5 olika typer av orgasm och hur du når dem

Vi vet redan att den kvinnliga sexualiteten är aningen mer komplex än den manliga. Det finns flera olika typer av orgasm och kvinnor behöver generellt sett betydligt mycket mer stimulans innan de når klimax.
5 olika typer av orgasm och hur du når dem

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Just eftersom sex kan vara så komplext brukar många par experimentera med varandra. I par kan man lära sig mycket av att experimentera med varandras kroppar. Men även ensam kan man utforska sin egen kropp för att lära känna sig själv bättre, och lära sig hur man får orgasm.

Tack vare förmågan att experimentera, har många kvinnor observerat att de upplever olika typer av orgasm när att de stimulerar olika delar av kroppen.

Vi tar oss en titt på 5 av dessa varianter.

1. Klitoris: Nyckeln till framgång

Det här är den mest välkända sexuellt relaterade kroppsdelen hos kvinnor, och det är även den lättaste typen av orgasm att uppnå eftersom kroppsdelen är väldigt lättillgänglig. Området är väldigt lätt att smeka. Många kvinnor älskar att bli stimulerade i detta område, och många män har redan förstått hur de kan få sin partner i extas.

Vissa menar att om du redan har lärt dig hur du tillfredsställer dig själv kan du njuta bättre i sällskap. Till och med en oerfaren partner, tillsammans med en självsäker partner, kan bli vägledd till underverk. Du har antagligen redan utforskat denna del av din kropp, och vet därför hur du kan vägleda din partner under samlag.

2. Vaginal orgasm

Den vaginala orgasmen är en av flera olika typer av orgasm

Denna typ av orgasm är ganska välkänd den med, och för de mer konservativa paren kanske det är den enda de känner till. Men det är också en av de allra svåraste att få. Enkel penetrering duger inte för att stimulera den omtalade G-punkten.

För att få den här typen av orgasm måste du försöka ganska hårt och koncentrera dig. Även om det låter komplicerat så rekommenderar vi att du inte avfärdar denna orgasmtyp riktigt än. Den kan vara högst tillfredsställande.

Bra kommunikation med din partner är fundamentalt för att det ska fungera. Det finns flera positioner som kan stimulera området: stående, knästående, sittandes, bakifrån eller från sidan. Försök tills du hittar något som passar dig.

Vissa kvinnor berättar att de når denna typ av orgasm när de tagit positionen ovanpå, och själva styr rörelsen. Det finns även de som föredrar att vara underst och positionera sig i symbios med sin partner.

3. Den blandade orgasmen

faking-pleasure-during-sex

Det här är bland den mest intensiva av orgasmtyperna. Den uppnås av att man stimulerar klitoris samtidigt som man även ger vaginal stimulans. Det brukar ibland kallas för en komplett orgasm. Med denna typ av orgasm kan kvinnan känna hela sin kropp darra, och man blir väldigt känslig för alla olika sorters sinnes- och känslointryck.

Det finns många kvinnor som inte inser att både klitoris och G-punkten har nervförgreningar, runt blygdläpparna och på insidan av vaginan. Detta är varför man kan stimulera båda två samtidigt.

Du kan få den här typen av orgasm genom att stimulera båda dessa erogena zoner samtidigt, och eftersom det inte är lätt att lyckas på första försöket kanske du bör utforska din kropp lite på förhand.

Som kvinna rekommenderas det starkt att du vägleder din partner. Prova positioner där du sitter ovanpå, och byt mellan olika rörelsemetoder tills du hittar den absolut bästa för dig.

4. Tabuorgasm

Jepp, du gissade rätt. Vi menar analsex. Vissa kvinnor eller partners vill aldrig prova det på grund av fördomar, misstankar, rädsla eller religion. Andra provar det en gång men finner det obekvämt eller smärtsamt. Men det finns vissa kvinnor som övar på positionen och kan nå otroliga orgasmer på grund av det.

Du läste rätt, de har otroliga orgasmer när de väl lärt känna sin kropp i detta område. Precis som klitoris har anus mycket känsliga nervändar som kan väcka njutning.

Stimulationen kan ske antingen med hjälp av fingrar, munnen, eller mer uppenbart, en penis. Om du vill uppleva penetrering i detta område kan du använda dig av erotiska leksaker efter att du först applicerar glidmedel så att penetreringen blir lättare och mer smärtfri. Det gör det enklare att sedan nå en orgasm.

Renlighet och kommunikation med din partner är självklart nödvändigt när du prövar dig på denna typ av orgasm. Förbered dig själv på att först uppleva en del obehag, men efter en stund och med en viss försiktighet kommer du komma att njuta av det.

Var inte rädd för att föreslå analsex till din partner, men var inte heller rädd för att uttrycka tveksamhet om det är du som får frågan.

5. Att träna på gymmet kan leda till orgasm

sport-and-orgasms

Enligt en ny studie behöver kvinnor varken en man, vibrator eller ens direkt sexuell stimulering för att nå en orgasm. Fenomenet “sexuell njutning” kan nås med något så enkelt som fysisk träning.

Du kanske är den typen av kvinna som går till gymmet varje dag, eller kanske är du till och med den typ som har gått upp för en brant och lång trappa någon gång och tyckt att det minsann kittlades lite. I sådana fall har du upplevt sexuell njutning inducerat av fysisk träning.

Dessa typer av orgasmer producerar inte ens en bråkdel av njutningen som de tidigare diskuterade orgasmerna kan ge, men vissa kvinnor har utvecklat detta sätt att uppleva nöje på och har på så sätt gjort fysisk träning mer njutbar och intensiv. Du förlorar iallafall ingenting på att prova!

Orgasmer, den stora kvinnliga utmaningen

Att få en orgasm kanske inte är det lättaste i världen för en kvinna, framförallt om man inte känner sig egen kropp tillräckligt väl. Därför kan det kanske kännas otroligt att så många olika typer av orgasmer existerar, och ännu mer osannolikt att man en dag skulle kunna tänkas nå dem alla.

Men du måste förstå att du har förmågan att nå inte bara en, men alla dessa orgasmer. Du behöver bara frigöra dig själv från ämnets komplexitet och dina egna förväntningar. Då kommer du upptäcka vad som tillfredsställer dig mest.

Och bäst av allt är att du inte ens behöver en partner egentligen! Singelkvinnor kan njuta av orgasmer lika mycket som kvinnor i ett förhållande.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.