera defekter och vanor och att veta att det är en del av att vara tillsammans.

Den ideala partnern kan uppenbara sig flera gånger

Det är vanligt att tro att det finns någon där ute som är helt perfekt, men gör inte det.

 • En perfekt kärlek uppenbarar sig inte bara en utan flera gånger. Tro inte på dessa romantiska sagor där det sägs att det bara finns en.
 • Låt dig själv vara lycklig så många gånger som det behövs. Men tänk även på att man också kan vara glad utan en partner. Det viktiga är att inte behöva känna att man måste leta efter den perfekta partnern.

Hur man vet att det är en person att satsa på?

Tänk lite på följande frågor för att kunna utröna om personen du har stött på verkligen är en person att satsa på:

 • Du kan vara dig själv varje dag.
 • Man känner sig fri samtidigt som man har överenskommelser.
 • Du tänker inte längre på det förgångna.
 • Personen låter dig växa och du kan ha ditt eget utrymme.
 • Personen är där när du behöver denne.
 • Ni är ett team och ni skapar något tillsammans.
 • Du skrattar med personen och ni har roligt tillsammans.
 • Man funderar på sin framtid med personen.
 • Du känner att det är en mogen kärlek där det inte finns svartsjuka utan förståelse och tillit.
 • Du känner dig bra med dig själv när du är med denna person även om det kan finnas svåra ögonblick, och ni kan komma över dessa svåra stunder tillsammans.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.