Var lycklig utan sagor och lyckliga slut

Till skillnad från sagor har berättelser från det verkliga livet inte alltid lyckliga slut. Men magin kommer från att veta hur man njuter av de små stunderna av sann lycka.
Var lycklig utan sagor och lyckliga slut

Senaste uppdateringen: 12 februari, 2019

Alla lär sig från barndomen att sagor alltid har lyckliga slut. Det är som om världen kommer i harmoni på den där sista sidan där allt blir vackert och slutet är perfekt. Par åtnjuter ett långt och lyckligt liv i alla sina dagar, problem blir lösta och onda människor och saker försvinner på magiskt manér.

Men det är viktigt att komma ihåg att originalsagorna från Charles Pierrot eller H.C. Andersen inte slutade lika lyckligt som de från Walt Disney. Prinsessorna gifte sig inte alltid med ett kungarike vid fingertopparna.

Både barn och vuxna behöver dock en balans, och idén om att allt kommer att gå bra och att evig lycka finns i slutet är en del av det.

Det är dags att vara klok, realistisk och framförallt motsätta sig idealiseringen av vissa koncept, som känslomässiga förhållanden. I dagens artikel bjuder vi in dig att reflektera över det.

De bästa av sagor behöver inte lyckliga slut

Utan tvivel har du fler än ett minne som du, trots att det inte har något idylliskt slut, anser var värt att leva och ha som erfarenhet. Det där förhållandet som gav dig så många tårar när du var tonåring och som var så svårt att komma över, men som även lärde dig saker… än idag lever det vidare i ditt minne som något magiskt.

Det är bara ett exempel – vi har alla upplevelser som inte gick som vi väntat oss, men som vi inte ångrar. De “bästa” sagorna behöver trots allt inte ett lyckligt slut för att vara fantastiska berättelser – fantastiska historier.

Kvinna på klippa

Var lycklig utan sagan

Tal Ben-Shahar är en psykolog och professor vid Harvard som redan är den välrenommerade författaren av flera böcker som lär dig att vara lycklig.

Hur konstigt det än må verka så är idén om att ge folk verktygen för att hjälpa dem uppnå mer som människor relativt ny, men det har alltid genererat mycket intresse.

  • Dr. Ben-Shahar är genom böcker som “The Pursuit of Happiness” och andra publiceringar ett bra exempel på det, eftersom han överväger hur folk ser på svaren på existentiella tomrum med hjälp av positiv psykologi.
  • Han betonar att det är viktigt att inte lägga för mycket vikt vid lyckliga historier eller missuppfattningen att du aspirerar att uppnå evig eller permanent lycka.
  • Det första du bör undvika är att ge näring till för höga förväntningar, såväl som att söka perfektion. Det är bättre att vara ödmjuk, realistisk och framförallt uppskatta vad du har nu.
  • Ett misstag som många gör är att fokusera all sin lycka på att “få vad de vill ha” (en livspartner, det perfekta huset, ett drömjobb).
  • Att drömma är aldrig dåligt, och inte heller att vårda förväntningar, men det är bäst att du gör det med fötterna stadigt på Jorden.

Sagor (höga förväntningar, fantasier, misstagna ideal) är fängelser för personlig tillväxt. Om du inte uppnår vad du siktar på kommer skuggan av olycka lägga sig över dig.

Så… tänk om du skulle nöja dig med lite mindre?

Flicka med fågel

Det bästa tillfället är nu

En annan fäll folk ofta trampar i är att fokusera alla sina drömmar och hopp på morgondagen.

När du uppnår en sak kan du göra något annat; om du finner den perfekta partnern känner du dig hel; när du tar den där semestern känner du dig lycklig och lugn för alltid.

Detta resonemang är inte hälsosamt för ditt känslomässiga välmående. Du kan skjuta upp dina sysslor, aktiviteter och möten, men din lycka bör aldrig ställas åt sidan.

  • Det bästa tillfället är nu. Istället för att tänka att du bara kan vara lycklig om / när du hittar din perfekta partner ska du försöka vara lycklig med den du är nu och vad du har.
  • Du behöver inte någon annan för att må bra. Må bra nu, bara med dig själv.
  • Istället för att alltid tänka på den kommande semestern som det enda tillfället att verkligen stressa ner borde du söka efter enkla stunder av lugn i slutet av varje dag.Det är både terapeutiskt och hälsosamt.

För att sammanfatta är berättelser och sagor utmärkta resurser för att stimulera fantasin hos både barn och vuxna, men vuxna måste förstå att man för att vara lycklig inte behöver söka den magiska perfektion som berättelserna talar om.

De största stunderna i livet slutar inte alltid väl, men de är fantastiska att genomleva – och livet är trots allt bara stunder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. London: Worth.
  • Ben-Shahar, T. (2011). La búsqueda de la felicidad. Barcelona: Alienta.
  • Maslow, A. (2003). A theory of human motivation. Psychological Review, 50, 370-396.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.